Bufaletta z owocami i miodem.

Kiedy zima spotyka wiosnę, czyli soczyste pomarańcze i słodkie truskawki, podkręcone skórką pomarańczową w miodowej zalewie i pistacjami. Do tego rozmarynowy sos z pomarańczy i jadalne kwiatki forsycji, a w tle wspaniały, przepyszny włoski ser Caciotta di Bufala w wersji mini (la Bufaletta), który – dzięki kulistemu kształtowi – świetnie nadaje się do podania w formie plastra.

Truskawki z pomarańczami łączę sporadycznie, głównie w Portugalii, robiąc szybkie urlopowe śniadania, ponieważ tam w sezonie na truskawki (portugalskie są bardzo smaczne) nie brak na targu również dobrej jakości pomarańczy. U nas jest z tym trudniej, ale skoro greckie truskawki i tak zawitały już nad Wisłę, można skorzystać z okazji. Tym bardziej, że truskawki z Grecji – przynajmniej te z mojego warzywniaka – są zaskakująco aromatyczne i naprawdę smaczne.

Caciotta, pełna drobnych serowych dziurek, doskonale chłonie smaki, dlatego doprawiam ją nie tylko zalewą po skórce z pomarańczy, ale przygotowuję również szybki rozmarynowy syrop z soku z pomarańczy, który dodatkowo wzbogaca smak całości. 

Dla tych, którzy nie wiedzą: forsycja ma jadalne kwiatki, a żeby je „przyspieszyć” wystarczy naciąć w ogrodzie trochę gałązek, wstawić do wazonu i odczekać 3-5 dni. Forsycja w cieple kwitnie raz-dwa, a kwiatki, które rozwijają się w domu, są najczystsze, a tym samym, najbezpieczniejsze do jedzenia. Nie jedz kwiatów z krzewów rosnących przy drogach i w innych zanieczyszczonych miejscach.

Bufaletta z owocami i miodem

Bufaletta z owocami i miodem

Bufaletta z owocami i miodem

Bufaletta z owocami i miodem

Bufaletta z owocami i miodem

Bufaletta z owocami i miodem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • Caciotta di Bufala – 2 plastry po ok. 120-150 g (cały ser waży ok. 800 g)
  • 3 czerwone pomarańcze
  • kilka truskawek
  • skórka pomarańczowa marynowana w miodzie – przepis
  • mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych, posiekanych
  • kwiatki forsycji do dekoracji
  • gałązka rozmarynu

Bufaletta z owocami i miodem – PRZEPIS:

  1. Ostrym nożem okrój dwie pomarańcze ze skórki wraz z albedo (białą błoną). Pomarańcze wyfiletuj, a z pozostałości wyciśnij sok. Truskawki pokrój w plastry.
  2. Na talerzach ułóż po plastrze sera. Rzemieślnicza caciotta bywa tak wielka, że średnica plastra sera jest równa średnicy talerza. La bufaletta to caciotta w wersji mini (ma ok. 10 cm średnicy). Dookoła ułóż naprzemiennie cząstki pomarańczy i plasterki truskawek. 
  3. Na ser wyłóż łyżeczką małe porcje skórki pomarańczowej w miodzie i drobno posiekanych pistacji. Dodatkowo, skrop ser miodową zalewą po skórce pomarańczowej.
  4. Do garnka przelej wyciśnięty sok z pomarańczy pozostały po filetowaniu wraz z sokiem trzeciej pomarańczy. Dodaj drobno posiekane listki rozmarynu.
  5. Na dużym ogniu zredukuj płyn, aż zgęstnieje i zmieni kolor. Tak uzyskanym sosem polej ser. Na koniec dodaj kwiaty forsycji.
  6. Wiosna nadchodzi niespiesznie, ratujmy się więc kolorowymi talerzami. Całość pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej, smacznego!

Bufaletta z owocami i miodem

Bufaletta z owocami i miodem

Bufaletta z owocami i miodem

Bufaletta z owocami i miodem

Bufaletta z owocami i miodem