• 800 g białych brzoskwiń, miękkich i dojrzałych (waga z pestkami)
  • 500 g creme fraiche
  • 3 ziarenka tonki (świeżo starte)

Kremowe lody śmietankowe słodzone brzoskwiniami – tylko 3 składniki.

To rewelacyjne, obłędnie kremowe lody inspirowane francuskimi smakami i składnikami:

creme fraiche, czyli doskonałą, tłustą i gęstą jak masło śmietaną,
– słodkimi dojrzałymi w słońcu brzoskwiniami, oraz
– aromatyczną tonką, która świetnie podkręca smak wszystkiego, od przegrzebków po lody i wszelkie inne desery.

Jako słodzidła używam wyłącznie owoców – wybrałem płaskie białe brzoskwinie z uwagi na ich jasny miąższ, który pozwala zachować śmietankowy kolor lodów, ale jeśli wolisz, możesz użyć też zwykłych, o intensywnie pomarańczowym wnętrzu.

Nie dodaję cukru, ponieważ dojrzałe brzoskwinie są wystarczająco słodkie, a jednocześnie nie przytłumiają aromatu tonki, która powinna być wyraźnie wyczuwalna. Jeśli wolisz, możesz dodać trochę cukru albo miodu, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne. Creme fraiche w razie potrzeby możesz zastąpić gęstą tłustą śmietaną dobrej jakości albo mascarpone. Tonkę można zastąpić samą wanilią albo wanilią i gałką muszkatołową.

Lody są przepyszne – fantastycznie kremowe, aromatyczne, z delikatnym posmakiem słodkiej brzoskwini. Uzależniające.

PRZEPIS:

  1. Brzoskwinie umyj, wypestkuj i obierz ze skórki.
  2. Zmiksuj owoce w blenderze* na gładki mus.
  3. Dodaj creme fraiche i ponownie zmiksuj na gładko – do pełnego połączenia składników.
  4. Przelej masę do miski i dodaj 3 świeżo starte ziarenka tonki (więcej o tej przyprawie przeczytasz tutaj). Wymieszaj.
  5. Wstaw masę do lodówki na noc lub na co najmniej kilka godzin, by dobrze się schłodziła.
  6. Przełóż do sorbetiery i mieszaj ok. 20-25 minut albo postępuj zgodnie z instrukcją obsługi Twojej maszyny do lodów.
  7. Gotowa masa powinna wyglądać tak: zobacz. Wstaw ją do zamrażarki na ok. 1,5 godziny.
  8. Jeżeli po wyjęciu z zamrażarki lody będą zbyt twarde, by nakładać je gałkownicą, odstaw je na 10-15 minut w temperaturze pokojowej, by nieco odtajały.

*Używam blendera Braun Multiquick 9

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.