Choć zimą wybór świeżych warzyw i owoców jest mniejszy niż latem, składników, z których można przygotować pyszne sałatki, też jest pod dostatkiem.
***
WYNIKI KONKURSU
Dziękuję wszystkim za udział w konkursie i dodane pod postem przepisy na sałatki. Ich ilość przerosła nasze oczekiwania, a wybór laureatów był drogą przez mękę ;-)
Po mozolnej lekturze blisko 90 zgłoszeń, wytypowaliśmy trójkę laureatów, tj.:
Krysię – komentarz z 4 lutego
Mariusza – komentarz z 7 lutego
Paulinę – komentarz z 9 lutego
GRATULACJE! :-)
Kolejny konkurs – tym razem czekoladowy – już w najbliższy weekend!
***
Mam nadzieję, że jesteście tego samego zdania i zechcecie podzielić się przepisami na kolorowe, apetyczne sałatki ze składników, w które – mimo zimy – bez trudu można zaopatrzyć się w sklepach.
Dla uczestników konkursu mamy 3 zestawy nagród, ufundowanych przez Green Factory, właściciela marki Fit & Easy:
siekacz do ziół + eko-torba + fartuch
By wziąć udział w zabawie, wystarczy pod postem o konkursie dodać przepis na sałatkę (bez zdjęcia), który dowiedzie Waszego kreatywnego podejścia do komponowania sałatek w środku zimy. Wprawdzie o wielu świeżych warzywach trzeba teraz zapomnieć, ale to nie znaczy, że przygotowanie apetycznych sałatek nie jest możliwe. Wręcz przeciwnie!
Dodając komentarz pod wpisem na blogu, nie przejmujcie się komunikatem o spamie. Żaden komentarz nie zginie i po zaaprobowaniu przeze mnie zostanie opublikowany na stronie. Jedna osoba może dodać jedno zgłoszenie.
Na Wasze zgłoszenia czekamy od dziś do 24 lutego. Pełny regulamin konkursu znajdziecie poniżej.
REGULAMIN
1. Organizatorem konkursu jest Szymon Kubicki, właściciel bloga Facet i Kuchnia. Partnerem konkursu jest Green Factory, właściciel marki Fit & Easy.
2. Konkurs organizowany jest na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej w dniach od 03.02.2013 r. do 24.02.2013 r.
3. Zadaniem uczestników konkursu jest przesłanie przepisu na sałatkę, która dowiedzie kreatywnego podejścia do komponowania sałatek ze składników łatwo dostępnych w okresie zimowym. Jedna osoba może zgłosić do konkursu jeden przepis.
4. W konkursie nagrodzonych zostanie 3 uczestników, których odpowiedzi zostaną wybrane przez organizatora.
5. Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga Facet i Kuchnia nie później niż w dniu 28 lutego 2013.
6. Warunkiem otrzymania nagrody jest przesłanie przez laureata konkursu pełnych danych kontaktowych (imię, nazwisko i adres zamieszkania wraz z kodem pocztowym i numerem telefonu) w ciągu 5 dni roboczych od dnia opublikowania na blogu informacji o wynikach.
7. Zwycięzcy konkursu wyrażają zgodę na opublikowanie ich danych osobowych (imienia i nazwiska) na stronie bloga Facet i Kuchnia.
8. Podanie nieprawdziwych lub niekompletnych danych osobowych (tj. imienia, nazwiska, adresu zamieszkania) stanowi podstawę odmowy wydania nagrody.
9. Nagroda może zostać przyznana wyłącznie osobie, która spełni wszystkie warunki konkursu, określone w Regulaminie.
10. Nagroda nieodebrana ulega przepadkowi.
11. Niniejszy Regulamin stanowi jedyny dokument, określający zasady konkursu.
Dla mnie „zimowa” sałatka jest tylko jedna. Prosta i sycąca. Potrzebne nam będą: 2 wędzone udka z kurczaka, pół kostki żółtego sera, puszka groszku, puszka kukurydzy, szczypiorek (może być mrożony), sól, pieprz, majonez lub majonez wymieszany z jogurtem.
Ser należy pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać do tego kukurydzę i groszek. Udka obrać ze skórki i również pokroić, dodać do miski, dorzucić trochę posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez (lub majonez wymieszany z jogurtem).
Idealna zimowa sałatka :)
Uwielbiam cytrusy i egzotyczne owoce, które są dostępne w sklepach zimą. Najczęściej robię taką sałatkę: cykoria, pokrojone na plastry pomarańcze, pokrojone awokado, rozdrobniony ser feta. Całość posypana prażonymi ziarnami słonecznika, polana oliwą z oliwek i posypana świeżo mielonym pieprzem.
A moją ulubioną sałatką, którą często robię nam w okresie zimowym jest sałatka, która łączy w sobie słodycz gruszki, wyrazisty smak rucoli, a do tego zawiera orzechy, które znane są ze swoich zdrowotnych właściwości.
– 1 opakowanie mieszanki FIT & EASY ACTIVE (frisee, escarole, radicchio i rucola)
– 1 puszka gruszek w słodkim syropie
– duża garść ziaren słonecznika
– duża garść orzechów włoskich
– 1 duże jabłko
– 1 łyżka octu balsamicznego
Gruszki i jabłko kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie łamiemy na połówki i chwilę prażymy na suchej patelni razem z ziarnami słonecznika. Mieszankę sałat przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i połowę syropu z gruszek wymieszaną z octem balsamicznym. Całość dokładnie mieszamy. Dzięki rukoli i orzechom włoskim sałatka ma wykwintny smak. Jednak dzięki słodyczy gruszek ten smak jet odrobinę złamany. To naprawdę rewelacyjne i zdrowe połączenie :)
czarna rzepa ,marchewka ,jablko ,por ,troszke natki ,wszystko zetrzec na wiorki,wymieszac z sosem (majonez + jogort naturalny )
Moja zimowa sałatka jest trochę inna niż wszystkie i bardzo, baaardzo włoska. Nie użyjemy ciężkiego majonezu i puszkowych dodatków. Wszystko będzie pachnące bazylią, lekko chrupiące, delikatne, a zarazem wyraziste. Inspiracja przyjechała wraz ze mną ze słonecznej Sycylii. Do dzieła!
Gotujemy al dente makaron farfalle, czyli kokardki (dosłownie – motylki). Chyba że bardzo lubimy wyzwania i nawijanie na widelec – wtedy wybierzmy tagliatelle. Przelewamy go lodowatą wodą i osączamy na durszlaku, po czym wrzucamy do salaterki. Teraz pora na najcudowniejsze, rozpływające się w ustach pesto orzechowe: weźmy pęczek bazylii, 50g orzechów włoskich, pół szklanki oliwy, szczyptę soli i łyżkę sera ricotta. Tak tak, ricotta! To nie pomyłka – do tego pesto nie używam parmezanu! Wrzucamy te wspaniałości do blendera i miksujemy na aksamitną pastę. Mhmmm….ależ ona pachnie! Powstrzymując się przed wyjadaniem, mieszamy pesto z makaronem i wykładamy na duży, biały talerz, równą warstwą (ale broń Boże nie uklepujmy go, jak warzywnej babcinej sałatki…!). Teraz rzucamy nań hojnie pyszne dodatki: dwie garście rukoli, garść pestek dyni uprażonych na patelni, kawałeczki gruszki obranej ze skórki i wreszcie kilka łyżek malutkich grzanek razowych, usmażonych na oliwie. Jeśli chcemy, możemy całość oprószyć solą i skropić oliwą. I już. Italia otwiera przed nami podwoje. Buon appetito!
2 grejpfruty, 10 dag paluszków krabowych, łyżka rodzynków, po łyżce majonezu i jogurtu naturalnego, sałata rzymska, sól, pieprz
Wszystko pokroić, wymieszać i zjeść :)
Szczególnie polecam Sałatkę z pomarańczami, pieczonym kurczakiem i kolendrą
Składniki:
1 opakowanie gotowej do jedzenia mieszanki sałat
1 filet z piersi kurczaka
1 łyżka tunezyjskiej pasty harissa
5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
2 duże dojrzałe pomarańcze najlepiej sycylijskie
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
1 duża czerwona cebula
2 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek natki kolendry
mielony czarny pieprz
sól
mnóstwo zapału i dobrego nastroju
Jak przygotować?
Filet z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na pół, posmarować harissą wymieszaną z łyżką oliwy i odstawić na godzinę do lodówki.
2
Mięso upiec przez kilkanaście minut na ruszcie w mocno rozgrzanym piekarniku, by zrumieniło się na zewnątrz i pozostało soczyste w środku. Po ostygnięciu pokroić w paski.
3
Pomarańcze obierz ze skórki, również tej białej. Dokładnie obrane pomarańcze należy pokroić w niewielkie cząstki. Należy to czynić nad naczyniem, by zebrać wyciekający sok. Do naczynia z sokiem pomarańczowym dodaj sok z cytryny, nieco solimy, mieszamy, by sól się rozpuściła, stopniowo wlewamy pozostałą oliwę, cały czas mieszając, by powstały sos miał gładką konsystencję.
