Makaron z algami i szparagami.

Czasy, w których zdobycie wysokiej jakości bezglutenowego makaronu, który po ugotowaniu byłby smaczny, jędrny i sprężysty, stanowiło trudność nie do pokonania, szczęśliwie mamy dawno za sobą. Dziś każdy szanujący się sklep z produktami spożywczymi z pogranicza niszy (takiej jak na przykład dieta bezglutenowa) ma w ofercie najlepsze włoskie makarony w wariancie bez glutenu

Wiosenny zielony makaron z algami i szparagami to prosty patent na szybki obiad dla zapracowanych. Gotujesz makaron, dodajesz słono-morski zielony sos, chrupiące szparagi i gotowe! W razie potrzeby, użyj innego pesto, a oregano zastąp innymi świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub bazylią, które będą tu pasować szczególnie dobrze. Tym razem, wyjątkowo, na koniec nie dodaję do dania oliwy – pesto z alg jest już wystarczająco tłuste. 

Makaron z algami i szparagami to wersja wegańska, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by doprawić całość Parmezanem, a szparagi poddusić na ghee lub maśle. Z przypraw dodaję tylko pieprz, by zachować naturalny smak alg i szparagów.

Makaron z algami i szparagami

Makaron z algami i szparagami

Makaron z algami i szparagami

Makaron z algami i szparagami

Makaron z algami i szparagami – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 200 g krótkiego makaronu bezglutenowego (u mnie: penne, może być też np. fusilli czy farfalle) 
  • 250 g zielonych szparagów
  • 4-5 łyżeczek pesto z alg z organicznych upraw (albo z dowolnych ziół)
  • garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • mała garść listków świeżego oregano
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Makaron z algami i szparagami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie (od czasu podanego na opakowaniu odejmij minutę – makaron spędzi również chwilę na patelni).
  2. Szparagi posiekaj dość cienko na ukos i podduś na oliwie w głębokiej patelni (ok. 2 minuty).
  3. Ugotowany makaron przełóż łyżką cedzakową na patelnię. Nie odsączaj go dokładnie, przyda się trochę wody z gotowania.
  4. Dodaj pesto i świeżo młotkowany w moździerzu pieprz. Wymieszaj i podduś całość przez minutę. W razie potrzeby dopraw solą. 
  5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj listki oregano. Wymieszaj i przełóż całość na duży talerz lub półmisek. Posyp dodatkowym oregano i grubo posiekanymi pistacjami.

Makaron z algami i szparagami

Makaron z algami i szparagami

Makaron z algami i szparagami