Najprostsze ciasto z wiśniami – bez glutenu i bez cukru.
Najprostsze ciasto z wiśniami – kakaowa kruszonka, kremowy twaróg i kilogram soczystych wiśni. Szybkie, łatwe, pyszne!
W razie potrzeby wiśnie możesz zastąpić dowolnymi innymi owocami, na przykład czereśniami, jagodami, truskawkami, mirabelkami czy malinami.
Najprostsze ciasto z wiśniami – SKŁADNIKI na 12 porcji:
(prostokątna forma do ciasta o wymiarach 25 x 30 cm lub okrągła forma do tarty o średnicy ok. 26-28 cm)
Kruszonka
- 500 g pełnoziarnistej mąki owsianej (bezglutenowej – używam mąki Provena lub Elovena)
- ok. 30 g płatków kokosowych (płatki migdałowe też będą OK)
- 200 g erytrytolu (albo cukru kokosowego); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
- 50 g surowego kakao
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- ok. 200 g oliwy extra vergine, oleju lub rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli roztartej w moździerzu
Krem z twarogu
- 700 g trzykrotnie zmielonego twarogu (lub ricotty)
- 100 g erytrytolu
- 2 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
Wiśnie
- ok. 1 kg wiśni (waga przed wypestkowaniem)
- 50 g erytrytolu
- 10 g skrobi kukurydzianej
Najprostsze ciasto z wiśniami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C.
- Przygotuj kruszonkę: w misce lub robocie planetarnym wymieszaj krótko mąkę, jajka, oliwę (albo olej lub masło), kakao, słodzidło, proszek do pieczenia i szczyptę soli, do uzyskania okruchów.
- Przygotuj krem z twarogu: w misce wymieszaj twaróg z jajkami i słodzidłem do uzyskania jedwabiście gładkiego kremu.
- Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, wsyp na dno trochę więcej niż połowę (około 3/5) kruszonki, wyrównaj, lekko dociśnij i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
- Wiśnie wydryluj, po czym wymieszaj z erytrytolem i skrobią kukurydzianą.
- Na podpieczoną kruszonkę wyłóż przygotowany wcześniej krem z twarogu i rozprowadź po całej powierzchni (zobacz). Na krem wyłóż wiśnie (zobacz).
- Pozostałą część kruszonki wymieszaj w misce z płatkami kokosowymi, po czym przykryj nią owoce (zobacz).
- Piecz w temperaturze 180 °C przez około 40-45 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je w formie. Po około 4 godzinach od wyjęcia z piekarnika, wiśnie w cieście wciąż są lekko ciepłe.
- Przechowuj w lodówce do 3 dni. Ciasto widoczne na zdjęciach kroiłem po 4 godzinach od pieczenia. Jeżeli przed podaniem schłodzisz je w lodówce, będzie bardziej zwarte.
Witam, miałby pan polecić jakieś naprawdę dobrej jakości kakao? Chodzi mi o klasyczne gorzkie, nie surowe. Dziekuję bardzo :-)