- 6 małych buraków
- 250 g świeżego szpinaku baby
- ok. 200 g fety
- oliwa extra vergine
- czerwony ocet winny
- sól, pieprz
Pieczone buraki sprawdzą się jako składnik wielu potraw. Ich przygotowanie trwa jednak dość długo, dlatego warto upiec ich od razu większą ilość, zwłaszcza, jeśli uda Wam się kupić zgrabne małe buraczki. Tym razem, piekłem buraki z przeznaczeniem na zupę-krem, ale żal było nie wykorzystać kilku z nich do przygotowania tej pysznej sałatki.
1. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 200 stopni i pieczcie nieobrane buraki w całości przez ok. 2 godziny.
2. Gotowe buraki ostudźcie i obierzcie ze skóry.
3. Do miski wrzućcie opłukany i wysuszony szpinak oraz pokrojone na ćwiartki małe buraki (jeśli są większe, po prostu pokrójcie je na mniejsze kawałki).
4. Wkruszcie do miski część fety i wlejcie dressing z oliwy, octu, soli oraz pieprzu.
5. Wymieszajcie sałatkę dłońmi i nałóżcie porcje na talerze.
6. Na wierzch każdej porcji dodajcie jeszcze trochę fety, całość skropcie oliwą i doprawcie pieprzem.
Smacznego!
Swietna salatka. Ma w sobie wszystko, co lubie :)
Pozdrowienia.
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !
Sałatka pyszna, ocet zmieniłam na balsamiczny i dodałam uprażony słonecznik-polecam!
:-)
Zrobię sobie dziś taką na lekką kolację. Mam akurat szparagi, więc też dodam:)
Najlepsza sałatka <3
Nie zgadniesz co teraz robię :P Piekę buraki do lunchboxa na jutro, tak mnie jakoś naszło…
Smacznego! :D