Lody z cytronu.

Cedraty (cytrony) to pierwsze cytrusy, które swego czasu zaczęto uprawiać w Europie. Dziś tradycje te kontynuuje się między innymi na Sycylii. Owoce cytronu potrafią osiągać naprawdę spore rozmiary. Bywa, że waga jednej sztuki przekracza kilogram, dzięki czemu z jednego owocu można przygotować nawet kilka smakołyków. Jeżeli masz do wyboru owoce mniejsze (do 500 g) i większe (ok. 1 kg), wybieraj mniejsze cedraty, ponieważ ich miąższ jest bardziej soczysty, a smak bogatszy. Cytron ma grube jadalne albedo i relatywnie niewielką ilość cytrynowego miąższu.

Żeby nie było, że cytrony nadają się tylko do sałatek, podrzucam przepis na deser lodowy z typową dla cytronu lekką goryczką, która przebija się w smaku, mimo sporej ilości dodanego do masy na lody słodzidła. W połączeniu z miodem i miętą lody z cytronu smakują jak lato na Sycylii.

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu – SKŁADNIKI na ok. 16 gałek:

  • 2 średnie cytrony
  • 2 pomarańcze
  • 200 g śmietany kokosowej lub gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
  • 600 g erytrytolu lub cukru
  • kilka łyżeczek (3-4) skórki pomarańczowej w miodzie z tego przepisu
  • mięta i płynny miód do podania

Lody z cytronu – PRZEPIS:

  1. Przygotuj masę na lody: cytrony obierz cienko ze skórki i pokrój na kawałki (wraz z grubym jadalnym albedo), pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w cząstki, przełóż do kielicha blendera, zmiksuj na gładką masę. Dodaj śmietanę kokosową i erytrytol, zmiksuj wszystko na gładko. Używam Power Blendera Magimix, który ma taką moc, że każdy sorbet i każde lody przygotowane z jego użyciem mają jedwabiście gładką konsystencję (!). Przelej masę do miski i wmieszaj skórkę pomarańczową.
  2. Wstaw masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła. Ten etap nie jest niezbędny, ale lody ze schłodzonej masy są gotowe szybciej.
  3. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania tych lodów trwa ok. 150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. W przypadku lodów pomarańczowych nastawiłem tryb hard. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
  4. Lody podaj jak chcesz, na przykład z miętą i polane miodem wielokwiatowym.

Blender MAGIMIX – recenzja

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu

Lody z cytronu