• OMLET:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • trochę mleka
  • 3 łyżki jagód
  • 1 łyżka cukru (tu: palmowy)
  • sól
  • nierafinowany olej kokosowy (lub masło) do smażenia
  • SOS:
  • ok. 400 g jagód
  • ok. 100 ml naturalnego jogurtu bez cukru

Kaiserschmarrn bezglutenowy – jagodowa wersja pysznego omletu cesarskiego.

W sezonie najlepiej użyć oczywiście świeżych jagód, ale poza sezonem warto wykorzystać owoce mrożone. Latem zawsze samodzielnie mrożę kilka kilogramów jagód – z bardzo dobrym rezultatem. Tak zamrożone owoce świetnie sprawdzają się w wielu przepisach, nie gorzej niż świeże.

Kaiserschmarrn możesz podać z sosem jagodowym w taki sposób, by każdy mógł maczać sobie w nim kawałek omletu. Pycha!

Używam tu mąki ryżowej, która jest łatwo dostępna, tania i świetnie zastępuje mąkę pszenną (co więcej, moim zdaniem, jest od pszennej zdecydowanie smaczniejsza) w przepisach na placki, pierogi leniwe, naleśniki czy omlety właśnie.

Sprawdź też inne przepisy bezglutenowe z mąką ryżową:

PLACKI TWAROGOWE Z JAGODAMI

PIEROGI LENIWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

NALEŚNIKI Z JAJEM SADZONYM

Kaiser jagodowy L_ 04

PRZEPIS:

1. Oddziel żółtka od białek.

2. Żółtka wymieszaj z mąką i niewielką ilością mleka, tak by powstało gładkie i dość gęste ciasto. Dodaj do niego 3 łyżki jagód.

3. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj ją do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj silikonową łopatką.

4. Smaż omlet na rozgrzanej patelni (na maśle albo na oleju kokosowym), aż spód się zrumieni, co nie powinno zająć zbyt wiele czasu.

5. Podziel omlet łopatką na mniejsze kawałki, przewróć je na drugą stronę i posyp cukrem, który pięknie się karmelizuje. Nie przejmuj się początkowym bałaganem na patelni – omlet szybko zetnie się w ładne kawałki.

6. W blenderze zmiksuj jagody na sos. Kaiserschmarrna podaj z jagodowym sosem z niewielką ilością jogurtu.

Omlet austriacki możesz zrobić także z innymi owocami – przepisy na inne wersje omletów znajdziesz tu: KAISERSCHMARRN. Jako że powstały one przed 1 maja 2014 (to wtedy FiK przeszedł na bezgluten), na liście składników jest tam mąka pszenna, ale w każdym z tych przepisów możesz zastąpić ją dowolną mąką bez glutenu, np. mąką ryżową, kasztanową, teff, jaglaną czy gryczaną.

Smacznego!

Kaiser jagodowy L_ 06

Kaiser jagodowy L_ 03