• 2 porcje espresso
  • calvados

Cafe calva to francuski odpowiednik włoskiej caffè corretto.

Włosi piją caffe corretto, czyli espresso z grappą (mała filiżanka po prawej):

Caffe corretto_Liguria

Francuzi mają cafe calva, czyli z grubsza to samo, tyle że z calvadosem.

Cafecalva L_01

Biorąc pod uwagę częstotliwość naszych wyjazdów do Francji, dziwne, że wspominam o cafe calva dopiero dziś, ale lepiej późno niż wcale.

Jeśli zapragniesz przygotować takie espresso w domu i zaopatrzysz się w tym celu w calvados (o który w Polsce niestety nie jest łatwo, najlepiej przywieźć go z kraju pochodzenia, jeśli jest ku temu okazja), poniżej znajdziesz kilka przepisów z pomysłami na inne wykorzystanie tego mocnego trunku z jabłek:

PRZEPISY Z CALVADOSEM

Przygotowanie cafe calva (dla 2 osób) jest bardzo proste:

1. Do filiżanek wlej po łyżce calvadosu (ZOBACZ). Jedna łyżka alkoholu na porcję sprawia, że espresso ma bardzo dobrze zrównoważony smak. Przy dwóch łyżkach na 1 espresso aromat i smak alkoholu w kawie wyraźnie dominuje.

2. Bezpośrednio do tych samych filiżanek zaparz w ekspresie do kawy espresso (użyłem TAKIEJ). Podawaj od razu.

Smacznego!

Cafecalva L_03