Syrniki pieczone FIT – ukraińskie placki z twarogu.
Syrniki z tego przepisu są trochę jak sernikowe bułki bez glutenu. Wyrośnięte i bardzo twarogowe, a jednocześnie wyraźnie mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażone wersje (sprawdź też: syrniki z twarogu śmietankowego oraz syrniki z twarogu półtłustego).
Ciasto na syrniki robię z półtłustego twarogu, ponieważ chudszy twaróg sprawia, że placki są łatwiejsze w przygotowaniu. Syrniki podczas pieczenia lekko puchną. By uzyskać zrumieniony wierzch, na początku pieczenia wstawiam je do piekarnika pod grill.
Używam mąki ryżowej, ponieważ świetnie sprawdza się w przepisach z twarogiem w roli głównej (np. w bezglutenowych leniwych). Masa twarogowa z dodatkiem mąki ryżowej jest lekka i puszysta, a gotowe placki smakują wybornie.
Jeżeli chodzi o słodycz, dodaj tyle słodzidła, ile potrzebujesz. Moje syrniki nie są słodkie, dlatego doskonale nadają się do podania z miodem lub konfiturą.
Sprawdź też inne przepisy na placki z twarogu.
Syrniki pieczone FIT – SKŁADNIKI na 20 placków:
- 1 kg twarogu półtłustego (jest bardziej „kruchy” niż twaróg śmietankowy z tego przepisu)
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 50 g erytrytolu (albo cukru)
- 100 g mąki ryżowej (bezglutenowej) + 2 łyżki mąki ryżowej do posypania deski przy formowaniu placków
Syrniki pieczone FIT – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W dużej misce rozgnieć widelcem twaróg. Dodaj jajka, mąkę i słodzidło. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Na desce rozsyp łyżkę mąki ryżowej (jedna łyżka mąki spokojnie wystarcza na uformowanie 10 placków). Przy pomocy gałkownicy do lodów, która nabiera odpowiednią ilość ciasta, formuj w dłoniach placki z masy twarogowej, układaj na desce obsypanej mąką i przy pomocy ausztachera formuj krążki.
- Gotowe placki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni C – pod grillem (górny poziom) – przez 10-15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz na środkowym poziomie przez ok. 30-35 minut. Syrniki w trakcie pieczenia puchną, mogą również trochę popękać, ale po wyjęciu z piekarnika wracają do normy.
- Nadmiar placków możesz przechować do następnego dnia w lodówce.
- Syrniki z piekarnika są jak bułki, dlatego możesz przekroić je na pół i zjeść np. z miodem lub konfiturą – jak kanapkę.
Pieczone syrniki możesz przekroić jak bułkę i zjeść jak kanapkę.
Czy mąkę ryżowa mogę zastąpić jakaś inna?
Tak, ryżowa jest najlepsza, ale jaglana czy kukurydziana też powinny być OK. Jeżeli jesz pszenną – też będzie OK, placki zapewne bardziej wtedy wyrosną.
A czy może być mąka pęłnoziarnista, typ min 1850?
Tak
Czy mąka niskowęglowodanowa (np. mieszanka kokosowej i migdałowej) dałaby tu radę?
Tak, a najlepiej tylko kokosowa.
Placki twarogowe z pieca… Rewelacyjny patent! Jak ktoś już to wymyślił to wydaje się takie proste :D wesołych świąt!
Dzięki, wesołych!:-)
Witam, wymieszać tak po prostu widelcem, ręka?! Czy może mikserem?
Widelcem lub dłońmi. Zdecydowanie nie mikserem.
A ile jeden ma kalorii? 😊
Około 90 – 95 kcal.
180 stopni też tylko od góry, czy już normalnie?
Kilo twarogu to dobre 200g bialka. Ile dni takie placki wytrzymają w lodówce w pudełku?
To tak jak ciasto sernik że po tygodniu dobre czy szybciej sie psuja bo twarog inny ?
Nie mam pojęcia, przechowuję je max. 2 dni. Możesz zrobić test.
Kilo twarogu to dobre 200g bialka. Ile dni takie placki wytrzymają w lodówce w pudełku?
To tak jak ciasto sernik że po tygodniu dobre czy szybciej sie psuja bo twarog inny ???