- ok. 300 g sera (np. lor albo feta)
- ok. 400 g zielonych szparagów
- ok. 600-700 g niewielkich pomidorów (np. małych malinowych lub koktajlowych)
- trochę świeżego tymianku
- oliwa extra vergine
- sól
- pieprz
Zielone szparagi z pieca. Do tego ser, tymianek i pomidory.
Do przyrządzenia tego delikatnego dania wystarczą zaledwie cztery składniki – świeży ser (najczęściej używam cypryjskiego lora, ale można zastąpić go również na przykład bardziej słoną fetą), szparagi, dojrzałe pomidory i tymianek.
Postaraj się znaleźć pełne smaku malinówki, najlepiej jak najmniejszych rozmiarów, ale możesz użyć także pomidorków koktajlowych, na przykład różnokolorowych. Szparagi, które trafią na dno naczynia, ugotują się w soku z pomidorów. Te, które znajdą się na wierzchu dania, upieką się i będą bardziej sprężyste.
Minimum przygotowań, maksymalnie pyszny efekt.
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. W tym czasie pokrój pomidory i szparagi na kawałki. Wrzuć je do miski.
3. Dodaj sporo świeżego tymianku, dopraw solą (jeśli używasz słonej fety, raczej nie będzie to konieczne) i pieprzem. Wlej oliwę i wymieszaj.
4. Dwa naczynia do zapiekania natłuść niewielką ilością oliwy i przełóż do nich warzywa.
5. Ułóż ser na warzywach (jeśli dysponujesz jednym, większym kawałkiem sera, podziel go na dwie porcje) i lekko dociśnij, tak by dobrze wkomponował się w zawartość naczynia.
6. Dodaj jeszcze trochę tymianku i skrop powierzchnię sera oliwą.
7. Wstaw naczynia do piekarnika na ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Bardzo ładnie wygląda. Jakieś inne rodzaje sera, które można by tak potraktować :) ?
Dzięki :-) Wszelkiego rodzaju sery twarogowe i pokrewne (feta, peynir, etc.). Mogę tez podać namiary na kogoś, kto sprzedaje lor (Cypryjczyk zamieszkały na Mazurach, który wyrabia sery samodzielnie).
Oj. Ser z pieca to moje smaki, z patelni zresztą też
Szparagi zamieniłem na fasolkę szparagową i wyszło pysznie, bardziej zimowo. Fajny przepis, a moja Lady zadowolona, że miała wolne od gotowania ;)
Takich zapiekanek nigdy nie odmawiam