Domowy bar sałatkowy czyli warzywny bowl z olejem lnianym.
Domowy, czysto roślinny bar sałatkowy z surowych sezonowych warzyw możesz jeść jak chcesz: mieszając wszystko razem albo każdy składnik osobno. Surowy olej lniany – pyszny zamiennik oliwy – podaję oddzielnie w małym naczynku, ale nie ma przeszkód, by całość po prostu doprawić olejem chwilę przed podaniem. Miskę wypełniam surowymi warzywami; tylko ciecierzycę wcześniej gotuję, doprawiam i mieszam z kwiatami cukinii. Jeżeli wolisz, szparagi i inne warzywa możesz krótko zblanszować.
Zamiast oliwy, do warzyw dodaję surowy olej lniany, wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann. Taki ultra świeży olej tłoczony na bieżąco w małych ilościach jest przepyszny, aromatyczny i wspaniale dopełnia smak zieleniny. Więcej przeczytasz o nim w tym wpisie.
Domowy bar sałatkowy – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:
- pęczek rzodkiewek
- 8-10 szparagów (tu: fioletowe i zielone)
- 150 g ugotowanej ciecierzycy (zawsze namaczam i gotuję więcej – ok. 300 g – i zużywam do sałatek)
- 2 kwiaty cukinii
- kilka małych cukinek (odciętych od kwiatów cukinii)
- 2 marchewki
- 1 spory pomidor (np. Bawole serce lub gruszkowy)
- mała garść listków trybuli (albo kolendry, pietruszki lub mięty)
- 2 garście rukwi wodnej (ok. 50 g)
- mała garść pistacji, posiekanych
- pieprz (tu: jeden długi pieprz roztarty w moździerzu, może być również zwykły czarny pieprz)
- surowy olej lniany wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju z nasion lnu złocistego
Domowy bar sałatkowy – PRZEPIS:
- Wytłocz olej lniany: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp nasiona lnu (ok. 400 g nasion) i włącz urządzenie, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz surowy, czysty, nieklarowany olej lniany – gotowy do użycia (ok. 150 ml oleju).
- Ciecierzycę namocz przez noc. Namoczoną ciecierzycę ugotuj do miękkości (ok. 50-60 minut). Ciecierzycę możesz ugotować dzień wcześniej.
- Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę wymieszaj z olejem lnianym, listkami trybuli (albo innych ziół) i kwiatami cukinii, porwanymi na drobne kawałki.
- Marchewki pokrój w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewki pokrój w cząstki. Cukinki i szparagi posiekaj pod kątem w cienkie plasterki. Pomidory pokrój w plastry.
- W dużej misce ułóż obok siebie kolejno kilka plastrów pomidora, porcję ciecierzycy, marchewkę, szparagi, rzodkiewki, cukinie i rukiew wodną.
- Warzywa posyp grubo siekanymi pistacjami i pieprzem. Podaj z świeżo wyciśniętym olejem lnianym.
Smaczna bomba witaminowa!
Rewelacyjny pomysł!
Super bomba witaminowa