• 500-600 g półtłustego twarogu jak najlepszej jakości
  • 2 jajka (eko zerówki)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki bezglutenowej mąki owsianej
  • 1 płaska łyżeczka czystej sproszkowanej wanilii (albo 2 laski wanilii)
  • olej i masło do smażenia
  • 6 śliwek (tu: mieszańce)
  • 6 świeżych fig
  • trochę listków mięty
  • chlust octu balsamicznego

Małdrzyki z salsą figowo-śliwkową.

Małdrzyki w wydaniu jesiennym – ze śliwkami i świeżymi figami. Trochę zgodnie z zasadą kuj żelazo póki gorące, bowiem wcześniejszy przepis na te małopolskie placki twarogowe spotkał się z doskonałym odzewem z Waszej strony, a trochę dlatego, że to po prostu przepyszne placki, które bardzo lubię smażyć. Zawsze robią furorę 🙂

Wszystko, co warto wiedzieć o małdrzykach przeczytasz w poprzednim wpisie, dlatego tu nie będę się powtarzał. Tym razem placki przygotowałem z nieco większej porcji sera (ok. 600 g), ponieważ tyle twarogu akurat miałem pod ręką. Nie zmieniałem pozostałych proporcji – nie ma to wpływu ani na smak gotowych placków, ani też na sposób przygotowania. Małdrzyki smażą się naprawdę łatwo i udają się za pierwszym podejściem.

Do owocowej salsy praktycznie zawsze dodaję ocet balsamiczny, ponieważ połączenie owoców i balsamico bardzo mi odpowiada. Jeśli jednak wolisz jednoznacznie słodkie smaki, zamiast octu możesz użyć miodu lub np. organicznego syropu daktylowego.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 11 placków – w zależności od ich wielkości.

maldrzyki-z-figami_02

maldrzyki-z-figami_11

maldrzyki-z-figami_14

PRZEPIS:

  1. Przygotuj salsę: owoce umyj, pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj miętę i ocet balsamiczny. Wymieszaj i odstaw.
  2. W malakserze zmiksuj na gładko twaróg, jajka, roztopione na patelni masło oraz wanilię. Dodaj mąkę i ponownie dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno być gęste, klejące i puszyste.
  3. Na patelni rozgrzej trochę masła i oleju. Smaż placki, nakładając ciasto łyżką i lekko ugniatając je na patelni. Placki powinny być dość grube, a jeśli ciasto za bardzo będzie kleić się do łyżki, zsuwaj je na patelnię przy pomocy drugiej łyżki.
  4. Pozwól plackom smażyć się bez pośpiechu – poznasz, że są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, kiedy na krawędziach zmienią kolor i wyraźnie zaczną tężeć. Gotowe, usmażone z jednej strony placki są zwarte, dlatego nie powinno być żadnego problemu z przewróceniem ich na drugą stronę oraz zdjęciem z patelni. W miarę stygnięcia, stają się jeszcze bardziej zwarte.
  5. Placki podawaj z salsą.

maldrzyki-z-figami_01

maldrzyki-z-figami_13

maldrzyki-z-figami_06

maldrzyki-z-figami_05