Bakłażan z kimchi i orzechami nerkowca.
Jeszcze jeden prosty patent na pikantne bakłażany. To ultra prosty przepis z ledwie czterech składników, który stanowi zarazem doskonałą okazję do użycia większej porcji domowego kimchi. Mięsiste bakłażany znakomicie komponują się z ostrymi smakami, więc z otwartymi ramionami przyjmują również kimchi. Sól zawarta w kimchi zmiękcza bakłażany, a sama kiszonka jest na tyle ostra, że nie ma potrzeby dodawać innych przypraw. Odpowiednio pikantne kimchi jest przyprawą samą w sobie.
Ułożone w brytfance bakłażany puszczą trochę wody, dzięki czemu od spodu będą się dusić, a od góry przypiekać, co finalnie daje bardzo fajny efekt. Dorzucone pod koniec pieczenia orzechy zapewniają dodatkową chrupką strukturę; wybrałem nerkowce ze względu na ich delikatnie słodki smak, który nieco łagodzi ostrość i wyrazisty charakter całości.
Sprawdź też:
Bakłażan z kimchi i orzechami nerkowca – SKŁADNIKI:
- 3 średnie bakłażany
- 5 kopiastych łyżek domowego kimchi (u mnie: kimchi z dyni)
- garść orzechów nerkowca
- oliwa extra vergine
Bakłażan z kimchi i orzechami nerkowca – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W robocie kuchennym Magimix zmiksuj kimchi wraz z chlustem oliwy na dość gładką pastę.
- Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Przełóż plastry do dużej miski.
- Naczynie do zapiekania natłuść oliwą.
- Do miski z bakłażanem dodaj całą pikantną pastę i dokładnie wymieszaj (najlepiej dłońmi). Wetrzyj pastę w każdy plaster bakłażana, mieszając składniki dotąd, aż plastry pod wpływem soli zawartej w kimchi zaczną mięknąć i oddawać trochę wilgoci.
- Przełóż bakłażany do naczynia do zapiekania. Ewentualny nadmiar pasty, który pozostał w misce, rozprowadź na wierzchu plastrów.
- Wstaw całość do piekarnika na ok. 45-50 minut.
- Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, posyp bakłażany grubo posiekanymi nerkowcami i ponownie wstaw do pieca na ok. 10 minut lub w razie potrzeby nieco dłużej.
- Gotowe porcje bakłażana skrop oliwą, podawaj od razu.