- ok. 500 g okry
- 3 małe cukinie
- ok. 7-8 pomidorów malinowych (lub więcej)
- 1 pęczek (ok. 200 g) brokułu gałązkowego
- ok. 500 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek majeranku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- sól
- pieprz
- woda
- olej do smażenia
Okra, cukinia, brokuł gałązkowy, czyli duszone warzywa z kurkami w pomidorach.
Sprawdź też: INNE PRZEPISY Z KURKAMI
Często przygotowuję duszone w ten sposób warzywa, wykorzystując w danym momencie to, co akurat mam pod ręką. W sezonie do warzyw dodaję też np. grzyby. To świetny sposób na zagospodarowanie właściwie każdej ilości zieleniny w dowolnych kombinacjach.
Użyj bardzo dojrzałych, soczystych pomidorów. To przede wszystkim z nich ma składać się sos – wody dodaj tylko wówczas, gdy będzie niezbędna. Sprawdzaj ilość płynu (musi go być wystarczająco dużo, by warzywa – zwłaszcza brokuł – odpowiednio się ugotowały) i pamiętaj, że okra ma właściwości zagęszczające sos.
Gulasz doprawiłem przywiezioną z urlopu we Francji organiczną mieszanką grubo mielonej papryki chilli, roztartej kolendry i soli. To świetna przyprawa, a przy okazji łatwa do odtworzenia w domu – wystarczy dodać do potrawy jej poszczególne składniki w takich proporcjach, jakie uznajesz za najlepsze.
Więcej o okrze przeczytasz TUTAJ.
PRZEPIS:
- Przebierz i dokładnie oczyść kurki. Większe sztuki podziel na mniejsze cząstki.
- Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Odetnij twarde końcówki gałązek brokułu i przekrój brokuły wzdłuż na pół (większe możesz pokroić nawet na ćwiartki). Przekrój cukinie wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój je na ukośne niezbyt grube kawałki. Okrę grubo posiekaj (ZOBACZ).
- W głębokiej patelni rozgrzej olej, zwiększ ogień i usmaż kurki. Gotowe zdejmij z patelni.
- Wlej na patelnię jeszcze trochę oleju i podsmaż przez chwilę okrę, aż zacznie mięknąć.
- Przełóż okrę do garnka (jeśli patelnia jest wystarczająco pojemna, możesz przygotować na niej całe danie), dodaj pomidory, cukinię, brokuł i roztarte na pastę (płaską stroną noża) ząbki czosnku. Dodaj trochę wody. Dopraw solą, pieprzem, papryką i rozgniecioną w moździerzu kolendrą.
- Przykryj garnek pokrywką i duś ok. 10 minut. Podczas duszenia sprawdzaj, czy w garnku jest wystarczająco dużo płynów (w razie potrzeby dolej nieco wrzątku) i czy wszystkie kawałki brokułu są dokładnie zanurzone.
- Dodaj kurki, listki świeżego tymianku i majeranku, i duś jeszcze przez chwilę – wystarczy tyle, by podgrzać grzyby. Sprawdź, czy wszystkie warzywa są miękkie. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub papryką.
Smacznego!
oj, wygląda zniewalająco. Mieszaka wielu smaków i do tego pyszne kurki !
Sezon w pełni, trzeba korzystać!
Wygląda przepysznie, prawdziwa wegańska uczta <3
Dzięki:-)
Świetny pomysł, dobre przyprawy. Okra bez blanszowania?
Bez, tak jak w przepisie;-)
Okra jest super, uwielbiam! A jej ziarenka smakują jak kasza:) mniam mniam
To prawda, w smaku trochę przypominają białą kaszę gryczaną:-)
bardzo fajny pomysł podania w wazie na zupę :)
:-) mam ich sporo, a używać nie bardzo jest okazja – mało proszonych obiadów;-) więc występują tu
Doskonały!
Mega apetyczne
Gdzie się kupuje okrę?
W Warszawie jest na targu pod Halą Mirowską, ale mają ją tylko niektórzy sprzedawcy, dlatego trzeba pytać.