Hiszpańskie winnice z wielowiekową historią.

Pandemia podała się do dymisji, ale to jeszcze nie powód, by całkiem zawieszać koncept winnych degustacji online. Pozostaje mieć nadzieję, że Ambasada Hiszpanii – organizator kilku bardzo udanych zdalnych spotkań przy winie, w trakcie których wino było jak najbardziej realne – jest tego samego zdania. Nic tak przecież nie sprzyja udanej degustacji, jak tête-à-tête z materiałem degustacyjnym. Dlaczego? Bo wino jest doświadczeniem intymnym z natury. Otwierając butelkę, wkraczasz w świat tego, kto to wino stworzył. I w jakimś sensie dokańczasz jego historię (a przynajmniej zyskujesz ku temu okazję). Dziś wracamy myślami do degustacji „Hiszpania, winnice z wielowiekową historią”, którą kilka miesięcy temu, w czerwcu AD 2021, po raz kolejny pod szyldem Degusta España, poprowadził spec w temacie win hiszpańskich, utytułowany Spanish Wine Specialist i Spanish Wine Scholar – Michał Stykowski.

Hiszpańskie winnice z wielowiekową historią

Winne dzieje Hiszpanii to co najmniej 3 000 lat burzliwej historii, choć część archeologów stoi na stanowisku, że winorośle na Półwyspie Iberyjskim zaczęto uprawiać już ok. 6 000 – 7 000 lat temu, czyli na długo przed tym, nim ze swym winnym know-how zjawili się tu Fenicjanie, zakładając między innymi Gadir. Jakby nie było, jedno jest pewne: Hiszpania to kraina wielowiekowych winnic, konsekwentnie zarządzanych przez kolejne pokolenia tych samych familii, które x-set lat temu zainaugurowały ich jakże pożyteczną działalność. W kraju, w którym barwnej historii doświadcza się w każdej sekundzie, na każdym kroku i każdym zmysłem, który zwiedzać można latami nie zobaczywszy wszystkiego, nie może być inaczej. Masz niemal pewność, że gdy dziś postanowisz „będę pić tylko hiszpańskie wina”, do końca życia nie zaznasz winnej nudy. Mając to wszystko na uwadze, trudno oprzeć się wrażeniu, że degustacja pod hasłem „Hiszpańskie winnice z wielowiekową historią” powinna stanowić opowieść w odcinkach. Jedno spotkanie to ledwie teaser, ale za to jakże obiecujący!

Na degustację złożyło się 6 butelek reprezentujących różne regiony i style, a ich wspólny mianownik to historyczne tradycje winnic, z których pochodzą.

Hiszpańskie winnice z wielowiekową historią

I. Cava Codorníu Clásico Brut (Catalunya)

Codorníu Clásico Brut, jak sama nazwa wskazuje, to tradycyjna cava par excellence, wytwarzana z trzech klasycznych odmian z D.O. Cava: Macabeo (Viura), Xarel·lo i Parellada. Jej świeże, owocowe (nuty jabłkowe, cytrusy), delikatne aromaty czynią ją idealną opcją zarówno na aperitif, jak i dopełnienie późnego śniadania w leniwy dzień. Wszechstronne wino na każdą okazję. Wystarczy, że jest (odpowiednio schłodzone). To jedna z tych butelek, które – dosłownie – ratują życie, i to nie jeden raz. Za Cava Codorníu stoi jedna z kilkunastu najstarszych winnic na świecie i blisko pół tysiąclecia winnej tradycji. Pierwsze hiszpańskie cavy powstawały właśnie w Codorníu.

Importer: Cerville

Hiszpańskie winnice z wielowiekową historią

II. Hijos de Alberto Gutiérrez Viña Lisonja Verdejo (100%) 2020 (Castilla y León)

Degustacje Ambasady Hiszpanii obfitują w Verdejo – szczep emblematyczny dla apelacji DO Rueda: tutaj wystąpiło jedno, w tym zestawie pojawiły się aż dwa, dziś znów kolejna butelka. Dla nas to dobra okazja popróbować win, po które z własnej inicjatywy nie sięgamy wcale. Verdejo jest lekkie, łatwe i przyjemne, a tym samym ultra popularne, ale… nie musi być ani nudne, ani miałkie, ani przewidywalne, choć z drugiej strony prawda jest taka, że nawet gdy dolega mu komplet winnych wad, w upalne lato i tak całkiem przyjemnie się je pije.

Hijos de Alberto Gutiérrez to 350 lat historii i winnica ulokowana w byłym klasztorze Dominikanów, którego piwnice służą obecnie za magazyny wina. Verdejo spod tego szyldu jest rześkie, przyjemnie świeże, o lekkim kwiatowym aromacie z nutą siana i letnich owoców. Przyjemna wytrawna goryczka w ustach, fajne wino sauté, z dodatków wystarczą tu tylko upał, słońce i zacieniony taras. Ultra przyswajalne, urlopowo-plażowo-ogrodowe.

Importer: Monde Wine

Hiszpańskie winnice

III. Bodegas Franco Españolas Bordón Viña Sole Reserva 2011 (La Rioja)

Wytrawna biała Rioja Bordón Viña Sole Reserva 2011 z Bodegas Franco Españolas, 100% Viura (Macabeo), leżakuje przez 24 miesiące na osadzie, w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Jasnozłoty kolor, w aromacie nuty miodowe i kwiatowe. W smaku pełne, złożone, solidnie zbudowane wino. Bardzo smaczne i aromatyczne, przyjemnie kremowe, zrównoważone, świetna butelka. Klasyczna biała Rioja do leżakowania. Edycja limitowana do 6024 sztuk.

