Sałatka ze śliwek i pomidorów.
Wspaniała sałatka ze śliwek i pomidorów to coroczny przebój września. Czasem robię ją w wersji z prosciutto (zobacz), a najczęściej po prostu z porcją burraty lub mozzarelli. W każdym wydaniu smakuje znakomicie, ponieważ pomidory bardzo lubią się ze śliwkami.
Pomidor ananasowy ma kształt stożka i soczyście żółty kolor, a dzięki swojej mięsistej strukturze i niewielkiej ilości pestek doskonale sprawdza się między innymi w sałatkach. Jest pełen smaku, a jednocześnie nie puszcza soku. W razie potrzeby, pomidory ananasowe możesz zastąpić inną odmianą mięsistych pomidorów, na przykład taką, jak Bawole serce. Jeżeli użyjesz różnych rodzajów śliwek, sałatka będzie jeszcze bardziej urozmaicona. Rukiew możesz zastąpić rukolą, a kwiaty cukinii są opcjonalnym dodatkiem. Cukinia kwitnie bardzo obficie, dlatego odkąd uprawiamy ją sami w ogrodzie, kwiaty cukinii dodaję niemal do wszystkich sałatek. Do śliwek i pomidorów świetnie pasują też orzechy włoskie, na które właśnie jest sezon. Całość idealnie spina świeżo wyciśnięty olej z orzechów włoskich, który doskonale współgra ze składnikami sałatki i zawsze fajnie podkręca smak potraw.
Sałatka ze śliwek i pomidorów – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- duża Mozzarella di bufala
- 1-2 pomidory ananasowe (w zależności od wielkości, u mnie jeden duży półkilogramowy pomidor)
- około 15 śliwek węgierek
- kilka kwiatów cukinii (opcjonalnie – mam, więc zużywam)
- garść listków bazylii (u mnie bazylia tajska od Majlertów i klasyczna z ogrodu)
- 3 duże garście rukwi wodnej
- garść orzechów włoskich
- 3 garście czerwonych porzeczek
- 2 łyżki kwiatków szczypiorku czosnkowego
- surowy olej z orzechów włoskich świeżo wyciśnięty w domowej prasie do oleju (albo oliwa extra vergine)
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- pół łyżeczki zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
Sałatka ze śliwek i pomidorów – PRZEPIS:
- Wypestkowane śliwki oraz pomidor ananasowy pokrój na kawałki i przełóż do miski.
- Dodaj kwiaty cukinii porwane wzdłuż na mniejsze kawałki, garść rukwi wodnej, ⅓ bazylii, połowę orzechów włoskich i ⅓ porzeczek.
- Na dnie głębokich talerzy ułóż po garści rukwi wodnej oraz pozostałą bazylię.
- Do miski ze śliwkami i pomidorami wlej olej z orzechów i dodaj zielony pieprz. Delikatnie przemieszaj i przełóż porcje na talerze – ja mieszam i nakładam porcje sałatki dłońmi.
- Na koniec posyp porcje pozostałymi orzechami i porzeczkami. Mozzarellę przerwij na pół i ułóż po jednej połówce na każdej porcji sałatki. Całość skrop olejem z orzechów i posyp białymi kwiatkami szczypiorku czosnkowego oraz roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem, gotowe!