- kilka dużych kolorowych pomidorów (m.in. bawole serce)
- kilka śliwek, tu: mieszaniec (2-3 sztuki na porcję)
- kilka orzechów macadamia (2-3 sztuki na porcję)
- ok. 10-12 plasterków prosciutto (tu: San Daniele)
- 2 garście listków bazylii (tu: młoda bazylia grecka)
- oliwa extra vergine
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Sałatka z pomidorów, śliwek, prosciutto i orzechów macadamia.
O prostocie tego dania świadczy fakt, że przepis zamknął się w dwóch punktach :-). Nieraz łączyłem już pomidory z owocami, ponieważ takie zestawienie jednych i drugich świetnie ze sobą współgra. Szczególnie dobrze sprawdzają się tu morele i śliwki. Tym razem śliwki dołączyły do kolorowych pomidorów, które są głównym bohaterem przepisu.
Użyj takich pomidorów, do jakich masz dostęp. Polecam bawole serca, a generalnie – im więcej kolorów, tym bardziej atrakcyjnie. Do sałatki dodałem też kiszony zielony pomidor, który zaskakuje smakiem i wzbogaca całość, ale jego dodatek nie jest tu rzecz jasna konieczny.
Danie uzupełnia szynka, orzechy i bazylia – tym razem młodziutka bazylia grecka, która wyglądem przypomina nieco rzeżuchę. W taki sam sposób jak rzeżucha została ścięta i dopełniła sałatkę.
Jeżeli nie jesz mięsa, możesz zastąpić prosciutto odrobiną sera dobrej jakości, a jeśli jesteś weganinem po prostu pomiń szynkę – przepis na tym nie straci.
PRZEPIS:
1. Umyte pomidory pokrój w plastry i ułóż na dużych talerzach. Dodaj plasterki śliwek.
2. Ułóż plastry prosciutto. Skrop oliwą i posyp grubo posiekanymi orzechami oraz listkami bazylii. Jeśli potrzebujesz, dopraw sałatkę pieprzem i solą.
Uwielbiam macadamię, ale trudno kupić dobrą. Gdzie się zaopatrzujesz?
Od niedawna kupuję w almie. Wcześniej unikałem macadamii właśnie z uwagi na brak dostępu do świeżych orzechów dobrej jakości.