Ciecierzyca z łososiem.

Ciecierzyca jest doskonałą bazą sałatek, szczególnie jeżeli nie pójdziesz na skróty, czyli użyjesz suchej cieciorki, którą namoczysz, a następnie ugotujesz. Różnica w smaku jest kolosalna, dlatego konsekwentnie odradzam ciecierzycę z puszki.

Do ciecierzycy dodałem tym razem sprawdzony zestaw prostych, ulubionych składników – pomidorki daktylowe, papryki piquillo, oliwki Kalamata i świeże zioła. Z ciecierzycą świetnie komponuje się mnóstwo dodatków, więc możesz zaszaleć i stworzyć własny zestaw. Nie żałuj soku z limonki – dodaje sałatce lekkości, a przy okazji idealnie pasuje do ryby.

A skoro jesteśmy przy rybie: w razie potrzeby gravlax zastąp wędzonym łososiem lub inną podobną rybą, choć moim zdaniem warto zadać sobie nieco więcej trudu i przygotować gravlaxa (efekt będzie nieporównanie lepszy). Jeżeli natomiast z rybami nie jest Ci po drodze, po prostu z niej zrezygnuj i zrób samą ciecierzycę; smakuje wspaniale!

Ciecierzyca z łososiem

Ciecierzyca z łososiem

Ciecierzyca z łososiem

Ciecierzyca z łososiem

Ciecierzyca z łososiem – SKŁADNIKI:

Gravlax z łososia

  • płat dzikiego łososia, ok. 1 kg (u mnie: z Wysp Owczych)
  • 3 garście gruboziarnistej soli 
  • 1 płaska łyżka cukru kokosowego
  • kilka łyżek wódki albo innego mocnego alkoholu (np. grappa, calvados, whisky)
  • skórka z 1 limonki
  • trochę koperku

Ciecierzyca

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 200 g pomidorków daktylowych lub koktajlowych
  • 5 papryk piquillo w zalewie
  • 3 garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • garść listków mięty
  • garść listków kolendry
  • pół łyżeczki pieprzu
  • duża szczypta płatków chilli
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • 1 limonka
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • po 1 łyżeczce czerwonego i zielonego pieprzu

Ciecierzyca z łososiem – PRZEPIS:

  1. Usuń ewentualne ości oraz łuski ze skóry łososia (jeżeli chodzi o skórę, nie jest to konieczne – i tak ją wyrzucisz) oraz odetnij cienką część brzuszną. Odcięte części możesz ugotować na parze lub usmażyć na patelni grillowej – to wciąż pełnowartościowe jedzenie, w żadnym razie ich nie wyrzucaj.
  2. W brytfance odpowiedniej wielkości ułóż rybę płasko, skórą do dołu. Jeżeli ryba będzie za duża, możesz ją przyciąć od bardziej płaskiej strony. 
  3. Rozsyp na rybie grubą warstwę soli, przyklep dłońmi, po czym posyp cukrem kokosowym, świeżo startą skórką z limonki oraz koperkiem, a następnie skrop troć wódką (albo innym mocnym alkoholem). 
  4. Przykryj naczynie folią spożywczą. Tak przygotowaną rybę wstaw do lodówki na 36-48 godzin (bardzo gruby płat może spędzić w lodówce nawet nieco więcej niż 48 godzin).
  5. Gotowy gravlax opłucz z soli pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie, ostrym nożem odetnij skórę. 
  6. Suchą ciecierzycę namocz przez noc (wsyp do dużej miski, zalej wodą do pełna i odstaw w temperaturze pokojowej), po czym odcedź i ugotuj pod przykryciem (ok. 50 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedź, ostudź pod bieżącą wodą i odstaw, by odciekła. Przełóż ciecierzycę do miski, dodaj dość drobno pokrojone pomidorki, posiekane papryki piquillo, wypestkowane oliwki, zioła oraz przyprawy. Wlej sok z limonki i chlust oliwy. Wymieszaj i podziel na porcje. Na wierzchu ułóż plasterki gravlaxa. Całość oprósz czerwonym i zielonym pieprzem.

Ciecierzyca z łososiem

Ciecierzyca z łososiem

Ciecierzyca z łososiem

Ciecierzyca z łososiem

Ciecierzyca z łososiem