Manna bowl – miska pełna dobrych rzeczy (boczniaki, jajka, kimchi, czerwona cebula, brązowy ryż, orzechy).
Manna bowl to wytrawna śniadaniowa miska podawana w kawiarni specialty MANNA w Porto. Pisaliśmy o niej tutaj. Manna bowl jest doskonałą opcją śniadaniową dla tych, którzy lubią zacząć dzień od pikantnych smaków.
Miskę wypełniają: błyskawiczne kimchi z marchwi i rzodkiewki, mięsiste smażone boczniaki, marynowane “starzone” jajka, limonkowa czerwona cebula, równoważący ostrość brązowy ryż i prażone orzechy laskowe. Całość smakuje wybornie, a jedyną “wadą” serwowanej w Porto Manna bowl jest wielkość porcji. Tak naprawdę, by w pełni nacieszyć się tym prostym i pełnym smaku dankiem, trzeba by zamówić dwie porcje (per capita).
Uwagi:
- Marynowane jajka są znakomitą przystawką i pysznym dodatkiem m.in. do sałatek, zup, ryżu, makaronów
- Boczniaki możesz zastąpić dowolnymi innymi grzybami – szczególnie w sezonie grzybowym warto w tym temacie poszaleć (marzec ma swoje ograniczenia)
- Cebula marynowana w soku z limonki jest bardzo przyjemnie kwaskowata i świetnie równoważy intensywne smaki pozostałych składników
- Krótko (ok. 12 godzin) marynowane warzywa – marchewkę i rzodkiewki – nazywam błyskawicznym kimchi, ponieważ sposób ich przygotowania i finalny smak kojarzą się z klasycznym pikantnym kimchi; czas ich przygotowania jest oczywiście znacznie krótszy, dlatego kimchi jest błyskawiczne
- Marynaty po jajkach nie wylewam, przechowuję ją w lodówce przez kilka dni – jest super dodatkiem do szybkich potraw na bazie warzyw i ryżu lub makaronu ryżowego
Manna bowl – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
Brązowy ryż, grzyby i jajka
- 200 g brązowego ryżu
- 6 ładnych sporych boczniaków
- duża garść prażonych orzechów laskowych
- mała garść listków świeżej kolendry
- duża szczypta gochugaru (chilli)
- duża szczypta prażonego sezamu (u mnie: gomasio czyli prażony sezam z solą)
- olej z czarnuszki tłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann
- olej do smażenia
- 2 jajka ugotowane i marynowane według tego przepisu
Błyskawiczne kimchi
- 2 marchewki
- pęczek rzodkiewek
- sok z 1 limonki albo cytryny
- chlust sosu rybnego
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżeczka gochugaru (chilli)
- łyżeczka prażonego sezamu (u mnie: gomasio czyli prażony sezam z solą)
Marynowana cebula
- czerwona cebula
- sok z 2 limonek albo cytryn
Manna bowl – PRZEPIS:
- Przygotuj jajka wg tego przepisu. Najlepiej zrób to dzień wcześniej.
- Cebulę posiekaj w talarki, przełóż do miseczki. Wlej sok z dwóch limonek lub cytryn (w razie potrzeby użyj więcej soku). Przemieszaj cebulę, przykryj naczynie i odstaw na noc (najlepiej na co najmniej 12 godzin).
- Rzodkiewki posiekaj w plasterki i przełóż do miski. Dodaj marchewkę pokrojoną w słupki. Dodaj wszystkie składniki marynaty, przemieszaj. Przykryj naczynie i odstaw na noc (najlepiej na co najmniej 12 godzin).
- Ugotuj ryż.
- Pod koniec gotowania ryżu podsmaż na patelni boczniaki pokrojone w podłużne kawałki. Gdy boczniaki będą prawie gotowe, wlej na patelnię kilka łyżek zalewy po marynowaniu jajek. Grzyby błyskawicznie nabiorą pięknego koloru i smaku.
- Na dno misek wyłóż porcje ryżu. Dodaj grzyby, po dwie połówki jajka na miskę, porcję błyskawicznego kimchi i marynowanej cebuli. Całość posyp grubo siekanymi orzechami laskowymi i posiekaną kolendrą. Skrop danie olejem z czarnuszki, oprósz sezamem i gochugaru.