4
Na talerzach uukładać mieszankę sałat i cząstki pomarańczy, polać sosem. Na sałacie ułożyć pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, paski kurczaka, jajka na twardo pokrojone w ćwiartki. Całość przybieramy listkami kolendry, doprawiamy do smaku pieprzem i podajemy.
A potem smakujemy i nie liczymy kalorii!
Najlepsza jest sałatka Horiatiki
Oto receptura:
Składniki:
200 g sera typu feta
1 ogórek
1 zielona papryka
1 cebula czerwona
2 pomidory
ok. 15 czarnych oliwek
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
przyprawy: sól, pieprz grubo mielony
Jak przygotować tę pyszność?
Ogórka umyj i obierz wzdłuż, zostawiając na nim paseczki skórki, pokrój w plastry. Pomidory umyj i pokrój w ósemki, paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę, cebulę obierz, umyj i pokrój w półplasterki. Wszystkie warzywa poukładaj na talerzu. Na wierzch połóż pokrojony w duże kwadraty ser feta, dodaj oliwki. Polej oliwą, octem, dodaj oregano, listki świeżego tymianku i przyprawy do smaku. Sałatkę możesz też polać sosem tzatziki.
Sałatka z arbuzem
1 mała czerwona cebula
limonka
pół średniego arbuza
ser feta
garść zielonych oliwek
garść kukurydzy
liście sałaty
posiekana natka pietruszki
posiekana świeża mięta
1-2 łyżki oliwy
pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, następnie polewamy sokiem z limonki aby straciła ostrość. Arbuza obieramy ze skórki i usuwamy pestki i kroimy na kawałeczki. Fetę kroimy w kostkę i układamy na liściach sałaty . Dodajemy pietruszkę i miętę oraz kukurydzę. Na wierzch sałatki wykładamy cebulę i całość skrapiamy oliwą z oliwek. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. SMACZNEGO
Proponuję wybuchową sałatkę z granatem. Jest bardzo prosta do przyrządzenia, zdrowa i smaczna.
Potrzebne będą:
opakowanie mieszanki FIT & EASY ACTIVE
ziarenka z całego granatu
czerwona fasola z puszki
oliwki
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Fasolę opłukać, połączyć z mieszanką sałat, dodać ziarna z granatu i oliwki. Wszystko skropić sokiem z cytryny. Idealna sałatka na zimowa porę dla aktywnych ludzi.
O tej porze w moim ogrodzie został już tylko jarmuż – nadal jest świeży i można go śmiało używać w kuchni, również estragon przezimował przed domem, dlatego proponuję:
Sałatka z jarmużu i jabłek w winegrecie awokado
4 garście jarmużu
3 jabłka
5 łyżek oleju z awokado
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu leśno – łąkowego
sok z połowy limonki
pęczek natki pietruszki
2 łyżki świeżego estragonu
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Z liści jarmużu zostawiamy tylko delikatne części – łodygi odrzucamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z garstką soli i 2 łyżeczkami cukru. Do wrzątku wrzucamy jarmuż i parzymy go przez 3 minuty. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy w misce jarmuż z jabłkami i posiekaną natką pietruszki. Do shakera wlewamy olej z awokado, dodajemy musztardę, miód, sok z limonki, listki estragonu, sól i pieprz. Zakręcamy i dokładnie mieszamy składniki, by uzyskać sos o konsystencji emulsji. Polewamy nim jarmuż z jabłkami z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i delikatnie mieszamy.
Na zimowe długie dni znakomite są sałatki z wędzonymi rybami.
Sałatka z wędzonym trociem.
Składniki:
dzwonek wędzonego trocia – tak ok. 8 cm
mix sałat z radiccio
3 jaja ugotowane na twardo
1/4 strąka czerwonej papryki
cebula czerwona
2 łyzki ostrego keczupu
2 łyzki majonezu
Trocia obrać ze skóry i ości i porwac na kawałki.
Jaja ugotowac na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
Cebulę obrać i pokroic w piórka.
Papryke pokroić w paseczki.
Keczup mieszamy z majonezem.
Na talerzu układamy sałatę a na niej kawałki ryby,paprykę, jaja oraz cebulkę.
Wszystko polewamy sosem.
1. Pierś z kurczaka
2. Cebula
3. Ananas z puszki
4. Kukurydza z puszki
5. Sól i pieprz
Sos:
1. Majonez
2. Śmietana
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka, ugotować w solonej wodzie, wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w średnią kostkę. Cebule pokroić w kostkę, wrzucić na wątek i gotować 5 minut, odcedzić. Ananas pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić, wszystko razem połączyć i popieprzyć i delikatnie wymieszać.
Pół słoiczka majonezu, dwie łyżki śmietany, wymieszać i dodać do wymieszanych składników. Odstawić na chwilę do lodówki.
Mój przepis:Sałatka z serkiem camembert
1 dowolne opakowanie sałat Fit&Easy
1 serek camembert
1 owoc kaki
1,5 pomarańczy
2 garście rodzynek
4 łyżki ziaren słonecznika
sos:
sok z połówki pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
Składniki sosu dobrze wymieszać i odstawić.Sałatę rozłożyć na talerzu. Ser pokroić na małe kawałki,kaki pokroić na ćwiartki i w plasterki, pomarańcze obrać z błonek i podzielić na cząstki,ułożyć na sałacie.Wszystko posypać rodzynkami i słonecznikiem,skropić sosem.
wiem, że wyda się Wam to może zbyt proste ale mnie zimą brakuje przede wszystkim kolorów! wszystko na dworze jest albo białe albo bure. a gdzie te kolory wiosny .. przynajmniej na talerzu!
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
duża papryka czerwona
i…. 200 gram zielonej fasolki (mrożonej gotowanej krótko, bądź na parze, żeby była chrupiąca)
do tego trochę majonezu, żeby „skleić” składniki
sól a zamiast pieprzu – musztarda, wystarczy delikatesowa
wszystko chrupkie, smaczne a przede wszystkim cieszy oczy … i brzuch też … i nie trzeba dużo czasu!
ZIMOWA SAŁATKA Z GORĄCYM BOCZKIEM
– 1 dowolne opakowanie sałat Fit&Easy
– pomidorki cherry
– mała puszka kukurydzy
– ogórek świeży
– ziarna słonecznika
– boczek wędzony
– sos paprykowo-ziołowy z torebki
Ziarna słonecznika prażymy na patelni na złoty kolor.
Do miseczki wykładamy mix sałat, przekrojone na połówki pomidorki cherry, ogórek świeży pokrojony w kostkę oraz kukurydzę.
Przygotowujemy sos paprykowo-ziołowy. Odstawiamy.
Do miski dodajemy wcześniej uprażone ziarna słonecznika.
Na patelni smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż otrzymamy go ze smażonego boczku.
Jeszcze gorący boczek dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem i podajemy w formie ciepło-zimnej na stół.
Sałatki nie należy doprawiać, gdyż sól mamy w dużej ilości z boczku, a pikanterii nabierze poprzez sos paprykowy.
Polecam podawać z ciepłymi grzankami.
Sałatka świetna solo , ale również jako dodatek do kolacji … idealna na co dzień i od święta :)
SKŁADNIKI :
* miks sałat … najbardziej lubię mieszankę WEEKEND Fit & Easy / frisee, radicchio, roszponka, escarole /
* plaster mięsa wykrojony z piersi z indyka
* garść pestek ze słonecznika
* garść pestek z dyni
* czerwona cebula
* pół zielonej papryki
* pół żółtej papryki
* 2 – 3 łodygi selera naciowego
* 2 kromki żytniego chleba z pełnoziarnistej mąki
* trochę zielonej cebulki rosnącej sobie na kuchennym parapecie w słoiku
* i rzeżuchy trochę / tej , która obok cebulki wyrasta w pojemniku /
/ nie macie powyższych – zacznijcie hodować :) … albo ewentualnie kupcie kiełki w sklepie … też będzie nieźle /
SOS : mój ulubiony – miodowy :)
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia LUB oleju rzepakowego tłoczonego na zimno + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżka miodu + 1/2 ząbka czosnku zmiażdżonego w wyciskarce + sól ziołowa i pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku I CO NIECO ZAMIESZANIA :)
WYKONANIE :
* mięso kroję w cienkie paski … przyprawiam je solą i pieprzem i podsmażam na odrobinie oleju rzepakowego …
* przygotowuję grzanki : chleb kroję w kostkę … wrzucam go na rozgrzaną patelnię … stale mieszam tak by się nie przypalił , a jedynie zamienił w chrupiące grzanki…
* przygotowuję warzywa : papryki kroję w paski , seler naciowy w plastry , czerwoną cebulę kroję w cienkie pół-krążki … zieloną cebulkę kroję drobno …
* składniki sałatki łączę tuż przed podaniem : najpierw przesypuję do dużej salaterki mix sałat … dodaję obie papryki , cebulę , naciowy seler , zieloną cebulkę , wystudzone kawałki podsmażonej piersi z indyka ziarna słonecznika i dyni …dolewam przyrządzony sos …mieszam … wierzch sałatki obsypuję grzankami i rzeżuchą
i podaję na stół … i znika błyskawicznie :):):)
SMACZNEGO !
