Pieczony bakłażan z komosą ryżową.

Pieczony bakłażan to najlepszy bakłażan – nie chłonie zbyt wiele tłuszczu (przed wstawieniem do piekarnika skrop go oliwą, ale nie top go w niej), jego skórka mięknie, a miąższ nabiera wspaniałej kremowości. Do bakłażana świetnie pasuje lekka sałatka z komosy w stylu tabbouleh. Nie żałuj ziół, chilli i soku z limonki (lub cytryny). Dodatkową warstwę smaku tworzy lekko pikantny jogurt grecki, do którego możesz dodać również trochę posiekanej mięty.

Pieczony bakłażan z komosą ryżową

Pieczony bakłażan z komosą ryżową

Pieczony bakłażan z komosą ryżową – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:

Bakłażany

  • 2-3 bakłażany
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • trochę czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu

Quinoa

  • 200 g białej quinoa (komosy ryżowej)
  • 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1-2 papryczki chilli
  • garść prażonych niesolonych migdałów (u mnie: blanszowane)
  • 1-2 duże garście listków natki pietruszki, posiekanych
  • duża garść listków mięty, posiekanych
  • sok z jednej cytryny lub limonki
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • sól, roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Jogurt

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka za’ataru
  • 2 łyżeczki sumaku
  • łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Pieczony bakłażan z komosą ryżową – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
  2. Umyte bakłażany pokrój wzdłuż na sześć lub osiem kawałków, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i oprósz pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika na około 45 minut.
  3. W tym czasie ugotuj komosę w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 12 minut).
  4. Przełóż komosę do miski i pozwól jej nieco ostygnąć.
  5. Ugotuj zielony groszek (ok. 3 minuty na parze lub we wrzątku), po czym ostudź pod zimną bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia.
  6. Do komosy dodaj groszek, posiekane zioła i chilli (pozostaw pestki) oraz migdały. Dopraw pieprzem, solą, wlej oliwę i wymieszaj. Gdy bakłażany będą gotowe, dodaj do sałatki sok z limonki.
  7. Ułóż bakłażany na porcji sałatki z komosy, całość skrop oliwą.
  8. Bakłażany możesz podać z pikantnym jogurtem – jogurt grecki wymieszaj z przyprawami i skrop oliwą.

Pieczony bakłażan z komosą ryżową

Pieczony bakłażan z komosą ryżową

Pieczony bakłażan z komosą ryżową

Pieczony bakłażan z komosą ryżową