Jesienny labneh z pieczoną dynią.

Labneh – pyszny, super kremowy, delikatny serek – to po prostu czysty jogurt naturalny odcedzony z serwatki, który bardzo łatwo możesz zrobić w domu. Do labneh dodaję dynię Delica o mączystej konsystencji. W ostatnim czasie Delica zdetronizowała Butternut, który przez dłuższy czas zajmował pierwsze miejsce w moim prywatnym dyniowym rankingu. Delica doskonale smakuje z labneh, ale z drugiej strony nie ma przeszkód, by sięgnąć po inne odmiany dyni, choćby popularną Hokkaido.

Jesienny labneh z pieczoną dynią

Jesienny labneh z pieczoną dynią

Jesienny labneh z pieczoną dynią

Sprawdź też:

Jesienny labneh z pieczoną dynią – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Labneh domowej roboty

  • 3 duże jogurty greckie (u mnie: dwa klasyczne 10% tłuszczu i jeden lekki 3% tłuszczu), łącznie ok. 1100 g jogurtu
  • płaska łyżeczka soli (u mnie: różowa himalajska roztarta w moździerzu)

Dynia Delica

  • mała dynia odmiany Delica
  • płaska łyżeczka mielonej łagodnej papryki (pimenton dulce)
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka kolendry, rozgniecionej w moździerzu
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • szczypta soli
  • 2 duże szczypty gomasio (sól z sezamem)
  • oliwa extra vergine
  • 2 kopiaste łyżki pestek dyni
  • łyżeczka czerwonego pieprzu

Jesienny labneh z pieczoną dynią – PRZEPIS:

  1. Przygotuj labneh z tego przepisu. Około 1,1 kg jogurtu greckiego mieszam z płaską łyżeczką soli i tak przygotowaną masę wykładam na sito wyłożone jałową gazą, po czym wstawiam sito do garnka, by płyn miał gdzie odciec i taką konstrukcję wstawiam do lodówki na co najmniej 48 godzin. Gotowy labneh powinien wyglądać tak: zobacz.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Usuń z dyni gniazdo nasienne, pokrój dynię w niewielkie kawałki i przełóż do miski. Skrop oliwą, dodaj obydwa rodzaje papryki (ostrą i łagodną), kurkumę, sól i przyprawy z moździerza. Wymieszaj, wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika na około 50-60 minut.
  4. W tym czasie na suchej patelni upraż pestki dyni wraz z czerwonym pieprzem; pieprz dodaj na patelnię mniej więcej w połowie prażenia.
  5. Gotowy labneh rozprowadź na dużym talerzu albo na dwóch mniejszych. Wyłóż porcję dyni, skrop oliwą extra vergine, oprósz gomasio (to przyprawa złożona z soli i ziaren sezamu) i posyp uprażonymi pestkami dyni.

Jesienny labneh z pieczoną dynią

Jesienny labneh z pieczoną dynią