Składniki:
-paczka drobnego makaronu
-brokuł
Sos czosnkowy:
-pół szklanki majonezu kremowego
-pół szklanki jogurtu naturalnego
-4 ząbki czosnku
-sól i pieprz
Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników.
Makaron ugotować, odcedzić.
Brokuł pokroić na malutkie kawałeczki, ugotować, odcedzić.
Wymieszać makaron z brokułem i sosem czosnkowym.
Składniki tej sałatki dostępne są w prawie wszystkich sklepach przez cały rok, są niezbyt drogie. Składników jest niewiele, za to smak: wyśmienity!
1 pierś z kurczaka, 1 bakłażan , 40 g sera typu parmezan,10 pomidorków koktajlowych, 50 g roszponki, 1 jajko, 25 g sera mozzarella, świeża bazylia, świeże oregano, 3 kromki chrupkiego pieczywa, 3 łyżki mąki, oliwa z oliwek, 2 łyżeczki octu balsamicznego, mielony czarny pieprz.
Chleb i świeże zioła mielimy w blenderze. Pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, optaczamy w mące i w jajku i smażymy. Bakłażany kroimy na plasterki, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, a następnie grllujemy na patelni do tego przeznaczonej. Wsypujemy je do miski razem z kurczakem, mozzarellą, rorszponką i pokrojonymi pomidorkami. Z oliwy i octu balsamicznego robimy sos i polewamy nim sałatkę. Parmezanem posypujemy sałatkę.
Bardzo lekka zimowa sałatka :)
250 g sałaty roszponki
ok. 15 pomidorków koktajlowych
2 czerwone cebule
3 łyżki posiekanych, łuskanych orzechów włoskich
garść winogrona(pokrojone na pół lub w ósemki)
200 g sera gorgonzola
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz
Roszponkę, winogrona i pomidorki koktajlowe dokładnie umyć. Cebulki pokroić w drobne piórka. Winogrona pokroić na połówki lub ćwiartki. Orzechy drobno posiekać. Ocet wymieszać z połową łyżeczki soli i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć ze sobą: osuszone listki roszponki, pokrojoną cebulkę, przekrajane na połówki pomidorka, winogrona oraz orzechy. Wymieszać z przygotowanym sosem. Na koniec dodać pokrojony w kostki ser gorgonzola i ponownie wymieszać.
Bardzo lekka zimowa sałatka :)
3-4 kolorowe papryki,
garść rodzynek,
puszka kukurydzy,
por,
20 dag makaronu świderki lub kokardki,
2-3 łyżki majonezu,
sól, cukier, pieprz i curry do smaku.
Makaron gotujemy al dente we wrzącej wodzie z solą. Następnie odcedzamy, hartujemy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia na sicie. Paprykę najlepiej czerwoną, zieloną i żółtą kroimy w kostkę a por w cienkie krążki. Paprykę, por, rodzynki i odsączoną kukurydzę mieszamy z majonezem i makaronem, doprawiamy do smaku solą, cukrem, łyżeczką curry i świeżo zmielonym pieprzem a następnie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Rukola
Suszone pomidory
Świeży pomidor
Szynka parmeńska
Ser parmezan w kawałku
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz, świeże oregano, bazylia
Garść rukoli układamy na kształt gniazda na talerzu, na rukolę kładziemy kilka pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów, następnie zdejmujemy skórkę ze świeżego pomidora, kroimy na pół i łyżką stołową wybieramy pestki tak, aby została wierzchnia warstwa. Otrzymaną część kroimy na małe kosteczki i kładziemy je na rukolę z suszonymi pomidorami. Solimy i pieprzymy, posypujemy świeżym oregano. Na to wszystko kładziemy trzy plasterki szynki parmeńskiej i posypujemy kawałkami sera parmezan. Następnie całość polewamy oliwą i octem balsamicznym.
Moja sałatka łatwa w przygotowaniu, Szybko ją zrobisz nawet przy śniadaniu. Przygotuj dużą miskę na wszystkie składniki, dodajesz na oko nie potrzebne odważniki. Najpierw ugotuj makaron, najlepiej cienkie nitki, to będzie sałatka a nie żadne bitki.
Weź 2 parówki i obierz zielonego ogórka, wszystko to w kostkę, pokroi Ci córka. Makaron odcedzisz poczekasz aż się schłodzi, trochę się zejdzie ale to nie szkodzi. Wsyp wszystko do miski i jeszcze kukurydzy puszka, wszystko to powędruje do Twojego brzuszka. Daj trochę jogurtu, tylko naturalnego. Żeby nie było ciężko strawne dla organizmu Twego. Dodaj do smaku pieprzu i soli, ile? Według Twojej woli. Wszystko to wymieszaj i już po sprawie. Sałatka świetna w domu jak i na zabawie. Smacznego :)
SAŁATKA Z SELERÓW
Prosta i pożywna na zimowy dzień…
Składniki:
500 g selerów, 2/3 szklanki mleka, 100 g twardego żółtego sera, 50 g migdałów, 100 g majonezu, 2 łyżki śmietany, 150 g pieczarek, natka pietruszki, sól, pieprz, curry i sok z cytryny do smaku.
Selery wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, obrać ze skórki, opłukać. Zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem mleka, ugotować, odcedzić, wystudzić, pokrajać w kostkę razem z serem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować 5 min., odcedzić, wystudzić. Wymieszać z selerem, serem, majonezem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki, doprawić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, posypać sałatkę. Smacznego :)
Naszą ulubioną sałatką zimą jest : bardzo dużo natki z pietruszki siekamy kilkanaście listków bazylii jeśli są malutkie zostawiamy w całości lub siekam na nitki czerwona cebula w piórka sos oliwa sok z limetki lub cytryny ząbek czosnku rozdrobniony sól pieprz podstawą jest natka z pietruszki którą uwielbiamy można pospac rzeżuchą .
Składniki:
100g wędzonego kurczaka
3 liście zielonej sałaty
40g kiełków brokuła
około 170g mandarynek z puszki (waga po odcieku)
2 łyżki płatków migdałowych
łyżeczka parmezanu
2 łyżki majonezu
2 łyżki naturalnego jogurtu
łyżeczka świeżego posiekanego oregano
łyżeczka świeżej posiekanej bazylii
łyżeczka świeżej posiekanej kolendry
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Płatki migdałowe prażymy na patelni z odrobiną tłuszczu cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Kurczaka kroimy na cienkie plasterki. Mandarynki i zieloną sałatę rozdrabniamy na cząstki. Świeże oregano, bazylię i kolendrę posiekać (dobrze jest mieć nawet zimą takie przyprawy w domu w doniczkach). Wszystkie tak przygotowane składniki połączyć i wymieszać.
Następnie dodać do sałatki kiełki brokułów, parmezan, majonez, jogurt, słodką paprykę, sól, pieprz i ponownie wszystko wymieszać. Podając udekorować świeżymi listkami zielonej pietruszki.
Kupiłem wczoraj sałate Fit&Easy Party i wykorzystałem przygotowany przez moją mamę miodowy sos winegret
1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
• 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 łyżka miodu
• 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
• szczypta soli morskiej
• świeżo zmielony czarny pieprz
, . Dodałem jeszcze
– grzanki,
– pomidora
– ogórka.
Pycha! Polecam do obiadu i na zimowe wieczory
Sałatka z suszonymi pomidorami
Składniki:
1/2 opakowania makaronu kokardki
1/2 brokuła
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
oliwa z suszonych pomidorów
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i również ugotować, pomidory suszone pokroić w paseczki. W misce wymieszać jeszcze ciepły makaron, brokuł i pomidory, dodać oliwę od pomidorów, dobrze doprawić solą i pieprzem. Wymieszanie ciepłych składników powoduje, ze smaki lepiej się przenikają, makaron nasyca się smakiem i aromatem suszonych pomidorów. Sałatkę odstawić na jakiś czas, aby wszystkie smaki się przegryzły i połączyły, a potem można już tylko smacznie zjadać.
Sos:
na rozgrzaną patelnie wlewamy ocet winny (ilość zależy od tego ile sosu chcemy uzyskać) i podgrzewamy do momentu gdy zacznie się gotować; dodajemy cukru (ok 2-3 łyżek) dalej gotujemy prze kilka minut ciągle mieszając. Sos jest gotowy gdy będzie miał konstystencję miodu.
Do miski wsypujemy mieszankę sałat z rukolą oraz kiełki rzodkiewki :) następnie polewamy to wcześniej przygotowanym sosem. Palce lizać :)
Sałatka Winterek!
Składniki: opakowanie sera feta, główka sałaty lodowej, 1 duży pomidor, 2 piersi z kurczaka, bazylia (najlepiej świeża) 3 gałązki, sos francuski w proszku, 3 łyżki oleju,1 łyżka wody i 1 łyżka soku z pomarańczy.
Przygotowanie:
Ser feta pokroić w kosteczkę 1/1/1, sałatę lodową umyć i porwać w kawałki, pomidora obrać i pokroić w kostkę, pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć (gyros), bazylię pokroić drobniutko. Wszystko wrzucić do miski. Sos francuski wsypać do szklanki, wlać olej,sok z pomarańczy i wodę i wymieszać. Polać wszystko co jest w misce sosem i przemieszać. PYCHOTKA!
