Pieczone marchewki.

Pieczone młode marchewki smakują bajecznie. W najprostszej, podstawowej wersji wystarczą im tylko dwa dodatki – oliwa extra vergine i przyprawy. Nie znaczy to jednak, że bajecznego smaku marchewek nie można wznieść na wyższy poziom, na przykład podając je ze znakomitym sosem opartym na świeżych ziołach, kiszonej cytrynie i soku z pomarańczy. Wszystko pięknie się komponuje i idealnie ze sobą współgra. Mocna słoność kiszonej cytryny równoważona jest słodyczą soku z pomarańczy i samych marchewek.

Przy okazji, to również podpowiedź, jak używać kiszonych cytryn inaczej niż tylko w daniach na gorąco. Drobno posiekane będą stanowić doskonały składnik wszelkiego rodzaju dressingów w stylu salsy. Nie byłbym sobą, gdybym nie podkręcił całości pieprzem – białym Penja o intensywnym, unikalnym aromacie, łagodnym zielonym i lekko owocowym voatsiperifery. W razie potrzeby możesz sięgnąć po inny rodzaj pieprzu.

Pieczone marchewki

Pieczone marchewki

Pieczone marchewki – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 pęczki młodych marchewek
  • 1/2 kiszonej cytryny (przepis)
  • 1/2 czerwonej pomarańczy
  • garść listków pietruszki
  • garść listków kolendry
  • oliwa extra vergine
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu (Penja)
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu voatsiperifery
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • szczypta nitek chilli (może być również suszona albo świeża papryczka – chilli, piri piri, guindilla, etc.)
  • mała garść listków tymianku

Pieczone marchewki – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Przytnij natkę marchewki.
  3. Wyszoruj i osusz marchewki. Młodych marchewek nie musisz obierać ze skórki, grubsze sztuki przekrój wzdłuż na połówki.
  4. Przełóż marchewki na blaszkę lub do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia. Skrop oliwą i natrzyj nią marchewki.
  5. Wstaw do piekarnika (grzałka górna i dolna) na około 45-50 minut, w razie potrzeby nieco dłużej. Gotowe marchewki powinny być miękkie i ładnie podpieczone. Jeśli marchewki mocniej / szybciej pieką się od spodu, możesz w trakcie pieczenia odwrócić je na drugą stronę.
  6. W tym czasie przygotuj sos: bardzo drobno posiekaj pół kiszonej cytryny i przełóż do miseczki. Dodaj drobno posiekane listki pietruszki i kolendry, posiekane nitki chilli oraz rozgnieciony w moździerzu czerwony pieprz. Wlej trochę oliwy oraz sok z połowy pomarańczy. Wymieszaj i odstaw.
  7. Upieczone marchewki przełóż na półmisek. Polej je sosem i oprósz przyprawami, np. trzema rodzajami pieprzu rozgniecionego wcześniej w moździerzu oraz listkami świeżego tymianku.

Pieczone marchewki