• 400 g marynowanych papryczek piquillo
  • 130 g czarnej soczewicy
  • 200 g bryndzy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka pimentonu lub mielonej papryki chilli
  • pieprz
  • porządna szczypta gałki muszkatołowej
  • trochę pecorino lub parmezanu

Papryczki piquillo zapiekane z soczewicą i bryndzą.

Bardzo lubię opalane, a następnie marynowane słodkie, hiszpańskie papryczki piquillo (ZOBACZ). Świetnie sprawdzają się między innymi jako składnik sałatek, ale zapieczone z pysznym nadzieniem stają się autentycznymi gwiazdami.

Doskonale pasują tu bataty lub ziemniaki połączone na przykład z rybą; równie dobrze sprawdza się też nadzienie z dobrego sera i soczewicy.

Zamiast czarnej soczewicy czyli belugi (której używam najczęściej, ponieważ moim zdaniem jest najsmaczniejsza) można użyć innej, a bryndzę w razie potrzeby można zastąpić na przykład fetą. Ser jest słony, więc nie dodaję już soli do nadzienia. Pecorino (lub parmezan) dawkuję ostrożnie. Pięknie wygląda (zwłaszcza przed wstawieniem zapiekanki do piekarnika), ale nie potrzeba go zbyt wiele – chyba, że zupełnie nie przejmujesz się kaloriami 😉

Piquillo z soczewica L_03

PRZEPIS:

  1. Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i ugotuj ją do miękkości (ok. 30 minut) w proporcji 1 część soczewicy na 2 części wody. W razie potrzeby dolej więcej wody albo – po ugotowaniu – odcedź jej nadmiar.
  2. Ugotowaną soczewicę odstaw do ostygnięcia, a jeśli zależy Ci na czasie, przepłucz ją zimną wodą i odstaw, by odciekła.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. W misce wymieszaj ser, wystudzoną soczewicę, posiekany koperek, pieprz i paprykę.
  5. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą.
  6. Przy pomocy łyżeczki nadziewaj papryczki i ciasno układaj je w naczyniu. Następnie, na wierzch zetrzyj trochę pecorino oraz gałkę muszkatołową (ZOBACZ).
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.

Piquillo z soczewica L_06

Piquillo z soczewica L_02