Risotto na soku z selera.
Sok tłoczony z surowych warzyw doskonale sprawdza się jako baza wszelkiego rodzaju bulionów, a te mogą być podstawą nie tylko zup i sosów, ale również risotto. Dla mnie risotto to uniwersalny, całoroczny comfort food, który od lat przyrządzam z najróżniejszych sezonowych składników. Tym razem, głównym bohaterem przepisu jest seler w dwóch postaciach: po pierwsze, jako świeżo tłoczony sok, a po drugie, jako warzywo pokrojone w drobną kostkę i podsmażone, by zyskało jeszcze głębszy smak. Do tego wystarczy już tylko drobno posiekane chilli, które dodaje całości charakteru, oraz chrupiąca posypka z prażonych migdałów i niezastąpiony ocet balsamiczny, polecam!
Risotto na soku z selera – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 150 g ryżu Carnaroli (lub Arborio)
- mały seler albo pół większego (+ 2 spore selery na sok)
- sok wytłoczony z selera (2 szt.) w wyciskarce wolnoobrotowej (ok. 300-400 ml) + ok. 500 ml wody (w razie potrzeby nieco więcej)
- kieliszek białego wytrawnego wina
- mała biała cebula
- papryczka chilli
- ok. 50 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego na drobnej tarce
- łyżka listków tymianku
- garść listków natki pietruszki, posiekanych
- garść migdałów (u mnie: niesolone prażone, mogą być również zwykłe – opcjonalnie blanszowane)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- olej do smażenia
- ocet balsamiczny (najlepiej Aceto Balsamico Tradizionale DOP)
- sól, roztarta w moździerzu
- pieprz, roztarty w moździerzu
Risotto na soku z selera – PRZEPIS:
- W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wyciśnij sok z korzenia selera. Z dwóch selerów uzyskasz ok. 400-500 ml soku.
- Obrany ze skóry korzeń selera pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż seler w głębokiej patelni do momentu, aż kostki zaczną się rumienić.
- W tym czasie zagotuj sok z selera wraz z wodą, doprawiając go wcześniej solą i pieprzem. W ten sposób uzyskasz błyskawiczny selerowy bulion.
- Podsmażony seler przełóż do miski, a na natłuszczonej patelni podduś cebulę, po czym dodaj ryż. Podsmaż go, mieszając, przez ok. 3-4 minuty, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste, a następnie wlej wino.
- Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu. Dodaj kostki selera oraz drobno posiekane chilli (z pestkami).
- Gotuj risotto przez około 18-20 minut, cały czas mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
- Gotowe risotto zdejmij z ognia. Dodaj listki tymianku, Parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podziel na porcje.
- Przed podaniem dopraw risotto odrobiną oliwy, hojnie oprósz grubo posiekanymi prażonymi migdałami i skrop octem balsamicznym.
PS. Wytłoki po soku z selera to gotowy kuskus z selera – zobacz, jak go użyć.