Cafe Affogato. Odrobina włoskiej klasyki dla każdego.

Niewiele jest kaw, które w letnie upały mogą konkurować ze wspaniale orzeźwiającą Cold Brew, ale na szczęście są :-) Jedną z nich jest włoski klasyk – Cafe Affogato. To kawa i deser zarazem, ponieważ jej obowiązkowym składnikiem są lody z wanilią. Affogato najlepiej zamawiać we Włoszech w dobrych kawiarniach i restauracjach, ponieważ nic nie psuje jej tak, jak słabej jakości składniki. Kawa o smaku asfaltu i marne lody dodane do espresso sprawią, że tak samo marne będzie gotowe affogato. A przecież nie o to chodzi :-)

Z tego względu, przygotowując Affogato w domu, warto nieco się wysilić i zadbać nie tylko o dobrą kawę, ale też wcześniej zrobić zapas domowych lodów, najlepiej z tego przepisu: kremowo-białe, śmietankowe, słodzone białymi brzoskwiniami, o smaku dodatkowo podbitym zawsze wspanialą tonką. W razie potrzeby zamiast tonki można dodać wanilię.

Oczywiście, jeśli nie chce Wam się zrobić lodów samodzielnie w domu, możecie użyć gotowych, ale niech to będą dobre lody renomowanego producenta. Skład zapewne nie będzie idealny, ale przynajmniej smak pozostanie zadowalający. Affogato tylko na tym zyska.

Przepis jest banalny: lody waniliowe lub śmietankowe (po gałce na porcję) wystarczy zalać gorącym espresso. Jakość ziaren ma kolosalne znaczenie, ale o tym nikogo nie trzeba przekonywać.

Dla podkręcenia tego prostego i szybkiego deseru, lody można dodatkowo potraktować odrobiną miodu (np. gryczanego lub wrzosowego) i szczyptą mielonej wanilii lub tonki.

Cafe Affogato – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 x 60 ml espresso (1 porcja = 60 ml)
  • 2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych, najlepiej domowej roboty – bardzo polecam lody z tego przepisu, do Affogato nadają się idealnie
  • odrobina miodu (opcjonalnie)
  • dodatkowa tonka lub sproszkowana wanilia (opcjonalnie)

Cafe Affogato – PRZEPIS:

  1. Do filiżanek do espresso, małych szklanek lub pucharków włóż po gałce lodów.
  2. Lody polej odrobiną miodu (opcjonalnie), a następnie wlej do filiżanek gorące mocne espresso (porcja to ok. 60 ml na filiżankę). Podawaj od razu.

Smacznego!

Cafe Affogato