• 2 jajka kurze
  • 7 łyżek mąki ryżowej
  • trochę mleka (albo wody)
  • paczka jaj przepiórczych - 18 sztuk
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • rukola (lub inna zielenina)

Naleśniki z jajami przepiórczymi i rukolą. Fajny przepis na naleśniki w nieco innym wydaniu.

Tym razem naleśniki przygotowałem z mąki ryżowej, która bardzo dobrze sprawdza się do takich celów. Podwójne podgrzewanie naleśnika wysusza go i sprawia, że pod względem smaku i konsystencji (dość chrupkiej, ale nie łamliwej) bardziej niż naleśnika przypomina on tortillę.

To przepis bazowy – dodatkiem są tylko ser i jajka przepiórcze, ale można dodać tu również na przykład dobrej jakości szynkę (w kolejności ser, szynka, jajka, ser). Gotowe naleśniki najlepiej jeść składając je na pół i dodając do środka więcej zieleniny (plus – na przykład – nieco lekkiego sosu, choćby musztardowego).

Nalesniki jaja przepiorcze L_05

PRZEPIS:

1. Przygotuj ciasto na naleśniki. Roztrzep jajka (kurze), dodaj połowę mąki i mleko (lub wodę), wymieszaj. Dodaj resztę mąki i więcej mleka aż uzyskasz dość rzadkie naleśnikowe ciasto. Dopraw solą i pieprzem.

2. Smaż naleśniki, odkładaj je na talerz i za każdym razem przykrywaj gotowe naleśniki drugim talerzem.

3. Na suchej teflonowej patelni podgrzej kolejno gotowego naleśnika przez około minutę, przewróć  na drugą stronę, a na wierzch zetrzyj trochę (ilość według uznania) parmezanu.

4. Wbij do miseczki 4-5 jajek przepiórczych i gdy parmezan na naleśniku się roztopi (zajmie to tylko chwilę) ostrożnie wylej jajka na środek podgrzewanego na patelni naleśnika. Uważaj, żeby jajka nie spłynęły z powierzchni naleśnika. Zetrzyj na wierzch jeszcze trochę parmezanu (ilość według uznania).

5. Przykryj patelnię na 2-3 minuty.

6. Te same czynności powtórz z kolejnymi naleśnikami.

7. Naleśniki podawaj z rukolą lub dowolną inną zieleniną.

Smacznego!

Nalesniki jaja przepiorcze L_06

Nalesniki jaja przepiorcze L_11