Pieczony bakłażan z komosą ryżową.
Pieczony bakłażan to najlepszy bakłażan – nie chłonie zbyt wiele tłuszczu (przed wstawieniem do piekarnika skrop go oliwą, ale nie top go w niej), jego skórka mięknie, a miąższ nabiera wspaniałej kremowości. Do bakłażana świetnie pasuje lekka sałatka z komosy w stylu tabbouleh. Nie żałuj ziół, chilli i soku z limonki (lub cytryny). Dodatkową warstwę smaku tworzy lekko pikantny jogurt grecki, do którego możesz dodać również trochę posiekanej mięty.
Pieczony bakłażan z komosą ryżową – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:
Bakłażany
- 2-3 bakłażany
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- trochę czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
Quinoa
- 200 g białej quinoa (komosy ryżowej)
- 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 1-2 papryczki chilli
- garść prażonych niesolonych migdałów (u mnie: blanszowane)
- 1-2 duże garście listków natki pietruszki, posiekanych
- duża garść listków mięty, posiekanych
- sok z jednej cytryny lub limonki
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- sól, roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Jogurt
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka za’ataru
- 2 łyżeczki sumaku
- łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Pieczony bakłażan z komosą ryżową – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
- Umyte bakłażany pokrój wzdłuż na sześć lub osiem kawałków, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i oprósz pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika na około 45 minut.
- W tym czasie ugotuj komosę w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 12 minut).
- Przełóż komosę do miski i pozwól jej nieco ostygnąć.
- Ugotuj zielony groszek (ok. 3 minuty na parze lub we wrzątku), po czym ostudź pod zimną bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia.
- Do komosy dodaj groszek, posiekane zioła i chilli (pozostaw pestki) oraz migdały. Dopraw pieprzem, solą, wlej oliwę i wymieszaj. Gdy bakłażany będą gotowe, dodaj do sałatki sok z limonki.
- Ułóż bakłażany na porcji sałatki z komosy, całość skrop oliwą.
- Bakłażany możesz podać z pikantnym jogurtem – jogurt grecki wymieszaj z przyprawami i skrop oliwą.