Kurki przepisy – fajne pomysły na złociste grzybki.
Każdego roku z niecierpliwością czekam na kurki. Małe złociste grzybki smakują doskonale niemal w każdym wydaniu, nawet w najprostszej wersji – usmażone na maśle klarowanym i hojnie doprawione pieprzem i solą.
W tym wpisie podrzucam 13 fajnych pomysłów na potrawy z kurkami. Pyszne, proste, pełne warzyw, w sam raz do korzystania latem i wczesną jesienią. By przejść do przepisu, kliknij w wybrane zdjęcie.
Leczo z kurkami
To mój ulubiony i wielokrotnie sprawdzony przepis na pyszne roślinne leczo, w którym mięso zastępuję mięsistymi kurkami (lub innymi grzybami). Jest po prostu doskonałe!
Kurki z jajkiem na dyniowym puree
Gdzie nie spojrzysz, świat mieni się ciepłymi barwami. Złoto, brąz, pomarańcza. W ogrodzie, w lesie, na targu. Jesień w pełni, więc na straganach królują pomarańczowe dynie i złociste kurki, które aż proszą się o połączenie w jednym prostym daniu. Comfort food na październik to pyszne jajko z kremowym żółtkiem, aromatyczne mięsiste kurki i jedwabista pikantna dynia.
Zapiekanka z ziemniaków, kurek i pomidorów
Kwintesencja lata w prostej roślinnej zapiekance z trzech sezonowych składników. Młode ziemniaki, pomidory i kurki – wszystkie dostępne właśnie teraz, piękne i pełne smaku.
Paella z kurkami
Jeszcze jedna stuprocentowo roślinna paella, tym razem z kurkami. Dodatków (w tym grzybów) nie powinno być zbyt wiele – w każdej paelli najważniejszym składnikiem jest ryż.
Calzone na bezglutenowym cieście
Pizza w kształcie pieroga, z roślinnym nadzieniem. Pycha!
Kurki po baskijsku
To bezwzględnie najlepsza wersja kurek z jajkiem. Kurki z jajkiem, a właściwie z tym, co w jajku najlepsze – z emulgowanym żółtkiem – to doskonały sposób na inne niż zwykle zestawienie grzybów z jajkiem. Baskowie mają wrodzony talent do tworzenia potraw prostych i zachwycających zarazem. Jakość produktu, niewiele składników i proste patenty to najkrótsza droga do autentycznie oszałamiających rezultatów.
Makaron z marchewki z kurkami
Marchewkowe spaghetti z maślanymi kurkami to wymarzony obiad na jesień. Intensywny kolor naturalnie słodkawych marchewek dodaje otuchy nawet w najbardziej bury dzień, a kurki i masło wznoszą to proste danko na wyższy poziom. Sezonowość, prostota i smak – wszystko na jednej patelni, gotowe w mig!
Dynia mandarynkowa nadziewana kurkami
Dynie mandarynkowe są małe i zgrabne, a ich rozmiar sprawia, że łatwo możesz je upiec w połówkach, a następnie użyć ich jako miseczek. W ten sam sposób możesz upiec też hokkaido, korzystając na przykład z tego przepisu.
Rosti z kurkami i jajkiem sadzonym
Ziemniaki, grzyby i jajka uważam za zestaw idealny, a naleśnik z ziemniaków to po prostu duży płaski placek ziemniaczany, usmażony na patelni. Do ziemniaczanych naleśników nie dodaję jajek ani mąki. Wystarczy połączyć surowe ziemniaki, świeżo starty Parmigiano Reggiano, zioła i przyprawy.
Kurki z bobem
Dwa wspaniałe sezonowe składniki w jednym prostym przepisie. Po sezonie na świeży bób doskonale sprawdzi się ten, który masz w zamrażarce. Nie masz? Przeczytaj ten wpis.
Kurki z ziemniakami w sosie musztardowym
Tradycyjny śmietanowy sos zastępuję tu sosem jogurtowo-musztardowym, a kurki i ziemniaki lądują w jednej patelni.
Roślinny gulasz z okrą i kurkami
Duszone warzywa z kurkami w pomidorach, po prostu!
Omlet z kurkami
Omlet na bogato – z kurkami w śmietanie.
Kurki przepisy – cdn.