Zima przykrywa wszystko białym puchem i tak będzie w przypadku tej sałatki.
Składniki na sałatkę :
sałata lodowa
ser pleśniowy lazur srebrzysty(ten niebieski)
kilka plastrów szynki
czarne oliwki
mała czerwona cebula
szpinak (ten do sałatek )
mała mozzarella ( te małe kuleczki )
sos:
oliwa z oliwek ( trzy pełne łyżki)
ocet jabłkowy (jedną pełną łyżkę )
rozgnieciony ząbek czosnku
pieprz, sól
rozgnieciona bazylia
(wszystko łączymy )
Sałatę i szpinak myjemy wykładamy na talerz jako pierwsze, na nie tniemy w ładne paseczki szynkę ,kładziemy piórka cebuli i oliwki, polewamy sosem którego składniki wcześniej połączyliśmy zgrabnym ruchem wszystko raz przemieszajmy
na całość rozgniećmy ser pleśniowy tworząc pierzynkę i dodajmy mozzarelle :)
– Smacznego !
Moja ukochana zimowa sałatka:)
Składniki
200 g wędzonego łososia
główka sałaty lodowej
czerwona papryka
duża cebula
garść czarnych oliwek
kilka gałązek koperku
kubeczek jogurtu naturalnego
łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Sałatę umyć i porwać na kawałki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Łososia pokroić w cienkie płatki. Całość wymieszać w dużej misce.
Do jogurtu dodać poszatkowany koperek, cukier oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut. Przed podaniem sałatkę polać sosem. Jest najpyszniejsza na świecie:):):)
Moja zimowa sałatka
Składniki:
*Pół szklanki kaszy kuskus
*Roszponka – objętościowo, tyle ile mieści się w miseczce półlitrowej
*Serek feta light – pół opakowania
*50 g sera żółtego
*100 g fileta drobiowego
*6 suszonych śliwek
*Mała pomarańcza
*Oliwa z oliwek
*Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, rozmaryn, oregano, suszona cebulka.
Przygotowanie:
Kaszę kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu – czyli zalać wrzącą wodą i odczekać 10 minut. Wsypać do dużej miski. Roszponkę opłukać i rozdzielając palcami listki dorzucić do kaszy. Sery pokroić w drobną kostkę, wsypać do kaszy z sałatą. Śliwki posiekać drobno, pomarańczę podzielić na cząstki i pokroić na drobne kawałeczki – wymieszać z resztą składników. Filet drobiowy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni teflonowej – wcześniej doprawiając go sola i pieprzem. Jak ostygnie – dodać do sałatki. Na koniec doprawić sałatkę pieprzem cytrynowym, rozmarynem, oregano i suszona cebulką. Skropić całość oliwą.
To lekkie, odżywcze danie sprawdzi się jako pełnowartościowa przekąską, a jeśli dodasz do niego bruschettę, może być pysznym lunchem lub kolacją.
Sałatka z łososiem i roszponką.
40g roszponki
50g pomidorków koktajlowych
25 g prażonych orzechów nerkowca
25g prażonych pistacji
2 plastry wędzonego łososia
sok z 1/2 cytryny
kilka kropel oliwy z oliwek
odrobina soli
Uprażyć orzechy. Łososia pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć i skropić oliwą z oliwek.
Sałatka nie jest może super zimowa, ale na pewno lekka:) Zawiera zbilansowane składniki odżywcze, ładnie się prezentuje, prosto ją zrobić i jest smaczna. Składniki:
– sałata lodowa lub mieszanka sałat,
– łosoś wędzony (ok. 50-100g na osobę),
– winogrona,
– pomidorki koktajlowe,
– ser pleśniowy, np.: camembert,
– musztarda, miód, ocet winny, oliwa (do sosu)
Ilość składników zależnie od wielkości porcji jaką chcemy zrobić, pomidorków i winogron tyle samo, mniej więcej po 1/3 objętości sałaty. Sera trochę mniej, żeby nie zdominował smaku sałaty.
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i suszymy (suszenie jest ważne ;) ). Rwiemy na kawałki. Pomidorki myjemy, kroimy na mniejsze części, posypujemy lekko solą i pieprzem, wrzucamy do sałaty. Łososia kroimy na dość małe kawałki (np. paski), dodajemy do sałaty. Winogrona myjemy, kroimy na pól, dodajemy do sałaty. Ser kroimy, dodajemy do sałaty. Przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie równe ilości musztardy, oliwy i miodu, octu dodajemy połowę mniej. Jeśli chcemy sos słodszy dodajemy miodu, jeśli kwaśniejszy: octu. Sos powinien być dość gęsty. Wszystko delikatnie mieszamy.
Smacznego!:)
Ryżowa z kurczakiem:
Składniki:
pierś z kurczaka, ryż, pomarańcza, zielone i czarne oliwki, majonez ketchup, sól, pieprz ziołowy, olej
przyrządzanie:
pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem ziołowym, usmaż na oleju, przestudź, pokrój na cząstki, ryż ugotuj w słonej wodzie na sypko, obierz pomarańczę i wytnij z niej miąższ, bez białej skórki, w misce wymieszaj kawałki kurczaka z ryżem, cząstkami pomarańczy, oliwkami, dopraw sosem z majonezu i ketchupu, ewentualnie solą.
SAŁATKA Z GYROSEM
Najlepsza sałatka, to taka, która dobrze smakuje i syci.
Dlatego zimą najlepsza jest sałatka z gyrosem. Najpierw
smażymy 2 filety z kurczaka z cebulką, dodajemy musztardę,
pieprz ziołowy, sól, chilli, curry. Następnie kroimy
kapustę pekińską, paprykę, ogórki konserwowe. Układamy
warstwami Kapustę, kurczaka, paprykę z ogórkami i kukurydzą,
następnie warstwa majonezu i ketchupu i tak przekładamy
do skończenia składników. Sałatka prosta, szybka i sycąca,
więc najlepsza na zimę.
Najlepszą sałatką, którą możemy zjeść zimą będzie sałatka zawierająca mnóstwo witamin. Sałatka żurawinowa. Składniki:sałata lodowa, pomidory,ser pleśniowy,żurawina suszona, orzechy ziemne,sos winegret: łyżka soku z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz, oliwa.
Sałatę lodową porwać i wrzucić do miski. Dodać pokrojone świeże pomidory i skruszony ser pleśniowy. Następnie sprażyć kilka orzechów ziemnych i posypać nimi sałatkę razem z garścią suszonych żurawin (np. doskonałej jakości Bakalland). Na koniec polać dobrze wymieszanym sosem z soku z cytryny, musztardy i oliwy, soli i pieprzu.
SMACZNEGO!!
1 opakowanie rukoli
1/2 paczki łuskanego słoneczniku
koszyczek pomidorów koktajlowych
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
Słonecznik chwilę prażymy na patelni na odrobinie oliwy, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki, dodajemy rukolę, uprażony słonecznik, oliwę i przyprawy, a na koniec oczywiście wszystko mieszamy :)
Składniki:
Sałatka”
15 plasterków salami
15 plasterków suchej krakowskiej
6 plastrów sera
1 por
5 jajek
4 duże ogórki kwaszone\
mała puszka kukurydzy
200 g makaronu penne
Sos:
jogurt grecki
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
papryka słodka
1 saszetka przyprawy do sałatki (np. Knorr)
szczypta oregano i rozmarynu
łyżeczka zielonego tabasco
Przygotowanie:
Sałatka:
Makaron penne (rurki) gotujemy około 11 minut (aż będzie al dente).
Salami, suchą krakowską, jajka i ogórki kwaszone kroimy w kostkę. Por kroimy w cienkie paski i wszystko razem z odsączoną kukurydzą dodajemy do makaronu.
Sos:
Jogurt grecki mieszamy z 3 łyżkami majonezu, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki. Po wymieszaniu dodajemy saszetkę przyprawy, szczyptę oregano i łyżeczkę zielonego tabasco. Mieszamy i dodajemy do sałatki.
Idealna na zimne wieczory we dwoje:D Polecam i Smacznego!
sałatka z czterech stron świata
do wykonania sałatki potrzebujemy następujące produkty 100 g szynkę ,majonez,paprykę kolorową,pieprz ,sól,2 liście laurowe,łyżka pietruszki łyżka bazylij
przygotowanie: pokroić szynkę na malutkie kawałeczki wsypać do niedużego pojemnika dodać majonez i wymieszać z szyneczką później paprykę kroimy w malutkie kosteczki wsypujemy do pojemnika wraz z łyżka soli oraz pieprzu białego do tego na koniec dodajemy pietruszkę i dwa liście laurowe na wierzch do udekorowania sałatki na górze sałatki układamy w koło bazylię i całość smarujemy mała warstwą majonezu. i potrawa gotowa smacznego
Zimowa sałata z jabłkiem, żurawiną i orzechami
mieszanka różnych sałat
jabłko soczyste i twarde
kilka orzechów pekan lub włoskich
mała garść suszonej żurawiny
łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
łyżeczka syropu klonowego
Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Jabłka nie obieraj, pokrój w ósemki, a potem na kawałki. Orzechy posiekaj grubo. Wszystkie składniki wymieszaj.
