Dobry magazyn o zdrowym odżywianiu – co to właściwie znaczy?

Czasopism o tzw. tematyce zdrowotnej, które – przynajmniej na poziomie okładkowych deklaracji – mają wypełniać treści dotyczące zdrowego odżywiania, jakości żywności, dobrego życia zgodnego z ideą slow food, aktywności fizycznej, profilaktyki chorób cywilizacyjnych, podstaw psychologii czy socjologii jest niezliczona ilość.

Wystarczy udać się do empiku i spojrzeć na odpowiednie półki, szczelnie obłożone tytułami, które w przeważnie zwięzłych, najlepiej jednostronicowych artykułach sprzedają swym odbiorcom proste patenty na to, jak w 5 minut bez wysiłku wznieść jakość życia o kilka poziomów wyżej, niezależnie od tego kto i co w konkretnym przypadku winien w swej codzienności trwale przemeblować. Wiadomo przecież, że tekst musi być krótki, możliwie przystępny i koniecznie mało analityczny, ponieważ współczesny zabiegany czytelnik nie ma czasu NA NIC, a już na pewno nie na lekturę tekstów tworzonych przez kompetentnych autorów, artykułów pisanych z sensem, które mogłyby wnieść do jego świadomości choćby ułamek wartości dodanej.

Z przyczyn opisanych powyżej nie kupuję skierowanych do masowego odbiorcy magazynów o żywieniu, zdrowym życiu, dobrej formie, szeroko pojętym lifestyle i tak dalej. Nie przekonuje mnie schemat, wedle którego na pierwszych stronach widzę porady, jak jeść racjonalnie, lekko i sezonowo, zaraz po tym – jak schudnąć szybko, łatwo i bez wysiłku, by wreszcie dotrzeć do finiszu w postaci zbioru przepisów, w których zwykle solidną pozycję zajmują potrawy ciężkie, a do tego ciasta i inne desery (bo przecież czasem można!), koncepcyjnie stojące w poprzek tego wszystkiego, o czym na poprzednich stronach traktował dany periodyk. Brak przemyślanego i spójnego przekazu, ślizganie się po tematach modnych i na tzw. topie, o których autorzy nie mają pojęcia, ale coś napisać trzeba, a czas goni, bo numer za chwilę trafi do druku, więc jak tu wczytywać się w źródła… to tylko kilka podstawowych bolączek prasy, która aspiruje do roli specjalistycznych poradników z prawdziwego zdarzenia pomimo braku ku temu przesłanek. Na szczęście, w gąszczu tego, czego czytać nie warto można znaleźć tytuły, które sytuują się po przeciwnej stronie barykady.

food-forum_02

food-forum_01

FOOD FORUM to dwumiesięcznik obecny na polskim rynku od 2013 roku. Jego motywem przewodnim jest zdrowe odżywianie i jakość żywności przedstawiane z perspektywy specjalistów w dziedzinie dietetyki i żywienia. Grono autorów (krótkie biogramy twórców treści publikowane są w każdym numerze) to lekarze, dietetycy sportowi i kliniczni oraz trenerzy personalni, których wiedza teoretyczna wsparta jest praktycznym doświadczeniem w kontaktach z pacjentami. Ich teksty mają w związku z tym zdecydowanie wyższą wartość merytoryczną aniżeli rubryki z cyklu Pani Basia radzi 😉

food-forum_06

food-forum_08

food-forum_12

food-forum_11

food-forum_10

Tematy poruszane w magazynie nawiązują bezpośrednio do bieżących trendów, a dotyczące ich artykuły traktują omawiane zagadnienia wyczerpująco, dodatkowo wskazując źródła. To bardzo dobra strategia, szczególnie z punktu widzenia tych czytelników, którzy chcieliby wyjść poza perspektywę autora (mimo wszystko – zawsze subiektywną) i bardziej zgłębić te czy inne kwestie we własnym zakresie.

