• ok. 600 g młodych ziemniaków
  • 500 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 kopiaste łyżeczki dobrej musztardy (lub więcej)
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • świeży tymianek
  • trochę natki fenkułu lub koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (tu: rzepakowy)

Kurki w sosie podane z ziemniakami czyli moja reinterpretacja tradycyjnego obiadu.

Tradycyjny śmietanowy sos zastępuję tu sosem jogurtowo-musztardowym, a kurki i ziemniaki lądują w jednej patelni. Polecam!

PRZEPIS:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości (nie powinny się rozpadać). Ziemniaki powinny być mniej więcej równej wielkości. Bardzo małe pozostaw w całości, a te nieco większe przed gotowaniem przekrój na pół.
  2. Oczyść kurki (bardzo zabrudzone możesz nawet opłukać, choć w ten sposób złamiesz wszelkie możliwe reguły;-)). Ewentualny nadmiar wody w razie czego i tak odparujesz z patelni.
  3. W głębokiej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (na maśle i oleju albo tylko na oleju), dodaj kurki i smaż na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Gdy grzyby puszczą wodę, smaż/duś całość, aż ją odparujesz.
  4. Przygotuj sos – wymieszaj jogurt, musztardę, posiekaną natkę i tymianek.
  5. Gdy kurki będą gotowe, dodaj na patelnię ziemniaki i pozwól im się ogrzać (chyba, że będą jeszcze ciepłe po gotowaniu).
  6. Wlej sos i dokładnie wymieszaj wszystko, aż sos się ogrzeje (ale nie zagotuje). Podawaj od razu.

Kurki ziemniaki L_12

Kurki ziemniaki L_08