Najprostsze ciasto z wiśniami – bez glutenu i bez cukru.

Najprostsze ciasto z wiśniami – kakaowa kruszonka, kremowy twaróg i kilogram soczystych wiśni. Szybkie, łatwe, pyszne!

W razie potrzeby wiśnie możesz zastąpić dowolnymi innymi owocami, na przykład czereśniami, jagodami, truskawkami, mirabelkami czy malinami.

Najprostsze ciasto z wiśniami

Najprostsze ciasto z wiśniami

Najprostsze ciasto z wiśniami

Najprostsze ciasto z wiśniami – SKŁADNIKI na 12 porcji:

(prostokątna forma do ciasta o wymiarach 25 x 30 cm lub okrągła forma do tarty o średnicy ok. 26-28 cm)

Kruszonka

  • 500 g pełnoziarnistej mąki owsianej (bezglutenowej – używam mąki Provena lub Elovena)
  • ok. 30 g płatków kokosowych (płatki migdałowe też będą OK)
  • 200 g erytrytolu (albo cukru kokosowego); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
  • 50 g surowego kakao
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
  • ok. 200 g oliwy extra vergine, oleju lub rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli roztartej w moździerzu

Krem z twarogu

  • 700 g trzykrotnie zmielonego twarogu (lub ricotty)
  • 100 g erytrytolu
  • 2 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)

Wiśnie

  • ok. 1 kg wiśni (waga przed wypestkowaniem)
  • 50 g erytrytolu
  • 10 g skrobi kukurydzianej

Najprostsze ciasto z wiśniami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C.
  2. Przygotuj kruszonkę: w misce lub robocie planetarnym wymieszaj krótko mąkę, jajka, oliwę (albo olej lub masło), kakao, słodzidło, proszek do pieczenia i szczyptę soli, do uzyskania okruchów.
  3. Przygotuj krem z twarogu: w misce wymieszaj twaróg z jajkami i słodzidłem do uzyskania jedwabiście gładkiego kremu.
  4. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, wsyp na dno trochę więcej niż połowę (około 3/5) kruszonki, wyrównaj, lekko dociśnij i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
  5. Wiśnie wydryluj, po czym wymieszaj z erytrytolem i skrobią kukurydzianą.
  6. Na podpieczoną kruszonkę wyłóż przygotowany wcześniej krem z twarogu i rozprowadź po całej powierzchni (zobacz). Na krem wyłóż wiśnie (zobacz).
  7. Pozostałą część kruszonki wymieszaj w misce z płatkami kokosowymi, po czym przykryj nią owoce (zobacz).
  8. Piecz w temperaturze 180 °C przez około 40-45 minut.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je w formie. Po około 4 godzinach od wyjęcia z piekarnika, wiśnie w cieście wciąż są lekko ciepłe.
  10. Przechowuj w lodówce do 3 dni. Ciasto widoczne na zdjęciach kroiłem po 4 godzinach od pieczenia. Jeżeli przed podaniem schłodzisz je w lodówce, będzie bardziej zwarte.

Najprostsze ciasto z wiśniami

Najprostsze ciasto z wiśniami

Najprostsze ciasto z wiśniami

Najprostsze ciasto z wiśniami

Najprostsze ciasto z wiśniami

Najprostsze ciasto z wiśniami

Najprostsze ciasto z wiśniami