Brukselka z boczniakami i halloumi.

Sezon na brukselkę powoli dobiega końca, ale na straganach wciąż można trafić na ładne zielone kapustki, skorzystałem więc z okazji i podrzucam nowy przepis.

To ultra łatwe, proste, szybkie, jednogarnkowe danie z brukselki, boczniaków i bobu, z dodatkiem niezawodnego halloumi, który – jak żaden inny ser – doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania. Wszystkie składniki smażę oddzielnie (po kolei), po czym łączę je pod sam koniec. Nie żałuję przypraw ani ziół, ale nie przesadzam z ostrością. Bób jest składnikiem opcjonalnym; możesz go pominąć albo zastąpić na przykład mrożonym zielonym groszkiem. Połączenie bobu i brukselki sprawdza się bardzo dobrze, ale możliwe jest właściwie tylko wtedy, gdy zawczasu (latem) zamrozi się bób, który w mojej zamrażarce czeka właśnie na takie okazje. Boczniaki w razie potrzeby zastąp pieczarkami lub (w sezonie) kurkami. Kurki i bób to kolejny rewelacyjny zestaw

Brukselka z boczniakami i halloumi

Brukselka z boczniakami i halloumi

Brukselka z boczniakami i halloumi

Brukselka z boczniakami i halloumi

Brukselka z boczniakami i halloumi – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 600 g brukselki
  • 300 – 400 g boczniaków (albo innych grzybów, np. kurek dostępnych w sezonie na bób)
  • 300 g bobu (uprzednio ugotowanego i obranego ze skórki, przeczytaj też: Jak mrozić bób?)
  • 250 g sera halloumi
  • szalotki, 2 sztuki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • suszona papryczka chilli
  • pół łyżeczki czarnej gorczycy, roztartej w moździerzu
  • łyżeczka suszonego estragonu, rozgniecionego w moździerzu
  • pół łyżeczki suszonej szałwii
  • pieprz roztarty w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • duża garść listków świeżej kolendry
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Brukselka z boczniakami i halloumi – PRZEPIS:

  1. Usuń z brukselki zewnętrzne brzydkie listki, przepłucz kapustki i ugotuj al dente (tradycyjnie lub na parze, 10 minut). Odcedź i przelej zimną wodą. Kiedy gotuję brukselkę na parze, do wrzącej wody dodaję kilka listków laurowych dla wzbogacenia aromatu.
  2. W głębokiej patelni podsmaż na oleju pokrojone w paski boczniaki. Pod koniec smażenia dodaj 1/3 posiekanych listków rozmarynu i trochę pieprzu. Zdejmij z patelni.
  3. Wrzuć na patelnię posiekane szalotki, a gdy zaczną mięknąć dodaj bób (używam bobu, który mrożę latem – przeczytaj też: Jak mrozić bób?). Dodaj papryczkę, 1/3 posiekanych listków rozmarynu, trochę pieprzu i suszone zioła (estragon rozgniatam w moździerzu). Smaż przez kilka minut, po czym zdejmij z patelni.
  4. W tej samej natłuszczonej patelni podsmaż pokrojony w kostkę ser halloumi. Gotowy ser zdejmij z patelni.
  5. Podsmaż ugotowaną wcześniej brukselkę, a gdy zacznie się rumienić dodaj wszystkie podsmażone wcześniej składniki oraz sól, pozostałe przyprawy i zioła. Smaż, aż całość się podgrzeje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekane listki kolendry i skrop oliwą. Podawaj od razu.

Brukselka z boczniakami i halloumi

Brukselka z boczniakami i halloumi

Brukselka z boczniakami i halloumi

Brukselka z boczniakami i halloumi