Cedrat ze szpinakiem i pomarańczą.
Zarówno cedrat (cytron), jak i pirittuni siciliani to owoce stworzone do prostych naturalnych kompozycji ze świeżych składników, zwanych potocznie sałatkami :-) Cytrusy te uprawia się między innymi na Sycylii. Owoce cytrona potrafią osiągać naprawdę spore rozmiary. Bywa, że waga jednej sztuki przekracza kilogram, dzięki czemu z jednego owocu można przygotować nawet kilka smakołyków. Jeżeli masz do wyboru owoce mniejsze (do 500 g) i większe (ok. 1 kg), wybieraj mniejsze cedraty, ponieważ ich miąższ jest bardziej soczysty i w rezultacie bogatszy pod względem smakowym. Pirittuni ważą zwykle ok. 500 g. Obydwa rodzaje owoców mają grube słodkawe albedo i względnie niewielką ilość łagodnie cytrynowego miąższu. Wystarczy starannie (i cienko!) obrać je ze skórki, pokroić i można jeść!
W sałatce występuje cytryna pirittuni, która wyglądem i smakiem bardzo przypomina łatwiej dostępny cedrat, stąd taki a nie inny tytuł przepisu. Z kolei ser to sycylijski Narangi – dojrzewający około 30 dni, dość twardy, rzemieślniczy, z dodatkiem skórki z pomarańczy. Pasta sera jest zwarta, koloru kości słoniowej, z delikatną skórką o barwie słomkowożółtej. Ma raczej łagodny smak i fajny, lekko pomarańczowy aromat.
Szybki dressing z miodu z kwiatów pomarańczy, oliwy i soku z pomarańczy miksuję w blenderze ręcznym Zyle z trzepaczką i szatkownicą, który – choć zgrabny i kompaktowy – ma moc 1000 W i stalowo-tytanowe ostrza, które w zależności od potrzeb błyskawicznie mieszają lub rozdrabniają żywność. Przygotujesz w nim nie tylko sosy, zupy kremy, koktajle czy posiłki dla niemowląt, ale też łatwo zmielisz mięso, twardy ser, warzywa, owoce, przyprawy, etc.
Cedrat ze szpinakiem i pomarańczą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- dwie duże garście młodego szpinaku
- cytryna pirittu albo cytron, waga ok. 500 g (z organicznych upraw)
- 2 pomarańcze sycylijskie (z organicznych upraw)
- ok. 100-150 g sera, tu: Narangi – twardy, rzemieślniczy, z dodatkiem skórki z pomarańczy
- 2 garście orzechów pekan (albo włoskich)
- 2-3 łyżeczki miodu (tu: miód z kwiatów pomarańczy z sycylijskiej pasieki Amodeo Carlo)
- oliwa extra vergine
- pół łyżeczki pieprzu Red Kampot (lub czarnego), roztartego w moździerzu
- łyżeczka czerwonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- różowa sól himalajska, roztarta w moździerzu
Cedrat ze szpinakiem i pomarańczą – PRZEPIS:
- Przy pomocy obieraczki do warzyw okrój cytrynę pirittu (lub cedrat) ze skórki. Pokrój owoc w cienkie plasterki.
- Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki wraz z białą błoną (albedo). Wytnij z pomarańczy ładne cząstki i przełóż do małej miski. Sok z miąższu pozostałego po wycięciu cząstek wyciśnij do małej misy blendera ręcznego Zyle.
- Na talerzach rozłóż szpinak, plasterki cytryny pirittu, kawałki sera oraz cząstki pomarańczy. Całość posyp rozkruszonymi w dłoniach orzechami pekan lub orzechami włoskimi.
- Do soku z pomarańczy dodaj miód, oliwę, rozgnieciony w moździerzu pieprz i sól, zmiksuj. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Podawaj od razu.
Pyszna,pyszna salatka.Dziekuje za przepis.
Bardzo proszę!:-)