Ziołowy bób z ryżem pełnoziarnistym.
Mamy słabość do bobu w każdym wydaniu, a w szczególności do bobu z patelni, czyli krótko podsmażonego. W tej postaci potrzeba mu tylko trochę przypraw i ziół, na przykład w formie prostego zielonego dressingu, by pięknie wzbogacić jego smak. Jedna suszona papryczka chilli w zupełności wystarcza, by nadać daniu całkiem konkretnej ostrości, z którą – dla równowagi – świetnie kontrastuje łagodny limonkowy ryż. Użyj dowolnego ryżu. Moim zdaniem, szczególnie dobrze sprawdzą się tu jasne odmiany, takie jak basmati, jaśminowy czy Camargue.
Ziołowy bób z ryżem pełnoziarnistym – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g dowolnego ryżu (u mnie: ryż z Camargue)
- sok z jednej limonki
- ok. 600 g bobu, uprzednio ugotowanego (3 minuty) i obranego ze skórki
- czerwona cebula
- po pół pęczka kolendry, koperku i dymki
- olej z niełuskanych ziaren konopi, świeżo wyciśnięty w domowej prasie do oleju Wartmann
- suszona papryczka chilli (u mnie: Malagueta)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- płaska łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- olej do smażenia
Ziołowy bób z ryżem pełnoziarnistym – PRZEPIS:
- Wyciśnij olej z konopi. Do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 250 g niełuskanych ziaren konopi i włącz urządzenie w trybie peanut. Wiórki pozostałe po tłoczeniu oleju z konopi możesz zużyć tak samo, jak wiórki po oleju z czarnuszki. Zmiel je na mąkę i upiecz pieczywo chrupkie (przepis) lub krakersy (przepis).
- Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu wlej świeżo wyciśnięty sok z limonki i wymieszaj. Jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba, dopraw solą.
- W czasie, gdy gotuje się ryż, podsmaż na patelni posiekaną cebulę i posiekane łodyżki kolendry. Gdy zmiękną, dodaj wcześniej ugotowany i obrany ze skórki bób oraz pokruszoną papryczkę chilli.
- W tym czasie w blenderze ręcznym Zyle zmiksuj kolendrę i koperek wraz z surowym (wytłoczonym na zimno) olejem z konopi, który zastępuje tu oliwę extra vergine. Do dressingu ze zmiksowanych ziół dodaj sól i zielony pieprz, po czym ponownie krótko zmiksuj.
- Podsmażony bób dopraw pieprzem i zdejmij z ognia. Dodaj ziołowy sos i dokładnie wymieszaj. Bób podaj z ryżem. Całość posyp posiekaną dymką.
Życzymy pysznej wiosny!