Risotto na soku z selera.

Sok tłoczony z surowych warzyw doskonale sprawdza się jako baza wszelkiego rodzaju bulionów, a te mogą być podstawą nie tylko zup i sosów, ale również risotto. Dla mnie risotto to uniwersalny, całoroczny comfort food, który od lat przyrządzam z najróżniejszych sezonowych składników. Tym razem, głównym bohaterem przepisu jest seler w dwóch postaciach: po pierwsze, jako świeżo tłoczony sok, a po drugie, jako warzywo pokrojone w drobną kostkę i podsmażone, by zyskało jeszcze głębszy smak. Do tego wystarczy już tylko drobno posiekane chilli, które dodaje całości charakteru, oraz chrupiąca posypka z prażonych migdałów i niezastąpiony ocet balsamiczny, polecam!

Risotto na soku z selera

Risotto na soku z selera

Risotto na soku z selera

Risotto na soku z selera

Risotto na soku z selera

Risotto na soku z selera – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 150 g ryżu Carnaroli (lub Arborio)
  • mały seler albo pół większego (+ 2 spore selery na sok)
  • sok wytłoczony z selera (2 szt.) w wyciskarce wolnoobrotowej (ok. 300-400 ml) + ok. 500 ml wody (w razie potrzeby nieco więcej)
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • mała biała cebula
  • papryczka chilli
  • ok. 50 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego na drobnej tarce
  • łyżka listków tymianku
  • garść listków natki pietruszki, posiekanych
  • garść migdałów (u mnie: niesolone prażone, mogą być również zwykłe – opcjonalnie blanszowane)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • olej do smażenia
  • ocet balsamiczny (najlepiej Aceto Balsamico Tradizionale DOP)
  • sól, roztarta w moździerzu
  • pieprz, roztarty w moździerzu 

Risotto na soku z selera – PRZEPIS:

  1. W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wyciśnij sok z korzenia selera. Z dwóch selerów uzyskasz ok. 400-500 ml soku.
  2. Obrany ze skóry korzeń selera pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż seler w głębokiej patelni do momentu, aż kostki zaczną się rumienić.
  3. W tym czasie zagotuj sok z selera wraz z wodą, doprawiając go wcześniej solą i pieprzem. W ten sposób uzyskasz błyskawiczny selerowy bulion.
  4. Podsmażony seler przełóż do miski, a na natłuszczonej patelni podduś cebulę, po czym dodaj ryż. Podsmaż go, mieszając, przez ok. 3-4 minuty, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste, a następnie wlej wino.
  5. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu. Dodaj kostki selera oraz drobno posiekane chilli (z pestkami).
  6. Gotuj risotto przez około 18-20 minut, cały czas mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. 
  7. Gotowe risotto zdejmij z ognia. Dodaj listki tymianku, Parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podziel na porcje.
  8. Przed podaniem dopraw risotto odrobiną oliwy, hojnie oprósz grubo posiekanymi prażonymi migdałami i skrop octem balsamicznym.

PS. Wytłoki po soku z selera to gotowy kuskus z selera – zobacz, jak go użyć.

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – za wszystko, co kupisz, zapłacisz mniej!

Risotto na soku z selera

Risotto na soku z selera

Risotto na soku z selera