Jak na etykiecie wskazuje sam producent, Rioja Bordón Viña Sole stanowi hołd dla historii winnicy oraz tradycji regionu Rioja. Wino wytwarzane jest wyłącznie w rocznikach sklasyfikowanych jako bardzo dobre lub doskonałe przez Radę Regulacyjną Rioja. Północna ekspozycja oraz wysokość nad poziomem morza (640 metrów) jest idealna, by wytrzymać najgorętsze lata. Średni wiek krzewów wynosi 80 lat.

Importer: Rafa Wino

Hiszpańskie winnice

IV. Etim L’Origen 2018 (Catalunya)

Wytwórcą Etim l’Origen 2018 z DO Montsant jest istniejąca od 1912 roku Cooperativa Falset Mara R. To ponoć jedna z pierwszych winnych kooperatyw powołanych do życia w Katalonii. Jej przetwórnię zaprojektował swego czasu Cesar Martinell, którego architektoniczną edukację nadzorował nie kto inny jak Antonio Gaudí.

Etim to 90% Garnacha Tinta, dopełniony 5% Cariñena i 5% Syrah. Wino dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu przez 18 miesięcy. Co poza tym? Kiedy nie wiadomo, co napisać, najprościej napisać prawdę. Także tak: lubimy tę apelację, ale Etim to jedyne wino z zestawu, które zupełnie nas nie przekonało. Jeżeli jesteś fanem kompotu z czerwonych owoców, ta butelka jest dla Ciebie. Nieskomplikowane, bez głębi, brak mu charakteru – takie wino najlepiej czymś „zagryźć”, by nie koncentrować się na szczegółach. Do grilla? Może tak. Grillować też nie lubimy 😉

Importer: La Tienda

Hiszpańskie winnice

V. Grupo Bodegas Palacio 1894 Viña Mayor Crianza 2018 (Castilla y León)

Bodegas y Viñedos Viña Mayor należy do grona pierwszych hiszpańskich winnic, odznaczonych w 2016 roku certyfikatem Wineries for Climate Protection, autoryzowanym przez Hiszpańską Federację Wina (FEV); Viña Mayor otrzymała go jako pierwsza w apelacji DO Ribera del Duero. Na tym przykładzie widać wyraźnie, że rosnące znaczenie idei zrównoważonego rozwoju, przeciwdziałania zmianom klimatu i kryteriów ESG w ocenie przedsiębiorstw nie omija przemysłu winiarskiego. Z drugiej strony, szereg winnic z różnych regionów, wytwarzających (w praktyce) wina organiczne z poszanowaniem reguł zrównoważonego rozwoju, nie dba o etykiety czy certyfikaty – to kwestia strategii i patentów promocyjnych producenta (z jednej strony) oraz wymogów rynku i odbiorców (z drugiej strony). Wyważyć perspektywy i podejścia to niełatwe zadanie, a rozsądni i tak wiedzą, że najlepiej koncentrować się na czynach i faktach, nie na deklaracjach. Krótko mówiąc, jeżeli producent wytwarza wina z poszanowaniem reguł zrównoważonego rozwoju – doceńmy to; jeżeli jednak nagle certyfikat straci, a słusznej polityki nie zmieni albo ją podrasuje – szanujmy to. I tyle.

Viña Mayor Crianza 2018 powstaje z selekcjonowanego Tempranillo (100%) z ręcznego zbioru. Fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, z automatyczną regulacją temperatury i częstotliwości przepompowywania, a maceracja trwa 18 dni. Przez co najmniej 12 miesięcy odpoczywa w 225-litrowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, a następnie od 6 do 10 miesięcy leżakuje w butelce. W kolorze głęboki rubin. W smaku intensywny owoc z pikantnymi nutami drewna i owoców leśnych, pochodzącymi z beczkowego starzenia. Bardzo smaczne, soczyste i świeże, z dobrze zintegrowaną taniną. Lubimy takie wina.

Importer: Wine Express Limited

Hiszpańskie winnice

VI. Bodegas Arzuaga Navarro Pago Florentino 2018, Vino de Pago (Castilla y León)

Degustację zamknęło najlepsze wino tego zestawienia, w topowej klasyfikacji Vino de Pago. Vino de Pago (VP) to powołana w 2003 roku hiszpańska klasa win, przypisana do pojedynczych winnic (obecnie ok. 20) będących w posiadaniu jednego producenta, która ocenia je wedle jakości produkowanych win. Najkrócej rzecz ujmując, Vino de Pago to “mikro apelacja” należąca do jednego producenta, a parcelę, na której uprawiane są krzewy (tu: Florentino) musi wyróżniać unikalne terroir, czyli klimat i geologia.

Bodegas Arzuaga Navarro to uznana winnica wytwarzająca wysokiej klasy wina z Ribera del Duero. Posiadłość wraz z winnicami, o nazwie La Planta, liczy 370 ha i leży nieopodal Duero, między Soria i Valladolid na terenie rezerwatu przyrody w Quintanilla de Onésimo. W winnicach obsadzonych czerwonymi szczepami dominuje Cencibel (Tempranillo), uprawia się tu również niewielki procent Cabernet Sauvignon i Merlot. 

Pago Florentino 2018 (100% Cencibel) ma piękny rubinowy kolor, a w aromacie intensywne nuty wędzonego kakao i czarnych owoców. Okrągłe i aksamitne na podniebieniu, świetnie zbudowane, eleganckie, z balsamicznym i lekko mineralnym posmakiem. Czysty owoc, idealnie wyważone taniny i kwasowość, długi finisz. Spędziło 12 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Znakomite wino w świetnej cenie, czysta przyjemność.

Importer: Vininova

Hiszpańskie winnice

Hiszpańskie winnice

Hiszpańskie winnice