Składniki:
– Wędzony łosoś
– mozarella
– 1/2 owocu granatu
– Zestaw różnych Sałat (takie paczkowane dostępne w hipermarketach)
– 8 pomidorkó koktajlowych
– 10 orzechów włoskich
– świeża bazylia
– oregano
– oliwa z oliwek
– odrobina miodu
– sok z cytryny
– Ocet balsamiczny
Przygotowujemy dużą miskę do której wrzucamy paczkę sałat. Kroimy na małą kostkę łososia oraz mozarelle .Obieramy owoc granatu i rozdzielamy go na pestki. Rozłupujemy orzechy i szatkujemy je na drobne kawałki. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Drobno kroimy kilka listków bazylii. Wszystkie składniki wrzuamy do miski. Skrapiamy wszystko oliwą, octem oraz cytryną. Dodajemy łyżeczkę miodu i posypujemy szczyptą oregano. Wszystko mieszamy, odstawiamy na chwilę by składniki się przegryzły i cieszymy się pyszną sałatką.
Składniki:
Dressing
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
Na sałatkę
6 cienko pokrojonych truskawek
3 łyżki stołowe octu balsamicznego
3 garści rukoli
2 garści mizuny
6 łyżek stołowych orzechów laskowych, lekko stłuczonych
1,5 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
Sól
100g sera owczego
1. Wlej składniki dressing do miseczki i dobrze wymieszaj.
2. W małej miseczce wymieszaj truskawki z octem balsamicznym.
3. W oddzielnej misce wymieszaj rukolę i mizunę z dressingiem, orzechami i czerwoną cebulą. Dopraw solą.
4. Na końcu dodaj truskawki i kozi ser.
Sałatka z porów
– 2 średnie pory
– 2 jajka
– serek żółty (ilość wg uznania, ale nie za dużo)
– groszek konserwowy
– majonez
– przyprawy
Pory pokroić w paseczki i sparzyć. Po osuszeniu dodać ugotowane, drobno posiekane jajka, majonez, zetrzeć na tarle serek żółty, doprawić przyprawami i wymieszać. Na samym końcu dodajemy groszek konserwowy i delikatnie mieszamy.
Smacznego :)
Kolorowy zawrót głowy
Składniki:
Opakowanie sałaty Fit & Easy
1/3 opakowania rukoli
1/3 opakowania świeżego szpinaku
½ szklanki suszonej żurawiny
Mała czerwona cebula
½ opakowania świeżych truskawek
2 sery Camembert/ Brie/ inne
4 łyżki oliway z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
Olej do smażenia
1 jajko
Bułka tarta
Sałatę Fit&Easy, rukolę i szpinak umyć i osuszyć. Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki. Cebule w cienkie krążki. Do misy wsypać szpinak, rukolę , sałatę i żurawinę. Ser pokroić w kostkę, obtoczyć w rozbitym jajku i tartej bułce – smażyć na głębokim oleju. Po usmażeniu pozostawić na 10 minut do odsączenia oleju. Wszystkie składniki połączyć, na końcu dodać truskawki. Oliwę z oliwek połączyć z octem balsamicznym i cukrem. Wymieszać delikatnie z sałatką. Życzę smacznego!
„Kolorowy zawrót głowy”
Składniki:
Opakowanie sałaty Fit & Easy
1/3 opakowania rukoli
1/3 opakowania świeżego szpinaku
½ szklanki suszonej żurawiny
Mała czerwona cebula
½ opakowania świeżych truskawek
2 sery Camembert/ Brie/ inne
4 łyżki oliway z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
Olej do smażenia
1 jajko
Bułka tarta
Sałatę Fix&Easy, rukolę i szpinak umyć i osuszyć. Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki. Cebule w cienkie krążki. Do misy wsypać szpinak, rukolę , sałatę i żurawinę. Ser pokroić w kostkę, obtoczyć w rozbitym jajku i tartej bułce – smażyć na głębokim oleju. Po usmażeniu pozostawić na 10 minut do odsączenia oleju. Wszystkie składniki połączyć, na końcu dodać truskawki. Oliwę z oliwek połączyć z octem balsamicznym i cukrem. Wymieszać delikatnie z sałatką. Życzę smacznego!
Moja ulubiona sałatka zdecydowanie nie jest Fit, ale według mnie jest Easy ;)
Składniki:
– 1 sałata lodowa (2 małe główki lub jedna średnia)
– 1 ogórek zielony (uwielbiam ogórki, więc ja dodaję nawet 2 duże)
– 1 pomidor (dla mnie wystarcza średni, żeby nie psuł smaku ogóreczków)
– 1 cebula (mogą być 2 np. biała i czerwona, co dodaje super kolorystyki)
– 2-3 kebabczety (jest to mięso które kupuję w sieci „Dworecki”, jest już przyprawione, niby jest ono na grilla ale ja używam go nawet do kanapek, bez wcześniejszej obróbki termicznej )
– sos czosnkowy – oczywiście własnej roboty (wersja dla leniwych: FIX do sałatki Kebab, ale osobiście tego nie stosuję, skoro tak łatwo można to zrobić samemu)
– przyprawy do smaku (u mnie jest to sól morska, świeżo mielony pieprz, bazylia, oregano, suszony koperek i pietruszka)
Wszystko przygotowujemy według uznania. Ja przeważnie robię to tak: warzywa obieram, myję i osuszam. Następnie sałatę rozrywam rękami. Ogórka i pomidora kroję w większą kostkę. Cebulę – drobniutko. Kebabczetę kroję w ćwiartki i podsmażam na odrobinie oleju rzepakowego, nie doprowadzam jej do stanu chrupkości, ma być tylko lekko podsmażona. Póki mięso się smaży, robię sos.
Czosnkowy (wszystko „na oko”, więc nie znam dokładnych proporcji):
– dużo jogurtu naturalnego
– troszkę majonezu, do smaku (ale czasami nie dodaję)
– duuuużo czosnku (przeciskam przez maszynkę)
– sól, pieprz.
Wszystkie składniki sosu łączę i odstawiam do lodówki (żeby się „przegryzło”).
Wracamy do smażenia mięsa. Na tym etapie musimy je jeszcze podrzucić, trochę obrócić, żeby się równo zarumieniło. Mamy chwilkę na odetchnięcie.
Gdy mięso jest gotowe kładziemy je na papierowe ręczniki aby obciekło z nadmiaru tłuszczu, i wrzucamy je do sałatki, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka jest przepyszna na świeżo, bo na drugi dzień potrafi nam już trochę „klapnąć”. Sałatka może być samodzielnym posiłkiem, lub dodatkiem. Na spotkaniach ze znajomymi ja podawałam tą sałatkę do tortilli mięsnej lub wegetariańskiej i wcale nie jest to wtedy monotonne danie pomimo nadmiaru warzyw – jest niezmiernie sycące, pożywne i zdecydowanie podnosi poziom endorfin bardziej niż czekolada :) Daje wielkiego kopa energetycznego. Polecam!
Witam :) mam na imię Ania i powiem Wam że mieszkając na wsi w sklepach jest o wiele mniejszy wybór warzyw i owoców ale i wszystkiego;/ no ale sałatki zimowe to co ja tu będę pisała u nas w domu jak byłam dzieckiem królowała zwykła warzywna ,, kaczy żer,, i teraz dla swoich dzieci ją robię i ją uwielbiają tradycyjna – chyba nigdy nie wyjdzie z mody :) mam to szczęście że czesto jestem w wiekszych miasta i mam dostęp do produktów których u mnie na wsi nie ma i lubimy z mezem próbować nowości przepisów mamy mnóstwo ale co ja to będę wymyślać większość przepisów mam z internetu lub od znajomych które pewnie też są z internetu :) ale zaryzykuje i napisze :)
Orzeźwiająca sałatka zimowa
dowolny mix sałatek
1 pomarańcza
1 niewielki koper włoski
1/2 czerwonej cebuli
100 g sera feta
1/2 szt owoc granatu
zielona pietruszka/do dekoracji
sól sezamowa/do smaku/
pieprz mielony/do smaku/
1 łyżka octu jabłkowego,
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotować składniki sałatki .Obrać pomarańczę i pokroić w cienkie cząstki, cebulę i oczyszczony koper pokroić w krążki, ser feta w kostkę ,a z granatu wybrać kuleczki . Wszystko wyłożyć dekoracyjnie na półmisku , doprawić do smaku solą sezamową , pieprzem i skropić sosem sałatkowym przygotowanym z octu jabłkowego i oliwy. Całość posypać posiekaną, zieloną pietruszką.
ten przepis dostałam od sąsiadki która tak zachwalała nie mogła przestać zależy kto co lubi mi też posmakowała :) i połączyła nas teraz robimy ją razem ;p
musze dac jeszcze jeden przepis który do póki nie spróbowałam nie mogłam słuchać o takim połączeniu zawsze myślałam sałatka to sałatka z warzyw a przecież warzywa nie pasują do owoców przeciez sałatka musi byuć z warzyw – nic mylniejszego!!!!!!!!!!