food-forum_09

food-forum_07

Przekonuje mnie przemyślany format magazynu, podzielonego na segmenty tematyczne, przykładowo: choroby dietozależne, w których specjalistyczna terapia wymaga wsparcia właściwie sformatowanej diety, alergie i nietolerancje pokarmowe, suplementacja (w nowym numerze – nootropiki), profilaktyka poprzez odżywianie, aktywność fizyczna i sport, superfoods, raporty i artykuły na temat żywności i niekoniecznie powszechnie znanych produktów (takich, jak np. olej krokoszowy, czarnuszkowy czy konopny), etc.

food-forum_13

food-forum_14

Fajnym pomysłem jest też cykl Dietetyczny ring, który w najnowszym numerze dotyczy np. mocno promowanego w ostatnim czasie młodego jęczmienia. Artykuł bazuje na opiniach dwóch niezależnych autorów, którzy w zależności od przypadku albo ze sobą polemizują, albo są zgodni co do analizowanego przedmiotu. Nie ma tu poszukiwania kontry czy jednomyślności na siłę. W rezultacie tekst odwołuje się do wyników badań, wskazuje zalety produktu, ale nie pomija wątpliwości i ostateczną decyzję co do uznania albo nie wartości odżywczych i pozytywnego wpływu na organizm młodego jęczmienia pozostawia czytelnikowi. Zgodnie z regułą, że nic nie jest zawsze dobre dla wszystkich, dlatego warto mieć świadomość istnienia różnych perspektyw. Food Forum nie unika też tematów trudnych, takich jak kandydoza czy nadwaga i otyłość, szczególnie u dzieci, czemu poświęcony został zresztą odrębny dodatek (Food Forum Extra).

food-forum_05

Dodatkowy plus należy się Food Forum za zawartość 15 minut po pracy. To dwa proste przepisy, które mają udowodnić, że wystarczy dosłownie kwadrans, by mimo braku czasu, po pracy przyrządzić samodzielnie w domu posiłek szybki, prosty i zdrowy, a jednocześnie autentyczny. Nie z paczki, nie z mrożonki, nie z mikrofali i nie na telefon. Tym razem redakcja proponuje duszonego dorsza i jaglane babeczki. Przepisy są dopracowane składnikowo (jeśli olej, to nierafinowany kokosowy) oraz opatrzone tabelami z rozpisanymi szczegółowo wartościami odżywczymi przedstawionych posiłków.

food-forum_15

Takich czasopism nie czyta się w dniu zakupu w 1-2 godziny, przerzucając szybko kartki w poszukiwaniu treści gdzieś pomiędzy reklamami serka kanapkowego i pasztetu z puszki. Food Forum zawiera wartościowe teksty, które docenią zarówno odbiorcy świadomi żywieniowo, którym zależy na dostępie do aktualnych danych na temat nowych badań, trendów i produktów, jak i Ci, którzy dopiero chcieliby wstąpić na drogę racjonalnego odżywiania i poprawy jakości życia najprostszą możliwą metodą – poprzez zmianę stylu życia i codziennych nawyków na zdrowsze.

Specjalnie dla czytelników Faceta i Kuchni Food Forum oferuje rabat na prenumeratę w wysokości 15% na hasło: fik15. Kod rabatowy ważny jest do soboty 24 września włącznie.

Prenumerata roczna rozpocznie się od numeru październikowego (5/2016), a każdy prenumerator otrzyma dodatkowo numer sierpień/wrzesień (4/2016) w prezencie.

Prenumerata dostępna jest w dwóch wariantach:

I. Ekonomiczna:
– 6 numerów czasopisma w wersji papierowej + 1 dodatkowy numer gratis,
– dodatki Food Forum EXTRA (co najmniej 3 w trakcie rocznej prenumeraty),
– cena standardowa: 144,00 zł brutto + jednorazowe koszty wysyłki 29,00 zł brutto.

II. Premium:
– 6 numerów czasopisma w wersji papierowej + 1 dodatkowy numer gratis,
– dodatki Food Forum EXTRA (co najmniej 3 w trakcie rocznej prenumeraty),
– dostęp do portalu internetowego z pełnym archiwum czasopisma od początku jego istnienia (od 2013 roku)
– cena standardowa: 228,99 zł brutto + jednorazowe koszty wysyłki 29,00 zł brutto.

Prenumeratę możesz zamówić na stronie internetowej FOOD FORUM –> PRENUMERATA

food-forum_03