Sałatka makaronowa z bobem.

Dobra sałatka makaronowa nie jest zła, tym bardziej, że dziś o fajny bezglutenowy makaron jest zdecydowanie łatwiej niż kiedyś. Co więcej, różnorodność i jakość bezglutenowych makaronów, szczególnie włoskiej produkcji, przyprawia o zawrót głowy! Najfajniejsze makarony bezglutenowe od lat przywozimy z Włoch (Eataly ma świetny wybór), bardzo często warzywne (z groszku, fasoli, ciecierzycy, soczewicy, etc.), ponieważ nie tylko doskonale znoszą obróbkę cieplną (zachowują jędrność i kształt), ale mają też najlepsze składy. Makaron, który pojawia się w tym przepisie, produkowany jest w 100% z mąki z zielonego groszku (suszony zielony groszek zmielony na mąkę). Jest pyszny, zawiera mniej węglowodanów niż klasyczny pszenny makaron, gotuje się błyskawicznie (4 minuty) i świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. 

Do sałatki możesz dodać dowolny makaron w dowolnym kształcie. Najlepiej sprawdzą się w niej mięsiste pomidory z jak najmniejszą ilością pestek, które nie puszczą zbyt wiele soku (np. ananasowe lub Bawole serce). Kiszoną cytrynę (składnik opcjonalny) dodaję jako przyprawę, która ma za zadanie doprawić sałatkę. Sałatka makaronowa najlepiej smakuje świeżo przyrządzona, ale nie ma przeszkód, by wstawić ją również na kilka godzin do lodówki. Pamiętaj, że pod wpływem soku z limonki, bób (po pewnym czasie) traci intensywnie zielony kolor.

Sałatka makaronowa z bobem

Sałatka makaronowa z bobem

Sałatka makaronowa z bobem

Sałatka makaronowa z bobem – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 250 g makaronu bezglutenowego (u mnie: makaron z zielonego groszku)
  • 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki)
  • 2 pomidory ananasowe (albo Bawole serce)
  • średni fenkuł (koper włoski)
  • czerwona cebula
  • sok z 2 limonek
  • ½ kiszonej cytryny (opcjonalnie)
  • duża garść listków kolendry
  • szczypta płatków ostrej chili
  • ½ łyżeczki zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • sól Maldon
  • oliwa extra vergine

Sałatka makaronowa z bobem – PRZEPIS:

  1. Cebulę posiekaj dość drobno i przełóż do miski. Wlej sok z limonek, wymieszaj i odstaw.
  2. Ugotuj bób (3 minuty od momentu wrzutki do wrzątku) i obierz ze skórki.
  3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i ostudź pod zimną bieżącą wodą.
  4. W dużej misce wymieszaj bób, posiekany fenkuł, cebulę wraz z sokiem z limonki, drobno pokrojoną kiszoną cytrynę, pokrojone pomidory, grubo posiekane listki kolendry oraz przyprawy. Kiszona cytryna już jest mocno słona, dlatego dodatkowa sól może nie być potrzebna (ja nie dodaję).
  5. Na koniec dodaj do składników makaron, wlej oliwę, delikatnie przemieszaj i przełóż na talerze, gotowe!

Sałatka makaronowa z bobem

Sałatka makaronowa z bobem