Jajka marynowane w sosie sojowym.
Jajka marynowane w sosie sojowym, czyli starzone jajka z Momofuku by David Chang.
Ciemny sos sojowy bardzo intensywnie zabarwił jajka, które – tak zamarynowane – smakują doskonale. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że przygotowane w ten sposób jajka są totalnie uniwersalne. Możesz oczywiście dodać je do ramenu, ale równie dobrze sprawdzą się jako samodzielna przekąska (nadchodzące święta to doskonała okazja, by postawić je na stole i zaskoczyć rodzinę), dodatek do makaronu, składnik sałatki lub fajnej warzywnej miski z ryżem.
Sprawdź też: Jajka marynowane w sosie rybnym
Jajka marynowane w sosie sojowym – SKŁADNIKI na 6 sztuk:
Jajka
- 6 jajek
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki soli (ocet i sól do gotowania jajek)
Marynata
- szalotka (dymka też będzie OK)
- papryczka chilli (mogą być nawet dwie – czerwona i zielona)
- pół szklanki wody
- łyżka octu z sherry
- 3 łyżki cukru kokosowego (albo ⅓ szklanki miodu)
- pół szklanki ciemnego sosu sojowego (bezglutenowego)
- 1 łyżka ziaren sezamu
Jajka marynowane w sosie sojowym – PRZEPIS:
- Ugotuj jajka na półtwardo w wodzie z solą i octem (5 minut liczone od momentu, gdy woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka przełóż do miski z wodą i lodem (kąpiel lodowa) albo po prostu obficie przelej zimną bieżącą wodą.
- Przygotuj marynatę: do miski wlej wodę i dodaj cukier kokosowy, wymieszaj aż cukier całkiem się rozpuści, po czym dodaj ciemny sos sojowy, łyżkę octu z sherry (opcjonalnie), sezam oraz drobno posiekane szalotkę i chilli.
- Ostudzone jajka obierz ze skorupki i przełóż do miski z marynatą. Upewnij się, że są całkowicie zanurzone.
- Odstaw na co najmniej 6 godzin w temperaturze pokojowej (ja odstawiam na noc – jajka marynują się przez ok. 12 godzin).
- Po wyjęciu jajek z marynaty, nie wylewaj jej. Możesz użyć jej ponownie do zamarynowania kolejnej porcji jajek albo spożytkować jako bazę sosu na przykład do makaronu z warzywami (w wolnej chwili podam przepis).
- Przed podaniem przekrój jajka wzdłuż na pół. Możesz dodatkowo doprawić je pieprzem lub suszonymi ziołami.
Wow, jajka w sosie sojowym muszą być przepyszne :) Bardzo apetycznie wyglądają