1 duży różowy grapefruit
2 kiwi
1 awokado
1 sałata
2 łyżki słonecznika
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól
pieprz
przyprawa do sałatek
Ziarna słonecznika podprażam na suchej patelni bez tłuszczu. Sałatę myję, osuszam i kroję na kawałki. Grapefruita obieram ze skóry i błonek, kroję w cząstki. Kiwi obieram ze skórki i kroję w półplasterki. Awokado obieram, przekrawam na pół, wyjmuję pestkę i kroję w plasterki.
Na talerzu układam pokrojone warzywa i owoce, oprószam przyprawą do sałatek, solą i pieprzem. Posypuję prażonym słonecznikiem i skrapiam całość oliwą wymieszaną z octem winnym.
Mi smakuje zima salatka z piersi z kurczaka:
sloik cebulki perlowej
puszka kukurydzy
1 piers z kurczaka
duzo kopru swiezy/mrozony
majonez
sol i pieprz do smaku
Piers kroimy w mala kosteczke smazymy tylko przyprawione pieprzem i sola. wszystkie skladniki mieszamy
proste !!! :)
smacznego
Ostatnio zachwyciłam się ROSZPONKĄ przepyszna sałata. Jako, że wcześniej jej nie jadłam postanowiłam poeksperymentować :-)
Dodałam do roszponki zielone oliwki, suszone pomidory (posiekane w słupki), wkruszyłam ser rokpol i posypałam orzeszkami piniowymi. Na koniec polałam sosem – 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobina octu winnego lub cytryny, pieprz i sól.
Wyszło przepysznie, całej rodzince aż się uszy trzęsły :-) POLECAM!!!
Składniki:
śliwki suszone (bez pestek)
pierś z kurczaka filet
makaron tagliatelle
truskawki
rukola (sałata)
Sos i przyprawy:
dwie łyżki oliwy, dwie łyżki wody, pieprz, szczypta soli, chili w proszku -jedna płaska łyżeczka,
Mieszamy wszystko i odstawiamy.
Pierś smażymy na patelni, na oliwie, w kostkach, makaron gotujemy- przelewamy zimną wodą. Śliwki i truskawki kroimy w kostkę. Kurczaka i makaron przekładamy do miski, dodajemy owoce i rukolę. Polewamy sosem.
Przepis na najlepszą sałatkę na świecie :)
– miks różnych sałat (roszponka, rukola, lodowa, cykoria, kto co lubi)
– owoc granatu
– winogrona (połówki bez pestek)
– pomidorki cherry pokrojone na połówki
-starty ser długo dojrzewający
-szynka wędzona na surowo porwana na kawałki
– i to wszystko zalane sosem – oliwa z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeży czosnek, odrobina wody i kilka kropli octu
:) POLECAM :)
Do roszponki dodaje pokrojone pomidory,ogórek,płatki migdałów,starłam parmezan,dodaje szynkę parmeńska i wszystko polewam octem balsamicznym.Szybko,łatwo i smacznie.
Sałatka z pieczoną papryką, anchois i kaparami
Składniki:
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka zielona
1 duża papryka żółta
4 filety anchois
2 ząbki czosnku
sól (ostrożnie, pamiętaj, że anchois i kapary są słone)
pieprz świeżo mielony
1 łyżka kaparów w zalewie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka pokrojonej bazylii
Przygotowanie:
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i opłucz, a następnie ułóż na blaszce skórką do góry i wstaw do rozgrzanego do 200* piekarnika na ok. 30min (aż skórka zrobi się czarna). Po upieczeniu zdejmij z papryk skórkę, pokrój w paski i przełóż do miski razem z anchois. Następnie rozetrzyj czosnek, zalej go oliwą i dodaj posiekane zioła. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki wraz z kaparami.
Smacznego:)
SAŁATKA PEŁNIA ZDROWIA
Składniki:
– Mieszanka sałat Fit&Easy Activ,
– puszka kukurydzy,
– 1 ogórek,
– 10 koktajlowych pomidorów,
– 2 jajka ( ugotowane na twardo),
– 2 grube plastry sera gouda,
– 3 kromki żytniego chleba,
Do miski wsypać mieszankę sałat, dodać pomidory i ogórek. Ugotować jajka, a następnie do warzyw dodać ser. Na koniec dodać jajka i chleb pokrojony na małe kwadraciki.
Sos sałatkowy
Składniki:
– 4 łyżki posiekanego szczypiorku ( ja sama hoduje go na parapecie w kuchni),
– 5 łyżki octu winnego,
– 2 łyżeczki musztardy,
– sól oraz pieprz,
– 50 ml oliwy lub oleju rzepakowego.
Najpierw łączymy ocet oraz musztardę, aby następnie dodać oliwę, szczypiorek i przyprawy.
Smacznego!
Idealna sałatka na przedwiośnie!
To prawda, że zimą niełatwo o świeże składniki. Polecam zatem sałatkę, do której ingrediencje znajdziecie bez problemu w sklepie.
Potrzebne są:
szpinak w liściach,
rukola,
roszponka,
mieszanka kiełków,
nać pietruszki,
boczek parzony,
nieduży grapefruit,
suszona żurawina,
średnia czerwona cebula,
mały ząbek czosnku,
sok z połowy cytryny, oliwa z oliwek, musztarda – polecam Dijon lub francuską, ale może być też inna.
Boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Szpinak, sałaty, kiełki i nać umieszczamy w salaterce. Do tego pokrojoną w piórka cebulę. Polewamy to stosunkowo gęstym Vinaigrette sporządzonym z oliwy, wyciśniętego czosnku, soku z cytryny i musztardy. Ciepły boczek wsypujemy do salaterki (pozostały z niego na patelni tłuszcz, nie powinien trafić do sałatki). Ozdabiamy to garścią żurawiny i pokrojonym na niewielkie cząstki, obranym grapefruitem. Podajemy zanim boczek wystygnie!
Ta sałatka to bomba witaminowa, a niczego tak nie potrzebujemy zimą jak witamin. Energii dodaje podsmażony boczek. Sałatka pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :)
Zimą sałatkę z łososiem przygotowujemy bardzo często, jest smaczna, lekka i pełna kolorów ;)
Składniki:
150 g łososia wędzonego (może być w plastrach postrzępiony na kawałki albo tzw. sałatkowy)
połówka sałaty lodowej
3 korniszony
1 papryka marynowana
1 łyżeczka kaparów
sos;
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Sałatę lodową myjemy, rozdrabniamy, siekamy na drobne cząstki. Dodajemy pokrojone w kostkę korniszony, paprykę marynowaną, kapary. Na koniec dodajemy małe kawałki wędzonego łososia.
Składniki sosu mieszamy odrębnie i dodajemy do sałatki.
Moja ulubiona sałatka możliwa jest do przygotowania zarówno latem, jak i zimą.
Składniki:
świeży ananas pokrojony w kostki
seler naciowy ze słoiczka
ser żółty pokrojony w kostki
papryczka chili
majonez
i duża ilość czosnku.
Pycha!!!
Sałatka szefa
Składniki:
1/4 sałaty lodowej
1 pomidor
1/2 świeżego ogórka
1 cebula czerwona
4 plasterki szynki
10 dag sera żółtego
1/4 puszki kukurydzy
1 mała pierś z kurczaka
sos:
150 ml jogurt naturalnego
250 ml majonezu
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki tymianku
łyżeczka cukru
Wykonanie sosu czosnkowego:
Do naczynia dodajemy majonez, jogurt naturalny, ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Do majeranku i tymianku dolewamy odrobinę wrzącej wody w celu ich zaparzenia. Po około 5 min zioła przekładamy do naczynia i dosładzamy jedną łyżeczką cukru. Odstawiamy do lodówki w celu przegryzienia się smaków
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy kroimy w kostkę przyprawiamy i smażymy na patelni.
Sałatę lodową myjemy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki układamy na dnie naczynia. Pokrojony w plasterki ogórek i pomidor układamy na sałacie. Polewamy sosem czosnkowym. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka, kukurydzę, szynkę oraz ugotowane na twardo i pokrojone w plasterek jajko. Całość polewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w piórka cebulę,
Sałatkę najlepiej podawać z świeżo upieczonymi bułeczkami.
Prosta i kolorowa
kapusta pekińska,zupka hińska,papryka ze słoika,ogórek kiszony,kukurydza,szczypiorek,koperek,zawsze mam mrożony,cebula lup por,poledwica ale moze być kazda wędlina,ja dodaię czasami nawet i mortodelę z papryką,sól,pieprz do smaku,majonez.
Pokroić w kostkę,zupkę pokruszyć dodać maionez i wszystko wymięszać.
Smacznego…
Ryżowa z rybą
500g ryżu,400g filetów rybnych,2 pomidory,mogą być z puszki-ja używam własnych konserwowych ze słoika,cebula,ząbek czosnyku.natka z pietruszki,moze być mrożona.1łyżeczka curry,3łyżki oliwy z oliwek,cytryna,sól,pieprz,szczypiorek.
