• ok. 600 g bobu
  • 6-7 pomidorów suszonych
  • 1/2 pęczka bazylii
  • trochę świeżych liści mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Lekka pasta z bobu z dodatkiem świeżych ziół.

Intensywnie zielona, lekka, zdrowa i pyszna. Świetna jako dodatek do kanapek, naleśników, makaronu i wszystkiego innego, co tylko przyjdzie Ci do głowy.

Istotne jest odpowiednie doprawienie pasty. Nie żałuj pieprzu!

Suszone pomidory w kawałkach podkręcają jej smak i nieco zmieniają fakturę.

Pasta z bobu L_07

PRZEPIS:

1. Ugotuj bób (od 3 do 8 minut w zależności od tego, czy używasz młodego czy starszego bobu), odcedź, przelej zimną wodą i obierz „fasolki” ze skórki.

2. W blenderze zmiksuj obrany bób, rozgniecione ząbki czosnku, bazylię, miętę, sporo soli i pieprzu oraz tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.

3. Przełóż pastę do miski, dodaj pokrojone na niewielkie kawałki suszone pomidory i wymieszaj.

Pastę dodaj np. do ZAPIEKANYCH NALEŚNIKÓW (bez glutenu).

Pasta z bobu L_06

Pasta z bobu L_08

Pasta z bobu L_09