Jesienny labneh z pieczoną dynią.
Labneh – pyszny, super kremowy, delikatny serek – to po prostu czysty jogurt naturalny odcedzony z serwatki, który bardzo łatwo możesz zrobić w domu. Do labneh dodaję dynię Delica o mączystej konsystencji. W ostatnim czasie Delica zdetronizowała Butternut, który przez dłuższy czas zajmował pierwsze miejsce w moim prywatnym dyniowym rankingu. Delica doskonale smakuje z labneh, ale z drugiej strony nie ma przeszkód, by sięgnąć po inne odmiany dyni, choćby popularną Hokkaido.
Sprawdź też:
Jesienny labneh z pieczoną dynią – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Labneh domowej roboty
- 3 duże jogurty greckie (u mnie: dwa klasyczne 10% tłuszczu i jeden lekki 3% tłuszczu), łącznie ok. 1100 g jogurtu
- płaska łyżeczka soli (u mnie: różowa himalajska roztarta w moździerzu)
Dynia Delica
- mała dynia odmiany Delica
- płaska łyżeczka mielonej łagodnej papryki (pimenton dulce)
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka kolendry, rozgniecionej w moździerzu
- łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- szczypta soli
- 2 duże szczypty gomasio (sól z sezamem)
- oliwa extra vergine
- 2 kopiaste łyżki pestek dyni
- łyżeczka czerwonego pieprzu
Jesienny labneh z pieczoną dynią – PRZEPIS:
- Przygotuj labneh z tego przepisu. Około 1,1 kg jogurtu greckiego mieszam z płaską łyżeczką soli i tak przygotowaną masę wykładam na sito wyłożone jałową gazą, po czym wstawiam sito do garnka, by płyn miał gdzie odciec i taką konstrukcję wstawiam do lodówki na co najmniej 48 godzin. Gotowy labneh powinien wyglądać tak: zobacz.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Usuń z dyni gniazdo nasienne, pokrój dynię w niewielkie kawałki i przełóż do miski. Skrop oliwą, dodaj obydwa rodzaje papryki (ostrą i łagodną), kurkumę, sól i przyprawy z moździerza. Wymieszaj, wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika na około 50-60 minut.
- W tym czasie na suchej patelni upraż pestki dyni wraz z czerwonym pieprzem; pieprz dodaj na patelnię mniej więcej w połowie prażenia.
- Gotowy labneh rozprowadź na dużym talerzu albo na dwóch mniejszych. Wyłóż porcję dyni, skrop oliwą extra vergine, oprósz gomasio (to przyprawa złożona z soli i ziaren sezamu) i posyp uprażonymi pestkami dyni.