Surowy ryż przed gotowaniem można na chwilę wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu-wtedy jego końce zamkną się i ryż się nie rozgotuie ,potem go ugotować z curry,wystudzić,rybę umyć,poroić w kostkę i ugotować w osolonym wrzątku,pomidory pokroić,cebulę posiekać,czosnyk przecisnąć przez praskę,wszystkie składniki połończyć,dosmakować-solą,pieprzem i sokiem z cytryny,skropić oliwą i wymięszać-udekorować szczypiorkiem i natką pietruszki.
smacznego…
Makaronowa z brokułem.
50 dag makaronu rurki,2 główki brokułów,papryka 1-moze być też ze słoika,3’4 szklanki bulionu drobiowego,4łyżki masła,natka z pietruszki,sól,pieprz,1;2 szklank tartego parmezanu.
Makaron ugotować,brokuły umyć-podzielićna malutkie części-ugotować -po gotowaniu-zahartować zimną wodą.
czosnek-obrać-pokroić w plasterki,paprykę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę dodać czosnek i paprykę-smażyć nie całą minutę-wżucić brokuły,wlać bulion,zagotować,przyprawic solą,pieprzemi gotować około 2 minuty.
Całość wymięszać z makaronem i masłem.
Posypać parmezanem i natką.
Sałatka „powiew wiosny”
Składniki:
rukola,
camembert,
suszone pomidory,
1/4 szklanki oliwy,
zioła prowansalskie
1 łyżka miodu,
1 łyżka musztardy,
ziarna słonecznika.
Rukolę umyć, camembert i suszone pomidory pokroić w kostkę. Składniki połączyć w misce. Przygotować sos: oliwę połączyć z miodem i musztardą, dodać zioła prowansalskie do smaku. Sałatkę zalać sosem, posypać uprzednio uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika.
Moja sałatka jest trochę nieco wiosenna, robiłam ją w tamtym tygodniu bo mnie prosiła bardzo moja siostrzyczka a oto przepis:
– 1 ogórek zielony;
– 1 puszka kukurydzy;
– 30 dag szynki z kurczaka;
– 1 pęczek koperku ( u mnie zamrożony latem swój);
– majonez, sól i pieprz.
Ogórek i szynkę pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miski dodać kukurydzę i drobno posiekany koperek. 2 łyżki majonezy sól i pieprz do smaku.
Polecam na każdą kieszeń.
Smacznego :-)
Z orzechami włoskimi.
pół główki kapusty włoskiej
pół główki kapusty czerwonej
pól czrwonej cebuli
1 duże jabłko
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
garść rodzynek
dressing:
pół szklanki jogurtu greckiego, 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, sól, pieprz, łyżeczka miodu (składniki wymieszać)
kapustę poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać orzechy i rodzynki. Polać dressingiem.
Smacznego!
Nigdy nie lubiłam sałatek.
Zawsze kojarzyły mi się z kupą suchych liści z gdzieś w oddali migającym niedojrzałym kawałkiem zaschniętego pomidora. Ble. Okropność. Ani to smaczne, ani się tym najeść. Kompletnie bez sensu…
Ale, ale!! Oto przepis na sałatkę, która zaspokoi każdy głód. Syta i konkretna, w sam raz na zimę!
– opakowanie mixu sałat
– suszone pomidory
– feta
– orzeszki pinii podprażone (albo jakiekolwiek inne orzechy)
– filet z kurczaka
– cytryna
– świeży rozmaryn lub inne zioło
Filet marynuję przez chwilę w w soku z cytryny, soli, pieprzu i rozmarynie (sprawdza się też majeranek, oregano i mięta). Wrzucam na patelnię grillową i smażę.
Na suchej patelni prażę orzechy.
Do sałaty dorzucam garść suszonych pomidorów w zalewie, trochę fety, podprażone orzechy i pokrojony i usmażony filet. Całość polewam odrobiną oliwy z suszonych pomidorów i skrapiam sokiem z cytryny.
Mniam.
BARDZO CENIĘ ZDROWIE MOJEJ RODZINY i wiem co ma ich wzmocnić.Z uwagi na ciągłe problemy zdrowotne córeczki muszę szczególnie dbać o wszystkich zdrowie.
SAŁATKA MAGICZNA: 1 cytryna,1 grejprut,1 pomarańcza,1/2 makreli lekko wędzonej ,5 orzechów włoskich,kiełki z rzodkiewki,4 listki mięty,1 łyżeczka tranu naturalnego,
WYKONANIE: wszystko drobno kroimy na koniec wyciskamy sok z cytryny i razem z tranem kropimy całość.
Bardzo pożywne i ZDROWE .
Zima to i sałatka może być bardziej sycąca, a na wiosnę spalimy :) Moja ulubiona – zakochałam się od pierwszego kęsa, i to właśnie było zimą ;)
Potrzebujemy:
– 1 ogórek szklarniowy duży
– makaron ryżowy tzw. chiński (opakowanie 100g)
– paluszki krabowe (opakowanie 250g)
– koperek który zamroziliśmy latem :D (lub kupujemy świeży w warzywniaku)
– majonez
Wyciągamy paluszki krabowe do rozmrożenia (szybko sie rozmrażają)
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na parę minut (wg instrukcji na opakowaniu)
Kroimy w kostkę obranego ogórka (nie za duże kawałki, ok 0,5 cm)
Siekamy dosyć drobno koperek.
Paluszki krabowe kroimy w talarki (też nie za grube ;-).
Gotowy, ostudzony makaron siekamy na krótsze niteczki (powiedzmy ok 3 cm)
Mieszamy składniki z dużą łyżką majonezu.
Można dodać sól i pieprz, ale zanim zaczniesz przyprawiać – spróbuj! Może się okazać, że jest wystarczająco wyrazista w smaku (wiele zależy od majonezu, polecam kętrzyński)
Smacznego! :D
smakowita sałatka
puszka ananasa
puszka kukurydzy
słoik selera
5ugotowanych jaj
2pory
5 plastrow szynki konserwowej
1 jabłko
po 3łyżki śmietany i majonezu
produkty z puszki odsączyć.ananasa, jaja, szynkę pokroić w kostkę, pora w plastry, jabłko starkować. wszystkie składniki wymieszać i zajadać pyszną sałatkę:)
Sałatka z wędzonym łososiem i serem feta
Składniki:
– główka sałaty lodowej
– rukola
– wędzony łosoś (najlepiej na ciepło)
– opakowanie sera typu feta
– płatki migdałowe
– kapary
Dresing:
– oliwa z oliwek
– sok z cytryny
– mała łyżeczka musztardy
– biały pieprz
sałatę i rukolę myjemy i układamy na półmisku. Na to kładziemy pokrojonego łososia i pokrojony w kostkę ser feta. Płatki migdałowe podsmażamy krótko na suchej patelni i również posypujemy. Dwie łyżeczki kaparów odsączamy z zalewy i wrzucamy na wierzch sałatki. Wszystkie składniki na dresing mieszamy energicznie razem i polewamy sałatkę do smaku, resztę sosu stawiamy na stole. Sałatkę podajemy z bagietką lub innym pieczywem. Smacznego!
SAŁATKA Z BURACZKÓW ĆWIKŁOWYCH:
1 szt. średniej wielkości buraczka ugotowanego
Zupa chińska ostra zalana małą ilością wody
1 cebula
3 ogórki kiszone
Puszka kukurydzy lub groszku
3 jaja ugotowane
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy stołowej
Sól, pieprz
Buraczki, jaja, cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać zaparzony makaron (zimny). Wszystko wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.
(S)pora sałatka
1 por
2-3 ogórki kiszone (najlepiej od babci :) )
łyżka oliwy
łyżeczka (albo dwie) siekanego koperku
troszkę posiekanej natki pietruszki
kilka kropli octu winnego (albo jabłkowego)
Pora kroimy w plasterki, ogóreczki w kosteczkę, dodajemy koperek i pietruszkę. Na to wszystko oliwa i ocet. Mieszamy. Zostawiamy żeby się przegryzło.
można dodać cebuli pokrajanej w kosteczkę, świetne do pieczonych żeberek i kartofelków
szklanka suchej kaszki kuskus
2 pomidory
puszka kukurydzy
ogórek zielony
papryka czerwona
kilka liści sałaty lodowej
zabek czosnku
150 gram fety
3-4 łyżki jogurtu greckiego
sól do smaku
ulubione zioła(ja dodaję natkę pietruszki i odrobinę koperku)
Kaszkę przygotować wg przepisu na opakowaniu,wystudzić, umyte warzywa pokroić w kostke,dodać do kaszki,dodac odcedzoną kukurydzę,przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt.wszystko wymieszać.
Na umytych i wysuszonych liściach sałaty wyłożyć sałatkę,na góre dać pokrojoną w kostkę fetę i posiekane zioła.
Smacznego
Mój sposób na pożywną sałatkę w środku zimy to:
4 parówki drobiowe lub cielęce
5 jajek
1 por
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
3 ziemniaki
6 łyżek majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
1/2 łyżeczki curry
Parówki pokroić w cienkie plasterki. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzić z zalewy. Por pokroić w cienkie półplasterki. Z majonezu, śmietany i przypraw przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać. Przed podaniem odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Sałatkę można podać na liściach sałaty i udekorować ćwiartkami ugotowanego jajka.
