• 7 białych brzoskwiń (ufo)
  • 1 dojrzały banan
  • 2 kopiaste łyżki dobrego gorzkiego kakao (tu: Surovital)
  • 300 ml naturalnej maślanki bez cukru
  • dobra gorzka czekolada do dekoracji

Słodkie białe brzoskwinie i gorzkie kakao. Pyszna rzecz!

Pożywny śniadaniowy (albo deserowy) koktajl raz jeszcze. Tym razem głównym składnikiem są słodkie, soczyste białe brzoskwinie, ze względu na kształt często określane jako „ufo”. Nazwa bardzo trafna, ponieważ są kosmicznie dobre;-)

Jak zwykle, nie używam cukru. Jako słodzik posłużył tu dojrzały banan. Dzięki zdecydowanej przewadze brzoskwiń banan nie zdominował smaku koktajlu, a jednocześnie dobrze dosłodził jego smak i zrównoważył dodatek gorzkiego kakao.

Koktajl z brzoskwin L_18

Koktajl można konsumować od razu, ale polecam schłodzić go w lodówce. Schłodzony staje się gęstszy i bardziej kremowy – wtedy najlepiej jeść go łyżeczką.

Koktajl z brzoskwin L_22

PRZEPIS:

1. Brzoskwinie wypestkuj i podziel na kawałki. Banana obierz ze skórki i porwij na cząstki.

2. Maślankę, kakao i owoce zmiksuj w blenderze. Przelej do dzbanka i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

3. Przelej schłodzony koktajl do szklanek i udekoruj wiórkami gorzkiej czekolady. Wiórki zrób tak: połóż na drewnianej desce tabliczkę czekolady (płaską – nie kostkowaną – stroną do góry) i lekko dociskając ostrze do tabliczki przeciągaj powoli nóż ku sobie.

Z podanej ilości składników otrzymasz 2-4 porcje, w zależności od wielkości szklanek.

Smacznego!

Koktajl z brzoskwin L_21

Koktajl z brzoskwin L_16