Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami.

Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami to klasyczne twarogowe leniwe – banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, w lekko podkręconej wersji.

Mąka ryżowa sprawdza się w leniwych pierogach znakomicie, a gotowe leniwe są nieporównanie smaczniejsze aniżeli te z dodatkiem mąki pszennej. Skromna lista składników przekłada się na wspaniałe śniadaniowe lub obiadowe danko. Wystarczą tylko masło, miód, cynamon i pistacje, które w razie potrzeby możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami.

Sprawdź też inne przepisy na #LENIWE PIEROGI 

Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami

Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 250 g twarogu półtłustego (tu: ze Strzałkowa)
  • 65 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 1 jajko (zerówka, wolny wybieg)
  • 1 płaska łyżka cukru kokosowego
  • 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 1/2 ziarenka tonki, świeżo startego lub rozgniecionego w moździerzu (opcjonalnie); zamiast tonki może być wanilia i szczypta pieprzu
  • 1 płaska łyżka + 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka ghee / masła klarowanego
  • 1 łyżka płynnego miodu (tu: rozmarynowy)
  • garść pistacji niesolonych i nieprażonych, grubo posiekanych
  • szczypta soli

Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami – PRZEPIS:

  1. Do miski dodaj twaróg i jajko. Wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli, cukier, startą gałkę muszkatołową, tonkę (albo wanilię) oraz łyżkę cynamonu. Wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno być dość lepkie.
  2. Odrywaj ciasto po kawałku i na dużej desce formuj z ciasta podłużne, dość cienkie rulony, które następnie lekko ugnieć na całej długości (np. płaską stroną noża) i pokrój na małe kawałki.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzuć pojedynczo kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Podziel leniwe na porcje.
  5. Przygotuj masło cynamonowe: na patelni roztop łyżkę masła i dodaj łyżeczkę cynamonu (w razie potrzeby proporcje możesz odpowiednio zwiększyć). Wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę, po czym zdejmij patelnię z ognia.
  6. Leniwe polej miodem oraz cynamonowym masłem z patelni. Posyp posiekanymi pistacjami i podawaj.

Leniwe pierogi z masłem cynamonowym i pistacjami

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 01/2019)