Ciasteczka owsiane maślane – bez glutenu i bez cukru.
Ciasteczka owsiane to najlepsza z najprostszych słodkich domowych przekąsek. Przepis jest banalnie prosty, zrobisz je w mniej niż godzinę (taka ilość wymaga pieczenia w dwóch turach). Wystarczy wymieszać składniki, uformować ciastka, wstawić do piekarnika i gotowe!
Uwagi:
- Zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- Rodzynki możesz zastąpić dowolnymi innymi bakaliami, możesz też dodać ich mniej
- Bakalie typu rodzynki czy suszona żurawina puchną podczas pieczenia – po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu wracają do pierwotnych rozmiarów
- Jeżeli nie wykluczasz z diety glutenu, możesz użyć dowolnych płatków owsianych i mąki z dowolnych zbóż (bez certyfikatu gluten free)
A jeżeli zastanawiasz się nad zakupem nowego czajnika, bardzo polecam czajnik ceramiczny. Nasz jest stylizowany na babciny imbryk, w ładny sweterkowy wzór. Dlaczego ceramiczny? Ceramika uchodzi za najzdrowszy materiał do gotowania wody, a przy tym znacznie dłużej niż czajniki metalowe utrzymuje ciepło wody wewnątrz urządzenia, łatwo się czyści i nie nagrzewa się zbyt mocno. Wady? Nie stwierdzono, może poza tym, że dzbanek w porównaniu z innymi czajnikami jest dość ciężki, ale nie na tyle, żeby na to narzekać. Powiedziałbym raczej, że dobrze leży w dłoni I jest ładny, jeśli ktoś lubi vintage. Ten i inne fajne czajniki wysokiej jakości znajdziesz tutaj.
Ciasteczka owsiane maślane – SKŁADNIKI na ok. 45 sztuk:
Jedno ciastko = ok. 120 kcal.
- 340 g płatków owsianych bezglutenowych
- 60 g mąki owsianej bezglutenowej (świetnie sprawdza się też mąka jaglana)
- ok. 180-200 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 4 jajka (rozmiar M, zerówki, wolny wybieg)
- 200 g masła klarowanego lub ghee, rozpuszczonego i przestudzonego
- 200 g rodzynek
Ciasteczka owsiane maślane – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Rozpuść na patelni masło (lub ghee) i odstaw, by nieco przestygło.
- W misce umieść płatki owsiane, mąkę, jajka, erytrytol (lub cukier), rozpuszczone i przestudzone masło (lub ghee) i wymieszaj do pełnego połączenia składników. Dodaj rodzynki i wmieszaj je w ciasto (najlepiej dłońmi), by składniki dobrze się połączyły. Powstanie gęste i lepkie ciasto.
- Formuj ciastka w małe kulki, lekko rozpłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).
- Upieczone ciastka przełóż na kratkę, by przestygły.