Bób z tahini.

Bób z groszkiem cukrowym w sosie z tahini (pasty sezamowej) i kiszonej cytryny smakuje tak doskonale, że w tym sezonie przyrządzałem go już 4 czy 5 razy. Przepisy takie jak ten dobitnie potwierdzają, że kiszone cytryny – które zrobić samodzielnie w domu jest naprawdę łatwo – warto mieć zawsze w lodówce. Przepis znajdziecie tutaj.

Pomysł jest uniwersalny, można go stosować w odniesieniu do różnych warzyw, w dowolnych zestawieniach. Nie masz pod ręką groszku cukrowego? Użyj samego bobu. Nie lubisz bobu? Dodaj tylko groszek. Albo fasolkę szparagową, zielone szparagi, marchew, buraki, ziemniaki lub inne warzywa. Sos z tahini i cytryny podkręci smak wszystkiego, dlatego traktuję go jak wegański majonez. Jasna tahini zmiksowana na gładko z kiszoną cytryną i (ewentualnie) przyprawami daje wyjątkowy efekt. Powstaje kremowy, przepyszny sos (pasta), który do złudzenia przypomina majonez. I wspaniale łączy się z warzywami.

Majonez na bazie tahini świetnie sprawdza się również z pieczonymi warzywami. Spróbujcie go na przykład z upieczonymi w całości młodymi marchewkami. Albo – tak jak w dzisiejszym przepisie – z moimi ulubionymi, wczesnoletnimi zielonymi warzywami: z bobem i groszkiem cukrowym. Całość daje naprawdę znakomity rezultat. Wypróbujcie koniecznie!

Bób z tahini

Bób z tahini

Bób z tahini – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki)
  • ok. 1/2 kg groszku cukrowego
  • 3 łyżki jasnej tahini (pasta sezamowa)
  • 1/4 kiszonej cytryny (z tego przepisu)
  • 1 organiczna sparzona cytryna
  • trochę listków świeżych ziół, np. tymianku cytrynowego, greckiej bazylii lub mięty
  • czarny pieprz roztarty w moździerzu (opcjonalnie)

Bób z tahini – PRZEPIS:

  1. W blenderze ręcznym zmiksuj pastę tahini, ćwiartkę kiszonej cytryny i trochę wody. Uzyskasz dość jasny krem przypominający majonez (zobacz). Możesz doprawić go pieprzem. Nie dodawaj soli, ponieważ kiszona cytryna jest wystarczająco słona (naprawdę!).
  2. Ugotuj bób (ok. 3 minuty – Jak gotować bób) i obierz ze skórki.
  3. Ugotuj groszek cukrowy (ok. 3-4 minuty). Ja gotuję groszek na parze, ale jeśli wolisz, możesz ugotować go w wodzie. Strąki groszku cukrowego przekrój na pół, jak na zdjęciach.
  4. Bób i groszek cukrowy wymieszaj w misce z sosem na bazie tahini (z0bacz). Podziel warzywa na porcje.
  5. Wierzch każdej porcji oprósz świeżo startą skórką z cytryny. Dodaj zioła i podawaj.

Bób z tahini