Parówki można zastąpić szynką lub inną wędliną, którą akurat mamy w lodówce.
Dla mnie najlepsze są lekkie sałatki, kolorowe i przypominające mi zimą, że już niedługo będzie wiosna ;)
Moją ulubiona sałatka nie jest zbyt wyszukana ale dla mnie najlepsza i składa się z:
* sałata lodowa (lekka i chrupiąca)
* czerwona i/lub żółta papryka
* ogórek zielony
* kukurydza
* gotowana na kostce rosołowej pierś z kurczaka
* czasami dodaję „przysmażony” słonecznik
* sos vinegret (oliwa z oliwek, czosnek, cytryna, cukier, pieprz)
* i obowiązkowo dużo świeżych, siekanych ziół (bazylia, oregano, rozmaryn)
Wszystko wymieszać i smacznego :)
Moją ulubioną zimową sałatką jest sałatka orzechowo-owocowa :) Do jej przygotowania będziemy potrzebować troszkę czasu i cierpliwości,ale zapewniam,że warto :)
Składniki:
50 gram migdałów
50 gram orzeszków ziemnych solonych (fistaszków)
50 gram orzechów laskowych
170 gram jogurtu naturalnego(mały kubeczek)
2 średnie jabłka
1 duży banan
2 połówki brzoskwini z puszki
50 gram ryżu
5 łyżek stołowych płynnego miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
Orzechy prażymy przez 2 minuty na patelni,studzimy,przekładamy do blendera lub młynka i rozdrabniamy do powstania masła orzechowego,ryż gotujemy i zostawiamy w cieple,aby nie wystygł,jabłka kroimy w kosteczkę ,to samo robimy z brzoskwinią ,banana kroimy w cienkie plasterki,jogurt mieszamy z miodem imbirem i cynamonem,dodajemy do masła orzechowego,ryż przekładamy do miski ,dodajemy pokrojone owoce i powstały sos i mieszamy wszystko razem :) Siadamy przy stole,jemy i rozkoszujemy się smakiem pysznej i zdrowej sałatki :)
Zimą ciężko o świeże owoce i warzywa, można natomiast korzystać z suszonych owoców, warzyw i bakalii, które nie tylko są smaczne, ale również bardzo zdrowe! Aromatu zaś dodadzą rozgrzewające zioła.
A oto przepis na zdrową, aromatyczną i rozgrzewającą sałatkę:
3 łodygi selera naciowego
garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
garść pestek słonecznika
pierś z kurczaka
curry
suszona papryczka chilli (lub w proszku)
sól
majonez
olej słonecznikowy
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, i usmażyć na oleju na złoty kolor, przyprawiając curry, chilli oraz solą według upodobania. Łodygi selera umyć i drobno pokroić. Kurczaka i selera przełożyć do miski, dodać żurawinę i orzechy włoskie oraz 3-4 łyżki majonezu, wymieszać, posypać po wierzchy pestkami słonecznika. Smacznego!:)
Moja ulubiona sałatka zimowa:
150g (mały słoik) pieczarek marynowanych
25dag szynki konserwowej
25dag sera żółtego
5 ogórków konserwowych
4 jajka
pietruszka (mrożona)
majonez ok pół małego słoika
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki śmietany
sól/pieprz do smaku
Pieczarki pokroić, mniejsze na pół, większe w ćwiartki. szynkę konserwową pokroić w cienkie paski. Ser żółty pokroić w słupki. Ogórki konserwowe w dość dużą kostkę, Jajka w ósemki. Wszystko posypać posiekaną pietruszką.
Majonez, musztardę i śmietanę wymieszać i dodać do reszty składników. Dodać pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszać.
Sałatka jest pyszna i apetycznie wygląda. Uroku dodają jej pokrojone w różne kształty składniki.
Ponadto sałatka nie jest zbyt tłusta i mdła, dzięki dodaniu do majonezu musztardy i śmietany.
Polecam i życzę smacznego ;)
Prosta sałatka ziemniaczana z czosnkiem i cebulką
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 -2 duże ogórki zielone lub małosolne
duży pęczek szczypiorku
duża cebula
czosnek (wg uznania)
majonez
śmietana (opcjonalnie)
sól, swieżo zmielony pieprz
ew. kilka rzodkiewek (jeśli lubicie)
Ziemniaki gotujemy (obrane w osolonej wodzie lub w mundurkach – wedle uznania), następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli były gotowane w mundurkach, to obieramy je, a następnie kroimy w dużą kostkę. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jeśli lubimy kilka posiekanych rzodkiewek, majonez (lub majonez wymieszany ze smietaną), doprawiamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
Smacznego!
Sałatka z fasoli
składniki:szklanka fasoli, 2 czerwone papryki,12 czarne oliwek, 2 jajka, majonez, sól, pieprz
Wykonanie: Fasolę namoczyc na 12 godzin w zimnej wodzie, następnie ugutowac do miękkości i posolic pod koniec gotowania.Odcedzic i ostudzic. Paprykę oczyścic z gniazd i pokroic w kostkę, oliwki wydrylowac i pokroic w cienkie paseczki.Jajka ugotowac na twardo i pokroic w kostkę. Wszystkie składniki wymieszac, dodac sól, pieprz do smaku oraz majonez.
Delikatna,bardzo smaczna,dietetyczna i luksusowa: 0.5kg arbuza,20dag rukoli lub mix sałat,25dag fety,oliwki czarne,sok z cytryny,pieprz
Wykonanie: arbuz i fetę pokroić w kostke ok. /1cmx1cm/,sałate porwać na kawałki,dodać resztę składników i gotowe .Przepysznaaaaaaaa.
Bardzo podobna do tej:
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/pyszna-salatka-z-arbuza-i-fety/
Składniki: 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki posiekanych szalotek, 1 łyżka musztardy Dijon, sól i pieprz, 6 łyżek oliwy z oliwek + ekstra do pieczenia selera, 1 szklanka pokruszonego sera z niebieską pleśnią, 2 selery (ok 600 g), 3 duże, twarde jabłka
1. Selery obierz, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Selera rozłóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek i piecz około 15 minut, aż lekko zmięknie.
Wymieszaj ocet, szalotki, musztardę. dodaj sól i pieprz. Odstaw na 10 minut. Dodaj oliwę z oliwek, 1/4 szklanki sera. Tuż przed podaniem dodaj seler, obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj. Posyp pozostałym serem i orzechami.
Witam!
Ja proponuję sałatkę z paluszkami surimi. Bardzo smaczna, zdrowa i kolorowa, w sam raz na zimową szarugę i niedobór witamin.
Składniki:
– 150g paluszków surimi
– 1 papryka czerwona
– 1 cebula czerwona
– 1 ogórek wężowy
– garść kukurydzy konserwowej
– garść kiełków brokuła lub innych
– 1 mała ostra papryczka
– sól i pieprz do smaku
– 1 „chlust” octu balsamicznego
– szczypta posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w pół paski. Ogórka przekrawamy na pół, wydrążamy pestki i kroimy go w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Paluszki surimi kroimy pod ukosem na plastry. Ostrą papryczkę siekamy drobniutko. Wszystkie warzywa z paluszkami przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy chlust octu balsamicznego i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy i podajemy.
Sałatka wspaniale smakuje i możemy ją podawać jako dodatek do obiadu bądź lekką kolację. Możemy ją także zabrać w pudełeczku do pracy jako drugie śniadanie.
Pozdrawiam serdecznie!
Renata D. – sheyla888@op.pl
Wiosenne szaleństwo na talerzu wg Alberta
Składniki:
1 plasterek szynki
1 jajko
mix sałat
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony
do smaku papryka słodka mielona
do smaku czosnek granulowany
do smaku bazylia
do smaku curry
do smaku koperek suszony
kapary ze słoiczka
oliwki mix z ziołami
Sposób przygotowania:
Mix sałat układamy na talerzu. Jajko, część oliwek i kapary kroimy w plasterki. Pozostałe oliwki kroimy na pół. Wędlinę kroimy w paski. Na sałacie układamy plasterki jajka, wędlinę, pokrojone oliwki i kapary. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, mieloną paprykę, czosnek granulowany, bazylię, curry u suszony koperek. Przygotowanym w ten sposób sosem polewamy sałatkę. Smacznego :)
http://kuchniapodlipami.blogspot.com/2012/03/dzisiaj-saatkowo-czyli-jak-ozywic.html
Nie dawno naszła mnie chwila na taką oto sałatkę:
składniki:
-świeże liście szpinaku
-świeże truskawki
-100g białego półtłustego twarogu
-prażone ziarna sezamu
-prażony słonecznik w karmelu
-syrop waniliowy Eterno
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone w plasterki truskawki. Twaróg rozdrabniamy, dodajemy do niego syrop waniliowy, ziarna sezamu oraz słonecznika i wszystko razem delikatnie ze sobą mieszamy. I gotowe! :)