Bób po baskijsku.

Od nieco ponad dekady Kraj Basków to mekka dla foodies, jeden z najbardziej niezwykłych i fascynujących regionów kulinarnych świata, z największą liczbą szeroko docenianych i wyróżnianych restauracji przypadających na jednego mieszkańca. Dla równowagi, tradycyjna domowa kuchnia baskijska jest skarbnicą prostych, rustykalnych receptur, które bazują na kilku podstawowych składnikach. To gotowanie z nastawieniem na dobry produkt, bez fanaberii. Do takich właśnie przepisów zaliczam bób po baskijsku, którego lokalna nazwa w języku Basków (euskara) brzmi Babak erara.

Bób po baskijsku to po prostu bób gotowany w błyskawicznym bulionie z szynki iberyjskiej (jamón ibérico). Danie wywodzi się z okolic Vitoria-Gasteiz, stolicy baskijskiej prowincji Araba (Álava). Amatorzy bobu zachwycą się tym przepisem. Ja się zachwycam!

Dodatkowo, kilka uwag:

  • Mocne w smaku Serrano (lub Bellota) sprawdzi się tu najlepiej, ale w razie potrzeby użyj innej szynki dojrzewającej
  • W trakcie gotowania bulionu odrobina dodanej mąki nieco zagęszcza sos
  • Wystarczy dosłownie kilka minut, by wyrazista w smaku Serrano uwolniła do sosu mnóstwo smaku
  • Jeżeli nie masz pod ręką świeżych ziół, po prostu je pomiń, to ma być prosta rustykalna potrawa

Więcej nt. Kraju Basków znajdziesz tutaj: Euskadi

Bób po baskijsku

Bób po baskijsku

Bób po baskijsku

Bób po baskijsku

Bób po baskijsku – SKŁADNIKI na 2 – 4 porcje:

  • ok. 1 kg bobu (waga bez skórki, po ugotowaniu) albo 2 kg surowego bobu ze skórką (waga przed gotowaniem)
  • ok. 100 g szynki Serrano Reserva porwanej na kawałki (albo inna szynka dobrej jakości)
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy (lub dowolnej innej)
  • mała garść listków świeżej mięty (natka pietruszki też będzie pasować)
  • duża szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • ok. 400 ml wody

Uwaga: nie dodaję soli, ponieważ moim zdaniem Serrano jest wystarczająco słona; jeżeli lubisz mocno słone potrawy, dopraw bób solą.

Bób po baskijsku – PRZEPIS:

  1. W przypadku, gdy używasz świeżego bobu (czyli w sezonie), ugotuj go, wystarczą 3 minuty, ostudź i obierz ze skórki. Jeśli używasz bobu zamrożonego latem (zobacz), przejdź od razu do pkt 2.
  2. W głębokiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, po czym dodaj szynkę.
  3. Smaż, co pewien czas mieszając, aż wytopi się większość tłuszczu, a szynka zacznie mięknąć.
  4. Na patelnię dodaj mąkę i smaż, mieszając, przez 1-2 minuty, a następnie wlej wodę i dokładnie wymieszaj.
  5. Gdy woda na patelni zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty, by płyn nabrał smaku szynki.
  6. Dodaj bób i gotuj, co pewien czas mieszając, przez 3-4 minuty.
  7. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pieprz i listki mięty porwane na mniejsze kawałki.
  8. Podziel na porcje i przed podaniem skrop oliwą.

Bób po baskijsku

Bób po baskijsku

Bób po baskijsku