Ciastka z daktyli i migdałów.
Ciastka i batony z daktyli są najlepsze na świecie. Łatwe, pyszne, a co najważniejsze – ultra wytrzymałe. Kiedy już je zrobisz, mogą czekać na swój dzień miesiącami. Nie wysychają, nie tracą pyszności Są całkowicie odporne na upływ czasu i ekstremalne warunki atmosferyczne. A zabrane w trasę zachowują swoje niewątpliwe walory niezależnie od wilgotności i temperatury. Upał czy deszcz, wszystko jedno, takie ciastka sprawdzają się w każdych warunkach. Wystarczy zapakować je w papier śniadaniowy i schować do plecaka. W odpowiednim momencie okażą się niezawodnym zastrzykiem energetycznym, który naprawdę czyni cuda. Zawsze zabieramy je w długie trasy, czy to w Tatrach, na Maderze, czy na Azorach. Mała porcja = mega moc! Zabierz je w góry, do lasu, na rower, na spacer, do pracy albo trzymaj w domu jako zdrową słodką alternatywę dla innych słodyczy.
Proporcje wszystkich składników podaję jako „około”, ponieważ ich precyzyjne ważenie wcale nie jest potrzebne. Daktyli, rodzynek, migdałów, etc. może być plus/minus 20% w każdą stronę – ciastka udadzą się równie dobrze. Gdyby zmiksowana masa okazała się zbyt sucha, dodaj więcej suszonych owoców lub nieco wody.
Ciastka z daktyli i migdałów – dehydrator:
Ciastka suszę w dehydratorze, czyli w suszarce do żywności. Do doskonała maszyna, dzięki której łatwo, szybko i przyjemnie zrobisz cały szereg wspaniałych domowych przekąsek. Zdrowych, słodkich i wytrawnych, a przede wszystkim tak pysznych, że raz na zawsze zapomnisz o sklepowych gotowcach.
Dehydrator Wartmann pod względem wydajności przebija wszystkie dotychczas używane przeze mnie suszarki do żywności. Ma najwięcej półek (aż 10!), dzięki czemu mieści zdecydowanie więcej surowca, a jednocześnie jest bardzo efektywny. Proces suszenia, nawet przy pełnym „obłożeniu” dehydratora przebiega szybko, sprawnie i skutecznie. Timer pozwala programować pożądany czas suszenia, po upływie którego suszarka automatycznie się wyłącza. To spore udogodnienie, dzięki któremu można korzystać z dehydratora również wtedy, kiedy jesteśmy poza domem; wystarczy odpowiednio zaprogramować suszarkę, która we właściwym momencie zakończy pracę. Po powrocie trzeba tylko skontrolować stan produktów i w razie potrzeby ewentualnie na krótko ponownie włączyć dehydrator. Zarówno tace dehydratora Wartmann, jak i obudowa wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej (drzwiczki to stal i szkło). Tace można myć w zmywarce. Szklane drzwiczki pozwalają monitorować proces suszenia bez konieczności wstrzymywania pracy i otwierania urządzenia. Jakby tego było mało, dehydrator jest zaskakująco cichy i bardzo łatwy w obsłudze. Dodatkowo, warto dokupić silikonowe maty do suszenia Wartmann, które są znacznie wygodniejsze w użyciu niż papier do pieczenia, którym również można wyłożyć tace. Silikonowa mata jest grubsza, nie odkształca się, a słodsze (klejące) produkty łatwo od niej odkleić.
Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych innymi tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Ciastka z daktyli i migdałów – SKŁADNIKI na 16 sztuk:
- ok. 25 szt. świeżych daktyli Medjool, wypestkowanych
- ok. 300 g migdałów (używam ze skórką, ale jeśli wolisz, możesz je wcześniej zblanszować i obrać)
- 16 połówek orzechów włoskich
Ciastka z daktyli i migdałów – PRZEPIS:
- W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj migdały na mąkę.
- Dodaj do misy wypestkowane daktyle w całości i ponownie zmiksuj. Powstanie jednolite, plastyczne i lepkie ciasto.
- Przełóż masę do dużej miski i dodatkowo zagnieć, by powstała kula ciasta. Zajmie to maksymalnie kilka minut. Świeże daktyle Medjool są tak soczyste, że podczas zagniatania masy może pojawić się niewielka ilość wilgoci – to słodka woda „wyciśnięta” z daktyli pod wpływem wyrabiania.
- Płaskie ceramiczne naczynie (tu: o wymiarach 17 x 17 cm) lub inną foremkę wyłóż papierem do pieczenia (albo folią spożywczą) i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj i starannie ugnieć (na przykład przy użyciu ausztachera).
- Wyjmij papier z masą z naczynia i pokrój ją w kwadraty lub prostokąty o dowolnych wymiarach (mogą być mniejsze, u mnie wychodzi 16 sztuk średniej wielkości).
- Tacę dehydratora Wartmann wyłóż silikonowym wkładem albo papierem do pieczenia i ułóż na niej ciastka.
- Umieść tacę w dehydratorze, zamknij drzwiczki, nastaw temperaturę suszenia na 65 stopni i susz ciastka przez 3 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 50 stopni i susz przez kolejne 6-7 godzin, aż wyschną, a masa daktylowo-migdałowa stanie się jaśniejsza.
- Przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Ciastka możesz przechowywać przez wiele miesięcy. My zabieramy je w góry.
a czy jest szansa, na zrobienie takich ciasteczek jak sie nie ma dehydlyratora?
Tak, można podsuszyć w piekarniku w niskiej temperaturze.
Mąką z konopi, czarnuszki, ciecierzycy, sorgo, gryczaną, owsianą, ryżową, kasztanową, teff i tak dalej. Proszę zajrzeć tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/tag/pieczywo-chrupkie/