Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki.
Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki to przepis genialny w swej prostocie. W roli głównej mamy tu jeden składnik – bób – a towarzyszą mu jedynie przyprawy i świeże zioła. Mocno podsmażony bób nabiera całkiem nowego charakteru, staje się lekko chrupki i jest po prostu przepyszny, a dodatek oleju z orzechów pekan (lub oliwy dobrej jakości) pięknie podbija aromaty i smaki. Rola tłuszczu jest tu więcej niż istotna – olej nawilża danie i wznosi całość na jeszcze wyższy poziom.
Uwagi:
- Ważne, by patelnia miała sporą średnicę. Im większa patelnia, tym bardziej bób rozłoży się w cieńszej warstwie i lepiej podsmaży,
- W razie potrzeby dodaj inne zioła, na przykład miętę czy bazylię. Mój ulubiony koperek i natka pietruszki to zioła, które relatywnie najmniej ciemnieją pod wpływem wysokiej temperatury, a tutaj zioła trafiają wprost na gorącą patelnię,
- Bób bardzo lubi się z pieprzem, dlatego go nie żałuj. Świeżo (i grubo) młotkowany pieprz, podsmażony przez chwilę na patelni, oddaje daniu paletę aromatów, podobnie jak gorczyca,
- Na koniec bób doprawiam świeżym, tłoczonym na zimno olejem z orzechów pekan, który jest bogaty w witaminy A i E, zawiera ponad 90% tłuszczów nienasyconych i ma wyjątkowy, wyraźnie pekanowy smak. Wspaniały surowy olej doskonale się tu sprawdza – w prostych potrawach opartych na krótkiej liście składników najpełniej prezentuje swe walory. Z takim smakiem nie może równać się nawet najlepszy olej ze sklepu, to poziom nie do osiągnięcia. Samodzielne tłoczenie i próbowanie domowych olejów to nieustanne odkrywanie całkiem nowych, często niezwykłych smaków. Olej z nerkowców, z orzechów macadamia, z pistacji, z migdałów, z pinioli, z orzechów włoskich, lniany – każdy smakuje wyjątkowo i nieporównanie lepiej niż ich odpowiedniki ze sklepowych półek (nawet jeśli etykieta wskazuje, że są organiczne).
Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
Olej z orzechów pekan
- ok. 150 g orzechów pekan do wytłoczenia ok. 120 ml surowego oleju
Bób
- 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem fasolek ze skórki)
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka nasion czarnej gorczycy, rozgniecionej w moździerzu
- pół łyżeczki nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- duża garść listków pietruszki i koperku, posiekanych
- olej z orzechów pekan wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju (zamiast oliwy extra vergine)
- olej do smażenia
- opcjonalnie: kwiatki musztardowca do dekoracji
Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z orzechów pekan: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 150 g orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 120 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju. Wytłoczony olej możesz (nie musisz!) odstawić na kilka dni do sklarowania – osady opadną na dno.
- Ugotuj bób (ok. 3-4 minuty – Jak gotować bób?) i obierz ze skórki. Bób powinien pozostać al dente, tym bardziej, że będzie jeszcze dość długo smażony.
- Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć bób. Smaż, co jakiś czas mieszając, tak długo aż zielone fasolki zaczną lekko się rumienić.
- Dodaj przyprawy, przemieszaj i smaż bób jeszcze przez pewien czas do momentu, aż uzyskasz pożądany stopień zrumienienia.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekane zioła; przemieszaj.
- Porcje bobu hojnie dopraw tłoczonym na zimno olejem z orzechów pekan.