Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki.

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki to przepis genialny w swej prostocie. W roli głównej mamy tu jeden składnik – bób – a towarzyszą mu jedynie przyprawy i świeże zioła. Mocno podsmażony bób nabiera całkiem nowego charakteru, staje się lekko chrupki i jest po prostu przepyszny, a dodatek oleju z orzechów pekan (lub oliwy dobrej jakości) pięknie podbija aromaty i smaki. Rola tłuszczu jest tu więcej niż istotna – olej nawilża danie i wznosi całość na jeszcze wyższy poziom.

Uwagi:

  • Ważne, by patelnia miała sporą średnicę. Im większa patelnia, tym bób rozłoży się w cieńszej warstwie i lepiej podsmaży,
  • W razie potrzeby dodaj inne zioła, na przykład miętę czy bazylię. Mój ulubiony koperek i natka pietruszki to zioła, które relatywnie najmniej ciemnieją pod wpływem wysokiej temperatury, a tutaj zioła trafiają wprost na gorącą patelnię,
  • Bób bardzo lubi się z pieprzem, dlatego go nie żałuj. Świeżo (i grubo) młotkowany pieprz, podsmażony przez chwilę na patelni, oddaje daniu paletę aromatów, podobnie jak gorczyca,
  • Na koniec bób doprawiam świeżym, tłoczonym na zimno olejem z orzechów pekan, który jest bogaty w witaminy A i E, zawiera ponad 90% tłuszczów nienasyconych i ma wyjątkowy, wyraźnie pekanowy smak. Wspaniały surowy olej doskonale się tu sprawdza – w prostych potrawach opartych na krótkiej liście składników najpełniej prezentuje swe walory. Z takim smakiem nie może równać się nawet najlepszy olej ze sklepu, to poziom nie do osiągnięcia. Samodzielne tłoczenie i próbowanie domowych olejów to nieustanne odkrywanie całkiem nowych, często niezwykłych smaków. Olej z nerkowców, z orzechów macadamia, z pistacji, z migdałów, z pinioli, z orzechów włoskich, lniany – każdy smakuje wyjątkowo i nieporównanie lepiej niż ich odpowiedniki ze sklepowych półek (nawet jeśli etykieta wskazuje, że są organiczne).

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

Olej z orzechów pekan

  • ok. 150 g orzechów pekan do wytłoczenia ok. 120 ml surowego oleju

Bób

  • 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem fasolek ze skórki)
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka nasion czarnej gorczycy, rozgniecionej w moździerzu
  • pół łyżeczki nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
  • duża garść listków pietruszki i koperku, posiekanych
  • olej z orzechów pekan wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju (zamiast oliwy extra vergine)
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: kwiatki musztardowca do dekoracji

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z orzechów pekan: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 150 g orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 120 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju. Wytłoczony olej możesz (nie musisz!) odstawić na kilka dni do sklarowania – osady opadną na dno.
  2. Ugotuj bób (ok. 3-4 minuty – Jak gotować bób?) i obierz ze skórki. Bób powinien pozostać al dente, tym bardziej, że będzie jeszcze dość długo smażony.
  3. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć bób. Smaż, co jakiś czas mieszając, tak długo aż zielone fasolki zaczną lekko się rumienić.
  4. Dodaj przyprawy, przemieszaj i smaż bób jeszcze przez pewien czas do momentu, aż uzyskasz pożądany stopień zrumienienia.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekane zioła; przemieszaj.
  6. Porcje bobu hojnie dopraw tłoczonym na zimno olejem z orzechów pekan.

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – za wszystko co kupisz, zapłacisz mniej!

Przeczytaj też:

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki

Smażony bób z koperkiem i natką pietruszki