Szparagi zapiekane z serem Provolone.
Bardzo lubię zapiekać w ten sposób Provolone. To ser, który jest smaczny również na surowo (na zimno), ale wyjątkowo dobrze sprawdza się zapiekany; tym bardziej, że jego kształt sprzyja zapiekaniu go w plastrach. Podczas pieczenia z sera wytapia się sporo tłuszczu, co sprawia, że ułożone na dnie naczynia plasterki szparagów nie tyle się pieką, co raczej konfitują w tłuszczu. Gotowe szparagi są miękkie i delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach (w świeżych szparagach nie ma nawet cienia włókien). Tak zapiekane szparagi z serem są bardzo sycącym i bogatym dankiem, dlatego traktuj je jako samodzielny posiłek; możesz podać je też z lekką sałatką.
Tytułem przypomnienia: provolone zapiekany ze szparagami to kolejna wariacja na temat argentyńskiej Provolety. Provoleta jest przepysznym i bardzo prostym argentyńskim daniem, w którym główną rolę gra pieczony ser – Provolone. Provolone to znakomity, rdzennie włoski ser, wywodzący się z Basilicaty, a dziś wytwarzany także w innych regionach Włoch, np. w Lombardii i Campanii, i chroniony regionalnym znakiem pochodzenia (DOP). Skąd włoski ser wziął się w Argentynie? Otóż, włoscy imigranci zapoczątkowali produkcję Provolone w Ameryce Południowej – w tym m.in. w Argentynie, Brazylii i Urugwaju. Wersja południowoamerykańska ma jednak inną postać niż włoski oryginał. Sery są mniejsze, powstają jako krążki o średnicy ok. 12-15 cm i 2,5 cm grubości i nazywane są „provoleta”. To właśnie z tych serów w Argentynie przyrządza się zapiekankę o tej samej nazwie.
Szparagi zapiekane z serem – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 2 plastry Provolone (po ok. 150 g każdy) lub innego sera, który ładnie się zapieka
- 8-10 zielonych szparagów
- gałązka rozmarynu
- pół łyżeczki zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1-2 szczypty płatków chilli
Szparagi zapiekane z serem – PRZEPIS:
- Wstaw do piekarnika dwa małe naczynia do zapiekania dopasowane rozmiarem do średnicy Provolone (u mnie: mini patelnie o średnicy 10 cm) i rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W czasie, gdy rozgrzewa się piekarnik, posiekaj szparagi w plasterki. Główki przekrój wzdłuż na połówki.
- Gdy piekarnik się rozgrzeje, wyjmij blachę z naczyniami. Na dnie każdego z nich rozsyp plasterki szparagów, a na wierzchu ułóż po plastrze sera. Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika, posyp ser drobno posiekanymi listkami rozmarynu i ułóż na wierzchu połówki główek szparagów, dociskając je lekko w ser, który do tego czasu zdążył już wyraźnie zmięknąć. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 minut. Piecz do momentu, aż ser całkiem zmięknie, ale zachowa kształt, a wierzch zacznie się rumienić.
- Po wyjęciu z piekarnika, porcje posyp grubo młotkowanym zielonym pieprzem i płatkami chilli. Podawaj od razu.
Wyśmienita kolacja! Coś absolutnie pysznego – dobry ser i szparagi, to jest to co naprawdę lubię :D