Lody z cytronu.
Cedraty (cytrony) to pierwsze cytrusy, które swego czasu zaczęto uprawiać w Europie. Dziś tradycje te kontynuuje się między innymi na Sycylii. Owoce cytronu potrafią osiągać naprawdę spore rozmiary. Bywa, że waga jednej sztuki przekracza kilogram, dzięki czemu z jednego owocu można przygotować nawet kilka smakołyków. Jeżeli masz do wyboru owoce mniejsze (do 500 g) i większe (ok. 1 kg), wybieraj mniejsze cedraty, ponieważ ich miąższ jest bardziej soczysty, a smak bogatszy. Cytron ma grube jadalne albedo i relatywnie niewielką ilość cytrynowego miąższu.
Żeby nie było, że cytrony nadają się tylko do sałatek, podrzucam przepis na deser lodowy z typową dla cytronu lekką goryczką, która przebija się w smaku, mimo sporej ilości dodanego do masy na lody słodzidła. W połączeniu z miodem i miętą lody z cytronu smakują jak lato na Sycylii.
Lody z cytronu – SKŁADNIKI na ok. 16 gałek:
- 2 średnie cytrony
- 2 pomarańcze
- 200 g śmietany kokosowej lub gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
- 600 g erytrytolu lub cukru
- kilka łyżeczek (3-4) skórki pomarańczowej w miodzie z tego przepisu
- mięta i płynny miód do podania
Lody z cytronu – PRZEPIS:
- Przygotuj masę na lody: cytrony obierz cienko ze skórki i pokrój na kawałki (wraz z grubym jadalnym albedo), pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w cząstki, przełóż do kielicha blendera, zmiksuj na gładką masę. Dodaj śmietanę kokosową i erytrytol, zmiksuj wszystko na gładko. Używam Power Blendera Magimix, który ma taką moc, że każdy sorbet i każde lody przygotowane z jego użyciem mają jedwabiście gładką konsystencję (!). Przelej masę do miski i wmieszaj skórkę pomarańczową.
- Wstaw masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła. Ten etap nie jest niezbędny, ale lody ze schłodzonej masy są gotowe szybciej.
- Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania tych lodów trwa ok. 150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. W przypadku lodów pomarańczowych nastawiłem tryb hard. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
- Lody podaj jak chcesz, na przykład z miętą i polane miodem wielokwiatowym.