Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin.
Quinto Quarto (dosł. piąta ćwiartka) to dawno zapomniany termin, znany dziś już chyba tylko smakoszom mięsiw i rzeźnikom, oznaczający podroby albo, jak w tym przypadku, podstawową linię win Franco Terpina, renomowanego winemakera z San Floriano del Collio.
Geograficznie włoska Azienda Agricola Franco Terpin zlokalizowana jest w regionie Friuli Venezia Giulia, w prowincji Gorizia, w liczącej niespełna 1000 mieszkańców gminie San Floriano del Collio tuż przy granicy ze Słowenią, na obszarze słynącym z produkcji win pomarańczowych. Terpin, który współtworzy mniejszość słoweńską w San Floriano, założył firmę wraz z żoną w roku 1994. Obecnie posiada około 10 hektarów winnic, rozciągających się na pagórkowatym terenie zarówno po włoskiej, jak i słoweńskiej stronie granicy. Odmiany, które uprawia to Ribolla Gialla, Tocai Friulano, Chardonnay i Pinot Grigio. Wszystkie należące do niego winnice prowadzone są zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego i biodynamiki; w winiarni również nie używa żadnej chemii. Proces produkcji to fermentacja na rodzimych drożdżach, dojrzewanie beczkowe i brak filtracji przed butelkowaniem. Wina Franco nie zawierają też dodatku siarki. Łączna roczna produkcja win spod szyldu Franco Terpin to tylko około 20 000 wyjątkowych butelek, z których każda zawiera cząstkę duszy tej przecudnej friulijskiej krainy. Terpin jest jednym z pionierów idei powrotu winiarstwa do natury, a wytwarzane przez niego wina są wyraziste, charakterne i pełne życia, odzwierciedlając tym samym jego osobowość, żywiołowy temperament i miłość do winorośli.
Quinto Quarto Bianco Sivi to fascynujące bursztynowe Pinot Grigio. Macerowane białe (pomarańczowe) wino produkowane jest w 100% ze szczepu Pinot Grigio z ręcznego zbioru. Grona pochodzą z uprawianej ekologicznie winnicy Stamas, położonej na marglowych glebach Monte Calvario na wysokości około 100-150 m npm. Spontaniczna fermentacja na rdzennych drożdżach w używanych drewnianych kadziach, 3 dni maceracji na skórkach, 8 miesięcy dojrzewania w stali, butelkowanie bez filtracji.
Wino ma piękny bursztynowo-miedziany kolor. W nosie intensywne dojrzałe aromaty owocowe (jabłka, gruszki, brzoskwinie), skórka cytrynowa, nuty przypraw, żywicy i miodu akacjowego. Na podniebieniu wytrawne, żywe, miękkie i otulające, pełne, o dobrej treściwości i lekko taninowej strukturze. Intensywna i trwała, nieco dzika końcówka. Wspaniałe wino w barwach jesieni. Bardzo pijalne, w pełni satysfakcjonujące, po prostu pyszne! Znakomite do picia sauté, będzie również doskonałą parą dla klasycznych primi piatti (risotto, makaron), zupy rybnej i innych lekkich potraw z warzyw, ryb i owoców morza.
Nazwa: Quinto Quarto Sivi Bianco 2021 Franco Terpin
Kraj: Włochy
Region: Friuli Venezia Giulia, DOC Collio
Rodzaj: białe, wytrawne (pomarańczowe)
Szczep: 100% Pinot Grigio
Moc: 13,5 %
Wino kupiliśmy we Włoszech