Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami.
Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami to klasyczne twarogowe leniwe – banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, w lekko podkręconej wersji.
Mąka ryżowa sprawdza się w leniwych pierogach znakomicie, a gotowe leniwe są nieporównanie smaczniejsze aniżeli te z dodatkiem mąki pszennej. Skromna lista składników przekłada się na wspaniałe śniadaniowe lub obiadowe danko. Wystarczą tylko masło, miód, cynamon i pistacje, które w razie potrzeby możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami.
Sprawdź też inne przepisy na #LENIWE PIEROGI
Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 250 g twarogu półtłustego (tu: ze Strzałkowa)
- 65 g mąki ryżowej bezglutenowej
- 1 jajko (zerówka, wolny wybieg)
- 1 płaska łyżka cukru kokosowego
- 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej
- 1/2 ziarenka tonki, świeżo startego lub rozgniecionego w moździerzu (opcjonalnie); zamiast tonki może być wanilia i szczypta pieprzu
- 1 płaska łyżka + 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka ghee / masła klarowanego
- 1 łyżka płynnego miodu (tu: rozmarynowy)
- garść pistacji niesolonych i nieprażonych, grubo posiekanych
- szczypta soli
Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami – PRZEPIS:
- Do miski dodaj twaróg i jajko. Wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli, cukier, startą gałkę muszkatołową, tonkę (albo wanilię) oraz łyżkę cynamonu. Wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno być dość lepkie.
- Odrywaj ciasto po kawałku i na dużej desce formuj z ciasta podłużne, dość cienkie rulony, które następnie lekko ugnieć na całej długości (np. płaską stroną noża) i pokrój na małe kawałki.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzuć pojedynczo kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Podziel leniwe na porcje.
- Przygotuj masło cynamonowe: na patelni roztop łyżkę masła i dodaj łyżeczkę cynamonu (w razie potrzeby proporcje możesz odpowiednio zwiększyć). Wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę, po czym zdejmij patelnię z ognia.
- Leniwe polej miodem oraz cynamonowym masłem z patelni. Posyp posiekanymi pistacjami i podawaj.
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 01/2019)
Można je odsmażyć następnego dnia? Takie lubię najbardziej ?
Tak, oczywiście:-)
Czy maka owsiana/gryczana da radę?
Tak, owsiana jest lepszym wyborem.
Zjadłam przed chwilą, mega pyszne :-) takiej wersji jeszcze nie jadłam. Dzięki
Bardzo mi miło:-) zapraszam po więcej!