Placki twarogowe z truskawkami.
Truskawki są dobre na wszystko, a ich połączenie z delikatnymi plackami twarogowymi sprawdza się znakomicie. To śniadanie doskonałe, które przypadnie do gustu nawet zagorzałym fanom jajecznicy na bekonie ;-)
Placki twarogowe z truskawkami – SKŁADNIKI na 10-12 placków:
- ok. 250 g półtłustego twarogu
- 3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
- 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 2 łyżki erytrytolu (albo cukru kokosowego)
- laska wanilii
- duże opakowanie jogurtu greckiego
- ok. 200 g truskawek
- (opcjonalnie) cukier puder do dekoracji
Placki twarogowe z truskawkami – PRZEPIS:
- Z umytych truskawek usuń szypułki i pokrój owoce na cząstki lub plasterki. Zostaw kilka owoców w całości do dekoracji.
- Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj pokruszony ser, mąkę i erytrytol (albo cukier), wymieszaj.
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wyjmij ziarenka. Dodaj je do masy serowej i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj.
- Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak by białkowa piana nie opadła.
- Lekko natłuść patelnię, zbierając papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu, i smaż placki z obydwu stron, aż osiągną oczekiwany stopień zrumienienia. Uważaj, ponieważ placki smażą się szybko. Gotowe placki utrzymuj w cieple, dopóki nie usmażysz wszystkich.
- Placki ułóż na talerzu. Na każdy wyłóż porcję gęstego jogurtu oraz pokrojone truskawki. Talerz udekoruj dodatkowymi truskawkami. Całość można oprószyć cukrem pudrem, przesiewając go przez sito o drobnych oczkach.
Sprawdź też:
Bardzo apetyczny pomysł na śniadanko! Pozdrawiam!
O tak, to lubię :D
Robilam ….lmmmmmmmmm….pychota!!!! z bananem tez robilam bo i taka fik ma opcje:-)
:-)