Makaron zero waste w sosie z marynaty po jajkach Momofuku.

Ten makaron to klasyczny przykład przepisu zero waste, czyli takiego, w którym nic się nie marnuje. Gotuję go, kiedy mam do wykorzystania marynatę pozostałą po przepysznych jajkach Momofuku. Dodaję podstawowe warzywa, często sięgając po te, które akurat zostały mi po gotowaniu innych potraw. Zamiast boczniaków możesz użyć pieczarek, a zamiast szalotki – dowolnej innej cebuli. Pappardelle możesz zastąpić innym długim makaronem, na przykład tagliatelle, linguine czy spaghetti. Nie korzystam tu z żadnych dodatkowych przypraw, ponieważ marynata na bazie sosu sojowego jest wystarczająco pikantna i słona. Pamiętaj, by posiekać cienko warzywa i nie smażyć ich zbyt długo.

Makaron zero waste w sosie z marynaty po jajkach Momofuku

Makaron zero waste w sosie z marynaty po jajkach Momofuku

Makaron zero waste w sosie z marynaty po jajkach Momofuku

Makaron zero waste w sosie z marynaty po jajkach Momofuku – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 200 g bezglutenowego makaronu ryżowego (u mnie: ryżowe pappardelle)
  • marchew, 1-2 sztuki, w zależności od wielkości
  • mała kalarepa
  • szalotki, 2 sztuki
  • cukinia, 1 mała albo pół dużej
  • 250 g boczniaków (albo pieczarek)
  • po pół pęczka kolendry i dymki
  • ok. 6 łyżek marynaty po jajkach Momofuku (w razie potrzeby więcej)
  • łyżka oleju sezamowego
  • trochę ziaren białego sezamu
  • olej do smażenia

Makaron zero waste w sosie z marynaty po jajkach Momofuku – PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu i odcedź.
  2. W głębokiej natłuszczonej patelni usmaż grzyby. W czasie, gdy się smażą, posiekaj warzywa.
  3. Usmażone grzyby zdejmij z patelni. Wrzuć na patelnię szalotki i posiekane łodyżki kolendry.
  4. Gdy szalotka zmięknie, dodaj cienko posiekane marchew i kalarepę. Smaż pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodaj cukinię i grzyby. Smaż pod przykryciem kolejnych kilka (ok. 5) minut.
  5. Dodaj połowę marynaty i wymieszaj. Dodaj ugotowany wcześniej makaron i resztę marynaty, po czym wymieszaj tak, by makaron połączył się z warzywami. Całość podsmaż jeszcze przez chwilę.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj olej sezamowy, ziarna sezamu i posiekane listki kolendry. Przemieszaj i podziel na porcje. Przed podaniem posyp posiekaną dymką.

Makaron zero waste w sosie z marynaty po jajkach Momofuku

Makaron zero waste w sosie z marynaty po jajkach Momofuku