- 1 filet z łososia ze skórą (ok. 500-600 g)
- 3 papryki
- 2 pory
- 2 duże, podłużne szalotki
- 12 pomidorków koktajlowych (lub więcej)
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka ostrego pimentonu (albo zwykła ostra mielona papryka)
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
Łosoś pieczony z warzywami – szybki i bardzo prosty przepis na rybę z pieca z pysznymi, naturalnie słodkimi warzywami.
Pieczenie łososia w piekarniku to najprostsza rzecz pod słońcem. To ryba, którą trudno zepsuć czy przesuszyć. Wystarczy tylko z grubsza kontrolować czas, a ryba będzie świetna, delikatna i soczysta.
Dobierając warzywa, zawsze kieruję się smakiem, jakie uzyskują po upieczeniu. Papryka, pomidorki koktajlowe, por i szalotki (ZOBACZ) to mój ulubiony zestaw – nabierają słodyczy i świetnie do siebie pasują. Ponadto idealnie miękną podczas pieczenia i gotowe są bardzo delikatne.
Świetny efekt przy niewielkim nakładzie pracy i kosztów.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
2. Usuń gniazda nasienne i białe błony z papryk, po czym pokrój je na mniejsze kawałki. Szalotki przekrój wzdłuż na pół, obierz z łupinek i każdą połówkę podziel na cztery części. Usuń brzydkie, zielone liście z pora, przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłucz. Pokrój pory na kawałki długości kciuka.
3. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą i wrzuć warzywa. Skrop warzywa oliwą, dodaj pimenton i sporo pieprzu.
4. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
5. Łososia oprósz solą i pieprzem. Dodaj posiekane listki rozmarynu i dociśnij do mięsa.
6. Wyciągnij warzywa z piekarnika, ułóż na nich łososia skórą do góry, dociskając go w warzywa. Dodaj pomidorki koktajlowe.
7. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
Łosoś z pieca bez skóry wygląda tak: ZOBACZ
Smacznego!
Jaki boski filecik! Egoistycznie wszamałabym sama :)
:-)
Uwielbiam takie przepisy, rybka wygląda przeapetycznie
Uwielbiam!
Dodałam jeszcze ziemniaczki w drobną kostkę i podlałam białym winem – wyszło pyszne!
PS. Z ziemniakami trzeba dłużej piec zanim doda się rybę.
Super!:-)
Hit obiadowy w mojej rodzinie od 2 tygodni, wszyscy uwielbiają, dzięki!
dla mnie ideał
UWIELBIMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
UWIELBIAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bardzo się cieszę, że istnieje ten blog. Tyle zawsze udających się przepisów, że nigdy nie brakuje pomysłów „co dziś zjeść”?