Najprostszy przepis na ciasto z jagodami.
Jaki jest plus pieczenia ciasta z mrożonymi jagodami w maju? Taki, że można upiększyć go bzem, który ma jadalne kwiatki. Lilak, potocznie zwany bzem, to nie tylko bujnie obsypany kwieciem i szaleńczo pachnący krzew, obecny w polskich ogrodach jak kraj długi i szeroki. To również jedzonko, które doskonale nadaje się do dekoracji potraw, szczególnie takich, jak sałatki i desery.
Zatem, jeżeli masz własny krzew lilaka z kwiatami w dowolnym kolorze (a nawet krzewik, ponieważ na słonecznym stanowisku kwitnie już rok po posadzeniu) w zacisznej części ogrodu, z dala od ulicy i innych źródeł zanieczyszczeń, kiedy tylko zakwitnie możesz robić z niego kulinarny użytek, ponieważ pięknie dopełnia talerze.
Jak przygotować bez do jedzenia? Po prostu: odetnij czystą i ładną gałązkę z kwiatostanem, przepłucz pod bieżącą wodą, usuwając ewentualne stworki, osusz na papierowym ręczniku, czystymi nożyczkami kuchennymi odetnij kwiatki (bez zielonych mini łodyżek), i gotowe.
Najprostszy przepis na ciasto z jagodami jest tak łatwy, że upieczesz je nawet z zamkniętymi oczami. Ciacho jest obłędnie pyszne, bezglutenowe i bez cukru. Do dzieła, nie ma na co czekać!
Najprostszy przepis na ciasto z jagodami – SKŁADNIKI na 10-12 porcji:
(prostokątna forma do ciasta o wymiarach 25 x 30 cm lub okrągła forma do tarty o średnicy ok. 26-28 cm)
Kruszonka
- 600 g mąki jaglanej (lub dowolnej innej, świetnie sprawdza się również mieszanka np. 400 g mąki jaglanej i 200 g mąki kasztanowej)
- ok. 30-50 g płatków migdałowych
- 170 g erytrytolu (albo cukru kokosowego); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- 110 g oliwy, oleju lub rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli roztartej w moździerzu
Krem z ricotty
- 600 g ricotty (lub kilkukrotnie zmielonego twarogu)
- 100 g erytrytolu
- 2 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
Jagody
- ok. 600 g jagód (mogą być mrożone, nie trzeba rozmrażać owoców przed pieczeniem)
- kwiaty jadalne, np. lilak (bez) do dekoracji
Najprostszy przepis na ciasto z jagodami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C.
- Przygotuj kruszonkę: w misce lub robocie planetarnym wymieszaj krótko mąkę, jajka, oliwę (albo olej lub masło), słodzidło, proszek do pieczenia i szczyptę soli, do uzyskania okruchów.
- Przygotuj krem z ricotty: w misce wymieszaj ricottę z jajkami i słodzidłem do uzyskania jedwabiście gładkiego kremu.
- Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, wsyp na dno trochę więcej niż połowę (około 3/5) kruszonki, wyrównaj i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
- Na podpieczoną kruszonkę wyłóż przygotowany wcześniej krem z ricotty (zobacz) i rozprowadź po całej powierzchni. Na krem z ricotty wyłóż jagody i rozprowadź po całej powierzchni.
- Pozostałą część kruszonki wymieszaj w misce z płatkami migdałowymi, przy okazji krusząc płatki, po czym przykryj nią owoce.
- Piecz w temperaturze 180 °C przez około 40 minut lub w razie potrzeby nieco dłużej, aż wierzch ładnie się zezłoci.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź w formie, podziel na porcje i podawaj posypane kwiatkami lilaka lub innymi kwiatami jadalnymi, w zależności od sezonu i dostępności.
- Ciasto widoczne na zdjęciach kroiłem po 3 godzinach od wyjęcia z piekarnika. Krojone następnego dnia ma bardziej zwartą formę, jak sbriciolata. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Dziś upiekłam i musiałam niemal całe wyrzucić :( Mąka jaglana okazała się być tak gorzka, że nie dało się tego zjeść. Najdziwniejsze w tym jest to, że mąka nie była nowa, parę dni temu w gofrach była ok a teraz zepsuła całe ciasto. Tak mi żal tych jagód!
Mąka jaglana dobrego producenta (np. Bauckhof) nigdy nie jest gorzka!!! Na jakość użytej przez Panią mąki nie mam wpływu. To samo dotyczy jaglanki – nie jest gorzka (!), pozdrawiam
Ciasto rewelacja. Wyszło jak zwykle pysznie. Na drugi i trzeci smakowało nawet jeszcze lepiej. Dziękuję za przepis :)
Bardzo proszę!:-)
A jaki jest rozmiar formy do ciasta?
25 x 30 cm