Bakłażan z kimchi i orzechami nerkowca.

Jeszcze jeden prosty patent na pikantne bakłażany. To ultra prosty przepis z ledwie czterech składników, który stanowi zarazem doskonałą okazję do użycia większej porcji domowego kimchi. Mięsiste bakłażany znakomicie komponują się z ostrymi smakami, więc z otwartymi ramionami przyjmują również kimchi. Sól zawarta w kimchi zmiękcza bakłażany, a sama kiszonka jest na tyle ostra, że nie ma potrzeby dodawać innych przypraw. Odpowiednio pikantne kimchi jest przyprawą samą w sobie.

Ułożone w brytfance bakłażany puszczą trochę wody, dzięki czemu od spodu będą się dusić, a od góry przypiekać, co finalnie daje bardzo fajny efekt. Dorzucone pod koniec pieczenia orzechy zapewniają dodatkową chrupką strukturę; wybrałem nerkowce ze względu na ich delikatnie słodki smak, który nieco łagodzi ostrość i wyrazisty charakter całości.

Sprawdź też: 

Bakłażan z kimchi i orzechami nerkowca

Bakłażan z kimchi i orzechami nerkowca

Bakłażan z kimchi i orzechami nerkowca – SKŁADNIKI:

  • 3 średnie bakłażany
  • 5 kopiastych łyżek domowego kimchi (u mnie: kimchi z dyni)
  • garść orzechów nerkowca
  • oliwa extra vergine

Bakłażan z kimchi i orzechami nerkowca – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. W blenderze zmiksuj kimchi wraz z chlustem oliwy na dość gładką pastę.
  3. Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Przełóż plastry do dużej miski.
  4. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą.
  5. Do miski z bakłażanem dodaj całą pikantną pastę i dokładnie wymieszaj (najlepiej dłońmi). Wetrzyj pastę w każdy plaster bakłażana, mieszając składniki dotąd, aż plastry pod wpływem soli zawartej w kimchi zaczną mięknąć i oddawać trochę wilgoci.
  6. Przełóż bakłażany do naczynia do zapiekania. Ewentualny nadmiar pasty, który pozostał w misce, rozprowadź na wierzchu plastrów.
  7. Wstaw całość do piekarnika na ok. 45-50 minut.
  8. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, posyp bakłażany grubo posiekanymi nerkowcami i ponownie wstaw do pieca na ok. 10 minut lub w razie potrzeby nieco dłużej.
  9. Gotowe porcje bakłażana skrop oliwą, podawaj od razu.

Bakłażan z kimchi i orzechami nerkowca