Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin.

Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin

Quinto Quarto (dosł. piąta ćwiartka) to dawno zapomniany termin, znany dziś już chyba tylko smakoszom mięsiw i rzeźnikom, oznaczający podroby albo, jak w tym przypadku, podstawową linię win Franco Terpina, renomowanego winemakera z San Floriano del Collio.

Geograficznie włoska Azienda Agricola Franco Terpin zlokalizowana jest w regionie Friuli Venezia Giulia, w prowincji Gorizia, w liczącej niespełna 1000 mieszkańców gminie San Floriano del Collio tuż przy granicy ze Słowenią, na obszarze słynącym z produkcji win pomarańczowych. Terpin, który współtworzy mniejszość słoweńską w San Floriano, założył firmę wraz z żoną w roku 1994. Obecnie posiada około 10 hektarów winnic, rozciągających się na pagórkowatym terenie zarówno po włoskiej, jak i słoweńskiej stronie granicy. Odmiany, które uprawia to Ribolla Gialla, Tocai Friulano, Chardonnay i Pinot Grigio. Wszystkie należące do niego winnice prowadzone są zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego i biodynamiki; w winiarni również nie używa żadnej chemii. Proces produkcji to fermentacja na rodzimych drożdżach, dojrzewanie beczkowe i brak filtracji przed butelkowaniem. Wina Franco nie zawierają też dodatku siarki. Łączna roczna produkcja win spod szyldu Franco Terpin to tylko około 20 000 wyjątkowych butelek, z których każda zawiera cząstkę duszy tej przecudnej friulijskiej krainy. Terpin jest jednym z pionierów idei powrotu winiarstwa do natury, a wytwarzane przez niego wina są wyraziste, charakterne i pełne życia, odzwierciedlając tym samym jego osobowość, żywiołowy temperament i miłość do winorośli.

Quinto Quarto Bianco Sivi to fascynujące bursztynowe Pinot Grigio. Macerowane białe (pomarańczowe) wino produkowane jest w 100% ze szczepu Pinot Grigio z ręcznego zbioru. Grona pochodzą z uprawianej ekologicznie winnicy Stamas, położonej na marglowych glebach Monte Calvario na wysokości około 100-150 m npm. Spontaniczna fermentacja na rdzennych drożdżach w używanych drewnianych kadziach, 3 dni maceracji na skórkach, 8 miesięcy dojrzewania w stali, butelkowanie bez filtracji. 

Wino ma piękny bursztynowo-miedziany kolor. W nosie intensywne dojrzałe aromaty owocowe (jabłka, gruszki, brzoskwinie), skórka cytrynowa, nuty przypraw, żywicy i miodu akacjowego. Na podniebieniu wytrawne, żywe, miękkie i otulające, pełne, o dobrej treściwości i lekko taninowej strukturze. Intensywna i trwała, nieco dzika końcówka. Wspaniałe wino w barwach jesieni. Bardzo pijalne, w pełni satysfakcjonujące, po prostu pyszne! Znakomite do picia sauté, będzie również doskonałą parą dla klasycznych primi piatti (risotto, makaron), zupy rybnej i innych lekkich potraw z warzyw, ryb i owoców morza.

Nazwa: Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin
Kraj: Włochy
Region: Friuli Venezia Giulia, DOC Collio
Rodzaj: białe, wytrawne (pomarańczowe)
Szczep: 100% Pinot Grigio
Moc: 13,5 %
Wino kupiliśmy we Włoszech

Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin

Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin

Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin

Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin

Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin