Sos z pieczonych papryk piquillo.
Przepisy na sos z pieczonych papryk podawałem kilkukrotnie, ale… nie zawsze jest czas (albo ochota) na to, by podstawę sosu – czyli papryki lub papryki z pomidorami – piec samodzielnie. Co wtedy? Wtedy warto sięgnąć po przepyszne, hiszpańskie, opalane i marynowane papryki piquillo!
Piquillo świetnie nadają się między innymi do paelli, omletów, sałatek, zapiekania, nadziewania, a także do sosów. Wystarczy zmiksować je w blenderze i podsmażyć, dorzucając kilka dodatkowych składników i przypraw. Tak przygotowany sos dodajesz do dowolnego makaronu i pyszny, błyskawiczny, a przede wszystkim banalnie prosty posiłek gotowy. Sos przyrządzisz w czasie, gdy gotuje się makaron, dlatego zmęczenie, zbyt późny powrót z pracy czy inne wymówki nie mają tu racji bytu. Gotuj, nie marudź!
Uwagi:
- Z jednego słoika papryk piquillo uzyskasz ilość sosu w sam raz na 200 g spaghetti lub innego makaronu,
- Przepis na sos z pieczonych papryk piquillo jest wegański, ale nie ma przeszkód, by dodać do niego anchois lub Parmigiano Reggiano, które dodatkowo podbiją smaki – dodatek sera uczyni danie bardziej sycącym,
- Dodaję sporo przypraw, sos powinien być aromatyczny, ale nie mocno pikantny, by nie przytłumić naturalnie słodkawego i lekko przydymionego smaku piquillo.
Sos z pieczonych papryk piquillo – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 225 g papryk piquillo (zawartość całego średniego słoika)
- duża garść oliwek Kalamata (bez pestek)
- szczypta ostrego pimentonu (pikantnej wędzonej papryki)
- łyżeczka łagodnego pimentonu (słodkiej wędzonej papryki)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczka suszonego estragonu
- kilka kulek ziela angielskiego
- łyżeczka suszonej szałwii
- pół łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego)
- 2 szczypty płatków chilli
- sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
- garść listków kolendry (może być także pietruszka lub bazylia)
- oliwa extra vergine
- 200 g bezglutenowego spaghetti, używam takiego
Sos z pieczonych papryk piquillo – PRZEPIS:
- Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- W czasie, gdy gotuje się makaron, zmiksuj w blenderze papryki piquillo (wystarczy dosłownie kilka sekund). Używam power blendera Magimix ze szklanym kielichem.
- Sos przelej do głębokiej patelni. Dodaj trochę oliwy, pokrojone oliwki oraz przyprawy – pieprz, ziele angielskie, estragon i nasiona fenkułu, roztarte wcześniej w moździerzu.
- Podgrzej sos na patelni, dodając do niego kilka łyżek wody z gotującego się makaronu.
- Ugotowane spaghetti przełóż na patelnię z sosem, dodaj posiekane listki kolendry i wymieszaj całość. Podziel na porcje, skrop oliwą i posyp płatkami chilli.